Hoge Luchtvochtigheid Klachten in Huis: Astma en Oplossingen

Als u in huis regelmatig last heeft van astmatische klachten, kan de luchtkwaliteit in uw woning een rol spelen. Een slechte luchtkwaliteit kan diverse gezondheidsklachten veroorzaken, zoals benauwdheid, hoesten en vermoeidheid. In dit artikel willen we dieper ingaan op astma, wat het precies is, hoe astmatische klachten in huis verminderd kunnen worden en hoe Strooming u hierbij kan helpen.

Wat is Astma?

Astma is een chronische longaandoening waarbij de luchtwegen altijd ontstoken zijn. Deze ontsteking kan leiden tot overgevoelige luchtwegen, waardoor astmapatiënten reageren op prikkels zoals rook, uitlaatgassen, huisstofmijt of huisdieren. Als astmapatiënten in contact komen met deze prikkels, kan dit leiden tot benauwdheid of hoesten. Dit gebeurt doordat de luchtwegen geïrriteerd raken door stoffen waar ze gevoelig voor zijn, wat resulteert in zwelling van de slijmvliezen en een verhoogde productie van vocht en slijm. Dit maakt de luchtwegen nauwer en bemoeilijkt het ademen.

Waarom Schone Lucht Belangrijk Is voor Astmapatiënten in Huis

Een van de triggers voor astmatische klachten zijn stoffen in de lucht waar astmapatiënten gevoelig voor zijn. Hoe schoner de lucht is, hoe minder prikkels de longen krijgen. Daarom is het cruciaal om deze astma-veroorzakende stoffen, zoals rook en huisdieren, zoveel mogelijk te vermijden. Hoewel het onmogelijk is om nooit met deze prikkels in aanraking te komen, kunt u stappen ondernemen om ze buiten de deur te houden. Hier zijn verschillende methoden voor, die we hieronder zullen bespreken.

 

Oorzaken van Astmatische Klachten in Huis

Als u regelmatig astmatische klachten in huis ervaart, kunnen verschillende factoren hieraan bijdragen. Schimmel, fijnstof, huisstofmijt en een te hoge luchtvochtigheid kunnen allemaal astmatische klachten veroorzaken, zoals piepende ademhaling, benauwdheid, langdurig hoesten, vermoeidheid en een verminderde conditie. Het is belangrijk om deze astma-veroorzakers aan te pakken of, indien mogelijk, te voorkomen. Hier volgen enkele tips.

 

Astma Door Schimmel:

Een muffe geur in uw huis en donkere verkleuringen of vlekken op vloeren, muren en plafonds kunnen wijzen op schimmelproblemen. Schimmel ontstaat meestal als gevolg van vochtproblemen in huis, zoals lekkages of onvoldoende ventilatie. U kunt schimmelproblemen voorkomen of verminderen door:

 • Voldoende ventilatie in uw woning te garanderen.
 • De luchtvochtigheid op peil te houden (idealiter tussen 40% en 60%).
 • Bouwkundige problemen, zoals lekkages, aan te pakken.
 • Extra vocht in huis te vermijden, bijvoorbeeld door de afzuigkap te gebruiken tijdens het koken en wasgoed buiten of in goed geventileerde ruimtes te drogen.

Als u astmatische klachten ervaart door schimmel in huis, kan Strooming u helpen door een binnenmilieu-onderzoek uit te voeren. Hierbij beoordelen we de luchtkwaliteit en analyseren we de aanwezigheid van schimmels en de mogelijke gezondheidseffecten. Na het onderzoek ontvangt u gedegen advies en oplossingen om uw binnenmilieu te verbeteren.

Astma Door Huisstofmijt: Tips om Huisstofmijt te Bestrijden

Huisstofmijt kan ook astmatische klachten verergeren. Om deze klachten te verminderen, kunt u verschillende maatregelen nemen, zoals:

 • Kies voor minder gestoffeerde meubels en accessoires, en vervang deze indien mogelijk door leer.
 • Gebruik speciale hoezen voor dekbedden en kussens om huisstofmijtallergenen buiten te houden.
 • Was kleding, beddengoed en kleedjes op hoge temperaturen, omdat huisstofmijten boven de 60 graden sterven.
 • Zorg voor adequate ventilatie.
 • Overweeg het gebruik van kamerplanten met veel blad, omdat deze de luchtvochtigheid kunnen verhogen.

Strooming kan ook een luchtvochtigheidsmeting uitvoeren in uw huis om de luchtvochtigheid te beoordelen.

 

Astmatische Klachten Voorkomen

Als u vaak astmatische klachten ervaart in huis, zijn er enkele belangrijke stappen die u kunt nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren en uw astmatische symptomen te verminderen:

 • Zorg voor voldoende ventilatie in uw woning. Zorg ervoor dat er regelmatig frisse lucht naar binnen kan stromen, bijvoorbeeld door ramen open te zetten.
 • Houd uw luchtvochtigheid in de gaten. Zorg voor een ideale luchtvochtigheid in huis, meestal tussen 40% en 50%, om schimmels en allergenen te verminderen.
 • Houd uw woning schoon. Regelmatig schoonmaken helpt om stof en allergenen te verminderen.
 • Vermijd roken binnenshuis. Roken kan astma-klachten verergeren, zelfs als u zelf niet rookt. Vermijd dus roken in huis.
 • Gebruik gezonde bouwmaterialen. Kies voor veilige en natuurlijke bouwmaterialen om de luchtkwaliteit in uw huis te verbeteren.

Strooming kan u helpen bij het verbeteren van uw binnenmilieu door middel van professioneel onderzoek en passend advies.

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan