Giftige Stoffen in Matrassen: Wat U Moet Weten

De vraag of matrassen giftige stoffen bevatten, is een belangrijk aspect als het gaat om gezondheid en welzijn. De afgelopen twee jaar is het in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië verplicht gesteld om brandvertragers in matrassen te verwerken. Deze maatregel heeft helaas geleid tot verschillende gezondheidsklachten. In deze informatieve blog van Strooming leert u over de aanwezigheid van giftige stoffen in matrassen en hoe u hier het beste mee om kunt gaan.

 

Brandvertragers in Matrassen: Een Zorgwekkende Situatie

Het is verontrustend dat bepaalde landen vereisen dat matrassen brandvertragers bevatten, ondanks het feit dat deze stoffen bewezen giftig zijn. In Nederland worden vlamvertragers ook vaak aan schuim toegevoegd. Daarnaast worden chemische stoffen tegen huisstofmijt en bedwantsen gebruikt. Bij medische matrassen zijn brandvertragers zelfs al verplicht in Nederland.

 

Gezondheidsklachten als Gevolg

In Nederland melden steeds meer mensen gezondheidsklachten als gevolg van hun nieuwe matras. Deze klachten variëren van tranende ogen, hoofdpijn, huidirritatie en jeuk tot een brandend gevoel op de huid, gezwollen keel en ogen.

 

Giftige Stoffen in Matrassen

Matrassen bevatten vaak stoffen zoals benzeen, fenolen en formaldehyde, die schadelijk zijn voor de gezondheid. Synthetische lijmen en geïmpregneerde textiel kunnen ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Daarnaast worden speciale stoffen zoals bepaalde vlamvertragers (PBDEs) en middelen tegen mijten, bacteriën en schimmels aan matrassen toegevoegd. Het importeren van matrassen uit andere landen kan tijdens het vervoer ook leiden tot de aanwezigheid van giftige stoffen.

 

Zorgen voor een Veilig Matras

Matrassen moeten voldoen aan bepaalde veiligheidsnormen. Hoewel deze normen het gehalte aan giftige stoffen vaststellen, worden producten die op de markt komen niet altijd gecontroleerd op veiligheid. Het is aan te raden om te zoeken naar certificaten of milieukeurmerken bij de aanschaf van een matras. Deze kunnen u een idee geven van de mogelijke aanwezigheid van giftige stoffen. Laat uw matras voor gebruik goed uitdampen in een goed geventileerde ruimte, omdat vluchtige stoffen vrij kunnen komen na het uitpakken. Het is ook belangrijk om uw matras regelmatig te luchten en de ruimte goed te ventileren.

 

Strooming onderzoekt uw matras op giftige stoffen

Wilt u weten of er giftige stoffen in uw matras aanwezig zijn? Strooming kan u goed helpen met alle soorten luchtmetingen naar gevaarlijke stoffen. Interesse in een gevaarlijke stoffen meting? Neem vrijblijvend contact op via de groene button.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan