Top 5 gevaarlijke stoffen in huis

In deze blog hebben we een top 5 samengesteld met de meest voorkomende gevaarlijke stoffen die in uw woning kunnen voorkomen. Herkent u een van de onderstaande stoffen?

 

1. Waterstofsulfide

Waterstofsulfide, ook wel zwavelwaterstof genoemd, is een giftig gas dat ontstaat als organische, zwavelhoudende stoffen gaan rotten. Deze stoffen komen voor in de aardbodem en (dus) ook in aardgas. Ook het rottingsproces van dode dieren of ongedierte kan waterstofsulfide (H2S) in huis veroorzaken. Waterstofsulfide komt ook voor in de darmen, afvalwaterinstallaties en rioleringen. Waterstofsulfide ruikt kenmerkend naar rotte eieren en verlamt al vrij snel het reukorgaan in grote concentraties.

 

2. Fijnstof

Fijnstof  is ook een potentieel gevaarlijke stof in huis. De zwevende deeltjes komen van allerlei bronnen en zijn zo klein dat ze kunnen doordringen in de longen. Daardoor kunnen ze de cellen vervormen en gezondheidsproblemen veroorzaken. Naar schatting overlijden jaarlijks een paar duizend mensen te vroeg door blootstelling aan teveel fijnstof. Fijnstof in huis wordt onder andere veroorzaakt door roken, het gebruik van een open haard, palletkachels of uitlaatgassen van buiten.

 

3. Asbest

Asbest is een mineraal dat vroeger veel werd gebruikt in bouwmaterialen. Denk aan muren of daken voor woningen. Tegenwoordig wordt het niet meer gebruikt, want na onderzoek bleek dat asbest gevaarlijk is voor de gezondheid. Zolang het niet wordt verbrijzeld is het ongevaarlijk. Maar als het wordt gezaagd of gebroken of op een andere manier verbrijzeld, komen er kleine  vezeldeeltjes in de lucht terecht. Als die worden ingeademd en de blootstelling is lang genoeg, vergroot u daarmee de kans dat u allerlei longaandoeningen en ziektes kan oplopen. Daarom is het belangrijk om asbest in uw woning door een professioneel bedrijf te laten verwijderen.

 

4. Radongas

Radon is een radioactief gas dat uit de bodem en bouwmaterialen kan ontsnappen en in kelders, kruipruimtes en elders in een woning terecht kan komen. Bij onvoldoende ventilatie kan de Radonconcentratie te hoog worden. Het gas hecht zich aan fijnstof en komt zo in de longen terecht, longkanker is daarvan een mogelijk gevolg. Radon is geur- kleur en smaakloos. Hoewel de bodemgesteldheid in Nederland goed is, laten onderzoeken zien dat er jaarlijks toch honderden gevallen van te hoge, radioactieve straling wordt gemeten in Nederlandse huizen.

 

5. Formaldehyde

Formaldehyde is een prikkelend, sterk geurend gas. In de buitenlucht komt het gas niet veel voor, maar binnenshuis wel degelijk. Formaldehyde wordt veel gebruikt in lijm, harsen en andere materialen zoals spaanplaat, MDF, triplex, multiplex en ureumformaldehydeschuim dat wordt gebruikt voor spouwmuurisolatie. Vanuit al deze producten kan formaldehyde kan vrijkomen in het binnenmilieu. Bij te hoge concentraties zorgt het voor geïrriteerde luchtwegen, benauwdheid, hoofdpijn, slapeloosheid en nog veel meer klachten.

 

Meer gevaarlijke stoffen in huis

Hierboven heeft u gelezen over de vijf gevaarlijke stoffen in huis, die we bij Strooming de moeite van het vermelden waard vinden. Maar natuurlijk zijn er nog veel meer zaken die voor een ongezonde binnenlucht in huis kunnen zorgen. Binnen roken zorgt ook voor stoffen als benzeen en teer.

 

Particulier binnenmilieu-onderzoek

Wilt u zeker weten dat uw woning gezond, schoon en veilig is? Dan kunt u bij Strooming ook terecht voor het particulier binnenmilieu onderzoek. Steeds meer mensen kiezen voor dit complete onderzoek. Het onderzoek geeft razendsnel een beeld over het binnenmilieu van uw woning en helpt alle gezondheidsrisico’s voorkomen. Heeft u interesse in dit onderzoek? Vraag dan onze vrijblijvende offerte aan via de offertebutton.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan