Doucheputje stinkt? Ontdek de oplossingen voor een frisse badkamer!

Als je doucheputje stinkt, kan dat je doucheroutine flink verstoren en zelfs je hele badkamer beïnvloeden. Gelukkig zijn er diverse oplossingen om dit probleem aan te pakken en je badkamer weer fris te laten ruiken. Lees verder om te ontdekken hoe je een stinkend doucheputje kunt aanpakken en weer kunt genieten van een frisse badkamer.

 

Oorzaken van een stinkend doucheputje

 

Een stinkend doucheputje kan verschillende oorzaken hebben:

  • Ophoping van materiaal: haar, zeepresten, huidcellen en ander organisch materiaal kunnen zich ophopen en gaan rotten, wat resulteert in een vieze geur.
  • Gebrekkige waterafvoer: een slechte waterafvoer kan leiden tot stilstaand water dat geuren veroorzaakt.
  • Opdrogen van de stankafsluiter: na een vakantie of bij weinig gebruik kan de stankafsluiter opdrogen, waardoor er een open verbinding met het riool ontstaat en gassen kunnen ontsnappen.
  • Kapotte of verwijderde stankafsluiter: een defecte of verwijderde stankafsluiter kan een directe open verbinding met het riool creëren, wat zorgt voor stankoverlast.
  • Verkeerde afvoerbuizen: na een verbouwing kunnen afvoerbuizen met andere afmetingen een drukverschil veroorzaken, waardoor rioolgassen ontsnappen.
  • Mechanische ventilatie: afzuiging kan voor onderdruk zorgen, waardoor rioolgeuren via het doucheputje de badkamer in kunnen komen.

 

 

Oplossingen voor een stinkend doucheputje

 

1. Grondige reiniging van het doucheputje

Regelmatige schoonmaak helpt om een stinkend doucheputje te voorkomen:

  • Demonteren en reinigen: demonteer indien mogelijk het putje en maak alle onderdelen grondig schoon met een tandenborstel en een mengsel van baking soda en water.
  • Biologisch reinigen: gebruik enzymatische reinigers die organisch materiaal effectief afbreken en milieuvriendelijk zijn.

 

2. Natuurlijke ontstoppers voor een fris doucheputje

Gebruik deze natuurlijke middelen om je doucheputje schoon te houden:

  • Baking soda en azijn: strooi baking soda in het putje, giet er azijn overheen, laat een paar minuten inwerken en spoel door met heet water.
  • Citrus en zout: giet een mengsel van citroensap en grof zout in het putje. Citroenzuur breekt organisch materiaal af, terwijl zout helpt schuren en reinigen.
  • Enzymatische reiniger: deze reinigers bevatten enzymen die organisch materiaal afbreken zonder de leidingen te beschadigen.

 

3. Preventieve maatregelen en routine onderhoud

Voorkomen is beter dan genezen. Met regelmatig onderhoud kun je problemen vermijden:

  • Wekelijks Onderhoud: Spoel wekelijks je putje door met een liter kokend water om zeepresten en vet af te breken.
  • Maandelijkse Diepreiniging: Gebruik eens per maand een enzymatische afvoerreiniger om organisch materiaal te verwijderen.
  • Gebruik van Slaolie: Giet voor je op vakantie gaat een beetje slaolie in het putje. Dit voorkomt opdrogen van de stankafsluiter en houdt gassen tegen.

 

Wat veroorzaakt de geur in je doucheputje?

Rotten van organisch materiaal in het putje produceert vluchtige zwavelverbindingen zoals waterstofsulfide, die een rotte-eiergeur veroorzaken. Door regelmatig onderhoud en het gebruik van enzymatische reinigers kun je de groei van bacteriën die deze verbindingen produceren minimaliseren.

 

Wanneer professionele hulp inschakelen?

Als je ondanks deze maatregelen nog steeds last hebt van een stinkend doucheputje, kan een professioneel geuronderzoek nuttig zijn. Bij Strooming bieden we geuronderzoek aan waarbij een adviseur metingen en testen uitvoert om de exacte oorzaak van de geurproblemen te achterhalen en gerichte oplossingen te bieden. Onze experts gebruiken geavanceerde technieken om de oorzaak van de geuren te vinden en effectieve maatregelen voor te stellen.

 

Conclusie: hoe houd je je doucheputje fris en stankvrij?

Een stinkend doucheputje is vervelend, maar er zijn diverse effectieve oplossingen om dit probleem aan te pakken en te voorkomen. Door grondige reiniging, het gebruik van natuurlijke ontstoppers en preventieve maatregelen kun je jouw badkamer langdurig fris houden. Een frisse badkamer draagt bij aan een aangenamere leefomgeving en een betere dagelijkse routine.

Met deze tips en methodes kun je jouw doucheputje effectief aanpakken en genieten van een frisse, geurvrije badkamer.

Voor particulier

 

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Vraag een offerte aan