Formaldehyde niet goed voor de gezondheid. Voorkomen dus!

Formaldehyde, ook wel spaanplaatgas genoemd, is een gas dat in veel woningen voorkomt en voor stankoverlast en gezondheidsklachten zorgt. De stof is afkomstig uit allerlei materialen in de woning. Welke maatregelen kunt u treffen om overlast door formaldehyde tegen te gaan? Lees het in deze blog van Strooming. Van bewust winkelen tot goed ventileren.

 

Formaldehyde & gezondheid

Formaldehyde in huis (met name bij te hoge concentraties) is geen pretje. De stof heeft een onaangename, prikkelende geur en kan bovendien tot verschillende gezondheidsklachten leiden. Om een aantal voorbeelden te noemen:

 

 • Irritatie van de luchtwegen
 • Irritaties aan ogen, neus en keel
 • Hoofdpijn
 • Benauwdheid
 • Allergische reacties
 • Misselijkheid
 • Slapeloosheid

 

Formaldehyde in nieuwbouwwoningen

Een verhoogde concentratie formaldehyde in het binnenmilieu komen wij regelmatig tegen. Met name bewoners van nieuwbouwwoningen hebben ermee te kampen. Dat heeft een aantal oorzaken:

 

 • Formaldehyde is een stof die in veel (bouw)materialen is verwerkt en na verloop van tijd als gas vrijkomt in de lucht. Het kan jaren duren voordat de stof volledig is uitgedampt en verdwenen. Oudere woningen hebben daar dus minder last van. Nieuwbouwwoningen en gerenoveerde woningen des te meer.
 • Formaldehyde komt sneller vrij bij een hoge luchtvochtigheid. Omdat er tijdens de bouw van een woning veel water gebruikt wordt om bijvoorbeeld beton te maken, is de luchtvochtigheid in een nieuwbouwwoningen hoger door het verdampen van het vocht.
 • Veel nieuwbouwwoningen worden ingericht met nieuwe woonmeubels. Ook dit kan zorgen voor verhoogde concentratie formaldehyde in de woning.

 

Voorkomen is beter dan genezen bij formaldehyde

 1. Kortom: formaldehyde in huis wilt u liever voorkomen of zoveel mogelijk beperken. De onderstaande tips kunnen daarbij helpen:
 2. Rook niet in huis. Tabaksrook bevat ook veel formaldehyde.
 3. Ventileer de woning, bijvoorbeeld door ventilatieroosters of mechanische ventilatie.
 4. Zorg voor een relatieve luchtvochtigheid tussen de 30 tot 60%.
 5. Gebruik zoveel mogelijk zelfklevend tape in plaats van lijm, bijvoorbeeld voor de vloeren.
 6. Vermijd spaanplaten in vochtige ruimtes zoals de badkamer.
 7. Koop bouwmaterialen met zo min mogelijk formaldehyde en geef dus de voorkeur aan bijvoorbeeld natuurlijke houtsoorten in plaats van verlijmd materiaal.
 8. Zorg dat de hoeveelheid spaanplaat in een ruimte maximaal 50% van de oppervlakte beslaat.
 9. Gebruik een dekkende verf over onafgewerkte spaanplaat.
 10. Gebruik geen spaanplaat bij een radiator of andere warme plaatsen.
 11. Lucht een nieuwbouwwoning of verbouwde woning het eerste jaar ongeveer een kwartier per dag extra.

 

Strooming inschakelen bij vragen over formaldehyde en gezondheid

Bent u bang dat u last heeft van formaldehyde in huis? En dat dit gezondheidsrisico’s kan opleveren? Bent u geïnteresseerd? Vraag dan via de button een vrijblijvende offerte aan.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan