Legionella & temperatuur

Legionella is een bacterie die dol is op warm water. Bij de juiste temperatuur vermenigvuldigt legionella zich ontzettend snel. Als besmette nevel wordt ingeademd kan dat vervolgens ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Bij bepaalde temperaturen sterft legionella juist af of kan de bacterie zich in ieder geval niet vermenigvuldigen.

Bij welke temperaturen is het risico op legionella groot, en hoe voorkomt u dat er legionella ontstaat in uw waterleidingen? Strooming is legionella-expert en vertelt u alles wat u moet weten over legionella en temperatuur. Weten of uw temperaturen in orde zijn? Schakel ons in! Strooming biedt:

 

  • Het periodiek (wekelijks / maandelijks) spoelen en temperaturen van uw tappunten
  • Betrokken en nette controleurs
  • Zekerheid dat u voldoet aan wet- en regelgeving
  • Resultaten in een online dossier of papieren rapport
  • Concreet advies om problemen op te lossen en voorkomen

 

Lees snel verder voor onze tips over legionella & temperatuur.

 

De favoriete temperatuur van legionella

De legionellabacterie komt van nature voor in zoetwater, zo ook in leidingwater. In kleine hoeveelheden is dat niet erg, maar de juiste omstandigheden kunnen zorgen voor een explosieve groei van legionella. Gevaar ontstaat als de bacterie zich vermenigvuldigt tot (ver) boven de norm van 100 kolonievormende eenheden per liter. Mensen kunnen dan besmet raken met legionella door het inademen van neveldampen die afkomstig zijn van de besmette bron.

Eén van de voorwaarden die de bacterie nodig heeft om zich te kunnen vermenigvuldigen, is de juiste temperatuur. Legionella gedijt het best bij temperaturen tussen de 25 en 55 graden Celsius, en is met name dol op watertemperaturen rond de 37 graden. Vooral stilstaand warm water, waarin de legionellabacterie in alle rust kan broeien en groeien, vormt een groot risico.

 

Temperaturen waar legionella niet tegen kan

In te koud water of te warm water kan legionella niet overleven. In water kouder dan 25 graden Celsius overleeft de legionellabacterie wel, maar kan deze zich niet vermenigvuldigen. Met temperaturen vanaf 55 tot 60 graden sterft de bacterie af.

 

Thuis legionella bestrijden bij warme temperaturen

Een legionellabesmetting kan erg schadelijke gevolgen hebben; u kunt legionella in uw leidingwater maar beter voorkomen. Omdat legionella het beste gedijt bij warme temperaturen, loopt u het meeste risico op een besmetting bij tappunten waar warm water gebruikt wordt, zoals de douche- en badinstallatie of bij (extreme) hitte in de zomer. Er zijn verschillende manieren om legionella in deze gevallen te voorkomen en bestrijden:

 

1. Spoel leidingen na de vakantie

Spoel bij thuiskomst van vakantie eerst uw leidingen goed door met heet water. Heet is warmer dan 60 graden. Deze temperatuur doodt de bacterie. Doe dit eerst, voordat u gaat douchen, sproeien, et cetera, om te voorkomen dat u verneveld besmet water inademt.

2. 60 graden Celsius is dodelijk

Een watertemperatuur van meer dan 60 graden is dodelijk voor de legionellabacterie. Kies daarom voor een douche- of badinstallatie die temperaturen van meer dan 60 graden Celsius kan bereiken en spoel daarmee regelmatig uw leidingwerk door. Verhit regelmatig de cv-ketel of boiler tot (meer dan) 60°C om aanwezige legionella te doden.

3. Laat water niet zonnen

Gebruik geen water dat lang in de zon heeft gestaan. Ververs zwembadjes regelmatig en laat geen tuinslangen, emmers, flesjes of plantengieters met water in de zon achter. Het zijn beruchte bronnen voor de legionellabacterie. Vooral een tuinslang of plantenspuit zijn gevaarlijk omdat ze water vernevelen en zo de legionellabacterie overdragen op mensen.

4. Oppassen geblazen bij slijmlaag

Ontdekt u ergens in of om de woning een slijmlaag in het water? Bijvoorbeeld uit de tuinslang of in een teil waarin water heeft stilgestaan? Wees dan extra alert: het risico is groot dat zich in deze slijmlaag te veel legionellabacteriën bevinden. Grondig schoonmaken met heet water dus, waarbij u moet voorkomen om waterdamp in te ademen. Misschien nog wel de beste optie: het product vervangen.

 

Legionella bestrijden voor bedrijven

Voor bedrijven, en dan met name prioritaire instellingen zoals ziekenhuizen, zorgcentra of asielzoekerscentra, gelden specifieke regels als het gaat om de bestrijding van legionella. Zo is een legionella-beheersplan voor prioritaire instellingen verplicht.  Scholen vallen hier niet onder, maar kinderen zijn kwetsbaar en een school is verantwoordelijk voor een goed binnenklimaat. Een legionella beheersplan voor scholen raden wij dan zeker ook aan.

Eén van de onderdelen van zo’n beheersplan tegen legionella kan het regelmatig te spoelen en temperaturen van tappunten zijn. Het spoelen van weinig tot niet gebruikte tappunten en installatiedelen en het daarbij meten van temperaturen is van groot belang om een legionellabesmetting te voorkomen. Is deze maatregel opgenomen in uw beheersplan, dan bent u wettelijk verplicht om deze uit te voeren.

 

Hanteert u de juiste temperaturen tegen legionella? Laat Strooming helpen

Het spoelen en temperaturen van tappunten in uw waterinstallatie neemt veel tijd in beslag. Het kan daarom een voordeel zijn om dit werk uit te besteden. Strooming spoelt en temperatuurt uw tappunten op professionele wijze én tegen scherpe tarieven. De resultaten leveren wij aan in een rapport of online dossier. Vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.