Brandende ogen en hoofdpijn in huis: oorzaken en oplossingen

Heeft u last van brandende ogen, prikkende ogen of hoofdpijn in huis? Deze klachten kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals een slechte luchtkwaliteit, irritatie door stoffen in huis of onderliggende gezondheidsproblemen zoals migraine symptomen ogen. In dit artikel bespreken we de oorzaken van zere ogen, pijnlijke ogen en hoofdpijn door ogen en geven we praktische tips om deze klachten te verminderen.

 

Oorzaken van brandende en prikkende ogen

Oogklachten zoals brandende ogen, prikkende ogen en droge ogen kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren in het binnenmilieu:

  1. Verhoogde co₂-concentraties in huis
    onvoldoende ventilatie kan leiden tot een ophoping van koolstofdioxide (co₂) in huis. Dit kan klachten veroorzaken zoals hoofdpijn, droge ogen en brandende ogen. Een oplossing is om regelmatig te ventileren door ramen te openen of een ventilatiesysteem te gebruiken. Goede ventilatie helpt de luchtkwaliteit te verbeteren en de ophoping van schadelijke stoffen te verminderen.
  2. Chemische stoffen zoals terpentine in huis
    producten zoals terpentine, verfverdunners of wasbenzine kunnen een sterke geur verspreiden en zorgen voor prikkende ogen, een rood oog en hoofdpijn. Deze stoffen irriteren de slijmvliezen van de ogen en kunnen leiden tot een brandend gevoel en rode ogen. Ventileer de ruimte goed tijdens en na gebruik van deze producten om de symptomen te verminderen. Overweeg daarnaast om natuurlijke, niet-giftige schoonmaakproducten te gebruiken.
  3. Lage luchtvochtigheid en droge ogen
    droge lucht in huis, vooral in de wintermaanden, kan droge ogen, branderige ogen en hoofdpijn veroorzaken. Een lage luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat de ogen uitdrogen, wat leidt tot irritatie en een brandend gevoel. Gebruik een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden en zo klachten van droge ogen en hoofdpijn te voorkomen.
  4. Schimmel en hoge luchtvochtigheid
    een te hoge luchtvochtigheid kan de groei van schimmels, zoals zwarte schimmel, bevorderen, wat kan leiden tot irritatie van de ogen, zoals brandende ogen, prikkende ogen en hoofdpijn. Schimmelsporen kunnen allergische reacties en ademhalingsproblemen veroorzaken. Controleer regelmatig op schimmel in vochtige ruimtes zoals de badkamer en zorg voor een luchtvochtigheid tussen de 40-60% om de luchtkwaliteit te verbeteren.
  5. Tocht op het oog
    tocht in huis kan ervoor zorgen dat ogen uitdrogen, wat leidt tot prikkende ogen, brandende ogen en zelfs hoofdpijn. Zorg ervoor dat deuren en ramen goed sluiten en gebruik tochtstrips om koude luchtstromen te verminderen. Dit kan helpen om het comfort in huis te verbeteren en klachten te verminderen.

 

Hoofdpijn door ogen: wat te doen?

Hoofdpijn die samenhangt met oogklachten, zoals hoofdpijn door droge ogen, druk op de ogen, of migraine door slechte ogen, kan verschillende oorzaken hebben:

  • Spanningshoofdpijn en oogpijn: langdurige inspanning van de ogen, bijvoorbeeld door het gebruik van schermen, kan spanningshoofdpijn veroorzaken. Zorg voor regelmatige pauzes, kijk regelmatig weg van uw scherm en gebruik een goede werkverlichting om oogpijn en hoofdpijn te verminderen.
  • Migraine symptomen ogen: bij sommige mensen zijn oogklachten zoals pijnlijke ogen of een brandend oog een symptoom van migraine. Overweeg om een arts te raadplegen om de juiste behandeling te vinden.
  • Hoofdpijn door slechte ogen: slecht zicht of het gebruik van onjuiste brillenglazen kunnen leiden tot hoofdpijn bij de ogen. Laat uw ogen regelmatig controleren door een opticien om deze oorzaak uit te sluiten.

 

Wat te doen tegen brandende ogen en hoofdpijn?

Heeft u last van prikkende ogen in huis, brandende ogen en hoofdpijn of rode ogen en hoofdpijn? Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen om de klachten te verminderen:

  • Verbeter de ventilatie: ventileer regelmatig en zorg voor een goede luchtcirculatie in huis om ophoping van co₂ en andere irriterende stoffen te voorkomen. Het gebruik van luchtreinigers kan ook helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren.
  • Gebruik geen irriterende producten: vermijd het gebruik van chemische producten zoals terpentine binnenshuis of zorg voor goede ventilatie tijdens gebruik. Kies indien mogelijk voor natuurlijke alternatieven.
  • Handhaaf een gezonde luchtvochtigheid: gebruik luchtbevochtigers om een comfortabele luchtvochtigheid te behouden en schimmelvorming te voorkomen. Dit kan helpen om klachten zoals droge ogen, brandende ogen en hoofdpijn te verminderen.
  • Optimaliseer uw verlichting: zorg voor voldoende natuurlijke lichtinval en vermijd fel kunstlicht dat oogirritatie kan veroorzaken. Gebruik schermfilters of anti-reflectiecoatings op brillen om spanning op de ogen te verminderen.
  • Raadpleeg een arts bij aanhoudende klachten: heeft u ondanks deze maatregelen nog steeds last van branderige ogen, migraine symptomen ogen of hoofdpijn? Neem contact op met een arts voor professioneel advies en de juiste behandeling.

Neem contact op met Strooming voor deskundig advies en effectieve oplossingen om uw binnenmilieu te verbeteren en uw klachten te verlichten. Wij helpen u graag om weer comfortabel te wonen zonder brandende ogen en hoofdpijn.

Ik ben particulier

 

Klik hier

Ik ben zakelijk

 

Vraag een offerte aan