Geurdetectie bij stankoverlast

Het zal ongetwijfeld niet altijd naar roosjes ruiken bij u thuis. En dat hoeft ook niet. Maar zodra u geregeld last heeft van stankoverlast, is het aan te raden op zoek te gaan naar oplossingen. Met geurdetectie ontdekt u waar de stank vandaan komt en wat u eraan kunt doen. Lees er alles over in dit blog van Strooming.

 

Geuren die soms wel en soms niet voorkomen

Een onverklaarbare stank in huis, maar niet altijd? Sommige geuren zijn alleen met vlagen waarneembaar. Dat komt vooral voor in de volgende situaties:

 

 • U heeft een geur in huis die alleen te ruiken is bij een bepaalde geurdrempel en deze geurdrempel wordt niet altijd bereikt
 • Er is iets mis in of aan uw woning en dat zorgt soms wel en soms niet voor een vervelende geur
 • De stank komt van buiten en is op het ene moment erger dan het andere moment, door bijvoorbeeld geuren van de landbouw of uitstoot in een industriegebied
 • De stank wordt veroorzaakt door waterstofsulfide, wat het reukorgaan verlamt bij een te hoge concentratie
 • U ruikt de stank alleen bij warm weer, wat dan bijvoorbeeld kan komen door dood ongedierte in uw kruipruimte of een lek riool
 • De geur is vooral aanwezig bij koud weer, waardoor het zo kan zijn dat uw cv-ketel defect is en een nare geur uitstoot
 • Uw huis stinkt vooral bij vochtig weer, wat kan duiden op schimmels en andere bacteriën

 

Tip: houd een paar dagen of zelfs weken bij wanneer u de stank ruikt. Dit is handig voor de specialisten van Strooming om te weten als ze bij u thuis komen voor geurdetectie. Het is dan makkelijker het probleem en de oorzaak van de stankoverlast te achterhalen.

 

Stank die u ruikt, maar anderen niet

U begint bijna aan uzelf te twijfelen, omdat u overtuigd bent van een geur in huis. U ruikt het wel, maar anderen – hoe zeer ze ook hun best doen – totaal niet. In dit geval kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn. Bijvoorbeeld:

 

 • U bent gevoeliger voor geuren dan anderen
 • De geur die u ruikt valt anderen niet op, omdat de geur ze simpelweg niet opvalt of omdat zij hem niet herkennen
 • Anderen zijn gewend aan de geur
 • De stank is er met vlagen en dan uitgerekend op momenten dat u alleen bent
 • U heeft last van phantosmie, wat inhoudt dat u geuren ruikt die er niet zijn

 

Geuren die maar niet verdwijnen

Geuren zijn er in allerlei varianten, maar misschien wel de allervervelendste variant: geuren die niet verdwijnen. Niets helpt: van ventileren tot het hele huis op zijn kop zetten om het te boenen. Het mag allemaal niet baten. Het kan dan gaan om geuren uit bouwmaterialen, maar ook om chemische stoffen of zelfs koolstofmonoxide.

 

Angst voor gezondheidsrisico’s

Een geur wijst vrijwel altijd op een probleem. Of het nu een aangebrande kipfilet is, een lekkend riool of een giftig gas. Als u bijvoorbeeld de lucht ruikt van rotte eieren en u in de koelkast het probleem niet kan vinden, dan is de kans groot dat u een zeer giftig gas in huis heeft. Geurdetectie is dus geen overbodige luxe om gezondheidsrisico’s te voorkomen.

 

Methoden voor geurdetectie

Om de oorzaak van de stank te achterhalen, kunnen specialisten van Strooming een geurdetectie doen. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Als vermoed wordt dat de stankoverlast uit bijvoorbeeld het riool komt, is een camera-onderzoek een prima middel voor geurdetectie. Ook is het een optie een monster te nemen van de lucht: een deskundige neus stelt dan de geur vast. In het geval van het vermoeden van giftige stoffen, moet de lucht onderzocht worden in het laboratorium. Wilt u meer weten over geurdetectie en de methode die het best bij uw situatie past, dan vertellen onze experts daar graag over.

 

Geurdetectie door Strooming

Kampt u met stankklachten en heeft u er schoon genoeg van? Strooming biedt hulp met geurdetectie en geuronderzoek. Onze specialisten sporen de geur én de oorzaak op, zodat het probleem effectief en snel kan worden opgelost. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan of neem contact met ons op voor meer informatie.

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan