Giftige gassen in huis

Hoe merkt u ze op?

Het is geen prettig idee, maar in vrijwel ieder huis hangen zo nu en dan gassen die ongezond zijn. Bijvoorbeeld door het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen of door gassen die van buiten de woning binnendringen. Bij goede ventilatie lost het probleem zichzelf meestal al snel weer op. Maar soms blijven de giftige gassen in huis hangen en kunnen ze voor klachten of overlast zorgen. Hoe merkt u dat u last heeft van giftige dampen? In dit blog van Strooming hebben we de belangrijkste informatie voor u op een rij gezet.

 

Gezonde binnenlucht

In een gezond binnenmilieu  is de samenstelling van de lucht perfect in balans: ongeveer 80% stikstof en 20% zuurstof. Ook bevat lucht nog wat sporen van andere (edel)gassen. Echt in hele kleine percentages. Met name in huis kunnen bepaalde stoffen en gassen de lucht vervuilen. Een aantal voorbeelden van giftige gassen zijn:

 

 • Koolstofdioxide
 • Koolstofmonoxide (Tip: gevaar! Plaats een koolstofmonoxide-melder in huis)
 • Waterstofsulfide
 • Formaldehydes
 • Chemicaliën
 • Pesticiden

 

Natuurlijk zijn er meer, maar bovenstaande gassen komen we tegen bij de luchtonderzoeken die in woningen doen. De één vaker dan de ander gelukkig, want sommige van bovenstaande gassen zijn echt heel gevaarlijk. Soms zelfs levensbedreigend.

 

Wat zijn de gevolgen van ongezonde binnenlucht?

Mensen brengen tegenwoordig zo’n 85% van de tijd binnenshuis door. Vaak een deel op het werk en een deel (het grootste deel) in de woning. Het is dan ook erg belangrijk dat de binnenlucht schoon en gezond is om zelf gezond te blijven. Is de lucht niet in balans? Dan is het wachten op problemen als gezondheidsklachten, (ernstige) ziektes, stankoverlast of een onprettig binnenklimaat.

 

Soorten giftige gassen in huis

Hierboven noemden we al even een aantal risicovolle, giftige gassen in huis. Bijvoorbeeld waterstofsulfide  is te herkennen door de indringende, overheersende geur van rotte eieren. Natuurlijk zijn er nog veel meer giftige gassen die in huis voor problemen kunnen zorgen. Met een luchtonderzoek en/of monsternames is vrijwel altijd de oorzaak van problemen te achterhalen en op te lossen. Maar soms kunt u zelf al merken dat er problemen zijn. Let op:

 

 • Benauwdheid. Bent u vaak benauwd in huis en heeft u buiten of bij anderen nergens last van? Dan bestaat de kans dat er giftige gassen in uw huis hangen.
 • Dode planten. Hangen je kamerplanten er zielig bij? Dan bestaat de kans dat er iets niet goed zit in het binnenmilieu- en klimaat van de woning.
 • Stankoverlast. Ook stankoverlast is goed om in de gaten te houden. Heeft u regelmatig last van vervelende, onverklaarbare geuren in huis? Laat dan controleren of u last heeft van giftige gassen.
 • Permanente verkoudheid. De menselijke neus is een gevoelig orgaan. Hangen er giftige gassen in huis? Dan kan het lichaam hierop reageren met een (neus)verkoudheid. Bij een constante verkoudheid is het dus verstandig om na te gaan of alles in de woning in orde is.
 • Thuis klachten, elders niet. Voelt u zich thuis vaak niet lekker of ziek? En heeft u na 2 dagen vakantie op een andere plek nergens meer last van? Tijd voor een check!
 • Dikke lucht. Bij Strooming horen we ook regelmatig de klacht “dikke lucht”. Mensen hebben niet per se stankoverlast, maar toch voelt de binnenlucht niet prettig bij het betreden van de woning. Er kan dan sprake zijn van giftige gassen die niet waarneembaar zijn.

 

Dag risico’s, hallo gezond huis!

Wilt u zeker weten dat uw woning veilig is en vrij van giftige gassen? Dan kunt u bij Strooming terecht voor luchtonderzoek of een uitgebreider particulier binnenmilieu onderzoek. Met speciale monsternames en apparatuur heeft u snel een beeld over het binnenmilieu van uw woning. Dag risico’s, hallo gezond huis!

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan