Stank of vreemde geur van radiator

Stank van radiator? Radiatoren zouden normaal gesproken niet voor stankoverlast moeten zorgen. Maar toch gebeurt het soms. Als er een vieze geur van uw radiator afkomt, wilt u hier waarschijnlijk zo snel mogelijk vanaf. In dit blog vindt u meer informatie over geur van een radiator en wat u hiertegen kunt doen.

 

Functie radiatoren

Centrale verwarming is een gesloten systeem door het hele huis, waarbij de ketel de warmte vanaf één plek opwekt en via het leidingwerk verspreid. Opgewarmd water stroomt via een buizenstelsel naar de radiatoren. De radiatoren worden heet en verwarmen op die manier lucht in een ruimte. Omdat radiatoren onderdeel zijn van dit gesloten systeem, zouden ze in principe niet voor stankoverlast moeten zorgen. Met de nadruk op ‘in principe’, want in sommige situaties is dat toch het geval.

 

Waarom geur van radiator?

Er zijn verschillende oorzaken voor stank van uw radiator:

 

 • Als ze na een lange tijd van rust weer volop aanstaan, kan dit soms gepaard gaan met een vervelende geur. Bijvoorbeeld als het weer een stuk kouder is na de zomer.
 • Als radiatoren nieuw of geverfd zijn en dan worden gebruikt, kan dit een vervelende geur afgeven. De lucht kan zurig zijn, maar ook muf en lijken op wietlucht.
 • Radiatoren worden soms stoffig aan de binnenzijde doordat er lucht langs de convectoren stroomt. Die lucht neemt stofdeeltjes mee, die neerdalen in de gaatjes van de radiator. Het stof verschroeit, met een nare geur als gevolg.
 • Het komt vaak voor dat er voorwerpen tegen radiatoren staan of hangen. Denk bijvoorbeeld aan gordijnen of een bankstel. Ook verhitting daarvan kan een vervelende geur met zich meebrengen.
 • Wanneer de radiator te heet wordt, kan dat simpelweg een vreemde geur veroorzaken.
 • Als een van de buizen of leidingen van de centrale verwarming een lekkage heeft, wordt het gesloten systeem doorbroken en kunnen (schadelijke) dampen de kans krijgen de woning binnen te dringen.

 

Wat kunt u hier zelf tegen doen?

Controleer goed waar en wanneer u de stank vooral ruikt. Op welke momenten en in welke ruimtes? Zo kunt u achterhalen waar de oorzaak van het probleem precies zit.

Een aantal tips voor een optimaal gebruik van radiatoren, zodat vervelende geuren wegblijven:

 

 • Maak ruimte zodat warme lucht goed langs de radiatoren kan stromen.
 • Zorg ervoor dat de radiator niet te lang heel heet is.
 • Gebruik speciale radiatorverf als u ze wilt schilderen.
 • Maak de radiatoren regelmatig schoon.
 • Vervang de radiator die voor stankoverlast zorgt.
 • Ontlucht uw radiatoren minimaal eens per jaar.
 • Los problemen zoals lekkages op.

 

Strooming bij het achterhalen van stank uit de radiator

Ervaart u stank van uw radiator(en), maar kunt u nergens een probleem of defect ontdekken? En heeft u bovenstaande tips ook al geprobeerd? Bij Strooming kunt u dan terecht om de oorzaak van de geur te achterhalen. Met speciale apparatuur meten wij of het gesloten systeem nog wel volledig gesloten is. Ook kunnen onze experts met een luchtonderzoek en geuronderzoek achterhalen wat de oorzaak van de geur in uw woning is. En of bepaalde dampen/gassen schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid. Uiteraard krijgt u aansluitend ook advies over het oplossen van het probleem.

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan