Condens in huis? Zo lost u het op

Heeft u last van condens in huis? Dan is het belangrijk om dit probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Hoewel condens op zichzelf niet gevaarlijk is, kan het op termijn wel voor andere problemen zorgen. Bijvoorbeeld een te hoge luchtvochtigheid, waardoor schimmels en bacteriën in huis meer kans krijgen. Net als chemische dampen zoals formaldehyde. Bovendien zijn constant beslagen ramen en spiegels ook simpelweg vervelend. Lees in dit blog van Strooming wat u kunt doen aan condens in huis.

 

Natte ramen

Natte ramen zijn hét teken van condens in huis; vochtdampen die in een ruimte hangen en vloeibaar worden zodra zij met koele oppervlaktes in aanraking komen. Dit zijn meestal ramen (als het buiten kouder is dan binnen) of bijvoorbeeld een koude, betegelde muur in het toilet of de badkamer. Het vocht slaat daarop neer en condenseert, zoals men dit noemt. Lees meer over natte ramen door condens in het blog:
Natte ramen in huis? Lees alles over condens.

 

Vochtproblemen

Condens in huis is het teken dat de relatieve luchtvochtigheid in de woning te hoog is. Een normale luchtvochtigheid ligt globaal tussen 40 en 60%. Bij vochtproblemen in de woning lopen die percentages snel op en is condens één van de gevolgen. De volgende vochtproblemen kunnen condens veroorzaken:

Doorslaand vocht ontstaat als regen of sneeuw tegen de buitenmuur van de woning slaat, wordt opgenomen en bij verzadiging van de muur naar binnen trekt.

Optrekkend vocht is een veel voorkomende vochtprobleem in huis. Vooral veel oudere woningen hebben er last van. Vroeger werd namelijk geen vochtwerende laag tussen de fundering en de muur aangebracht.

Vocht in bouwmaterialen komt veel voor in nieuwbouwwoningen of huizen die net zijn verbouwd. Stucwerk, cement, pleister, gips of beton: in een gemiddelde nieuwbouwwoning zit voor duizenden liters aan vocht.

Lekkage is ook een oorzaak van vocht in huis. Bij felle neerslag stroomt het water opeens naar binnen. Of lekkage van een waterleiding zorgt voor vochtproblemen.

 

Waarom is condens een probleem?

Condens in huis is op zich niet raar of schadelijk. Tijdens het douchen of badderen vindt in bijna iedere badkamer condensatie plaats. En tijdens het koken beslaat een raam of de afzuigkap. Op zich is dat geen groot probleem. Sterker nog: condens is een handig signaal dat aangeeft dat er meer ventilatie of afzuiging in de woning nodig is, omdat de luchtvochtigheid te hoog is. En dat laatste gegeven is wél schadelijk.

 

Schimmel in huis

Condens, en dus teveel vocht in huis, kan voor verschillende problemen zorgen. Schimmel is daar één van. Schimmels en andere bacteriën, gisten en organismen leven graag in warme, vochtige en broeierige ruimtes. Bijvoorbeeld zwarte schimmel geeft sporen af die allerlei gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Ook ongedierte, allergische reacties en stankoverlast zijn mogelijke gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid in huis. Heeft u regelmatig last van natte ramen of muren? En ruikt u ook nog een muffe lucht in huis? Tijd om in actie te komen!

 

Onderzoek bij condens in huis

Goede ventilatie van de woning voorkomt veel van de bovengenoemde problemen. Maar veel belangrijker is het om de oorzaak van de condens op te sporen zodat het kan worden verholpen. Meer weten over condens in huis Neem gerust contact met ons op via de groene button.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan