Is wonen naast een spoorweg ongezond?

Wonen naast een spoorweg. Naast dat u zich af kunt vragen of dat ontspannen wonen is, is een veel belangrijke vraag: is wonen naast een spoorweg ongezond? In dit blog van Strooming leest u meer over de invloed van het wonen naast een spoorweg op uw gezondheid.

 

Invloed van naast een spoorweg wonen op de gezondheid

Maar liefst 845.000 Nederlandse woningen staan binnen 300 meter van het spoor. In deze huizen wonen ongeveer 1.347.400 mensen van minimaal 16 jaar oud. De hamvraag: zijn deze mensen minder gezond? Of beter gezegd: is wonen naast spoorwegen ongezond? Het antwoord is niet simpel te geven. Wel is het duidelijk dat mensen die naast een spoorweg wonen last kunnen hebben van trillingen en het inademen van fijnstof. Uit onderzoek is gebleken dat 80 procent van de mensen die langs het spoor wonen de gezondheid als (zeer) goed bestempelen. 3,5 procent vindt de eigen gezondheid (zeer) slecht.

 

Gevolgen van trillingen op de gezondheid

U kunt zich voorstellen dat een langs-denderende trein trillingen met zich meebrengt. Trillingen kunnen schade toebrengen aan gebouwen en storingen veroorzaken aan apparaten en installaties. Daarnaast zijn trillingen natuurlijk ook gewoon enorm vervelend als u deze telkens voelt. Het is niet alleen vervelend, trillingen zijn ook nog eens slecht voor uw gezondheid. Als we aan trillingen worden blootgesteld, dan kan dit vermoeidheid veroorzaken en het prestatievermogen verslechteren. U kunt duizelig worden en gedesoriënteerd raken en zelfs wagen- en zeeziek worden.

 

Trillingsmeting in woning naast spoorweg

Bij een trillingsmeting meet een specialist op korte afstand de trillingen bij de bron. De meting laat uiteindelijk waarden zien die tussen bepaalde grenzen moeten vallen. Na de metingen ontvangt u een samenvattend rapport met de uitslagen van de trillingsmeting. Vervolgens krijgt u uiteraard passend advies om de trillingen te verminderen.

 

Het inademen van fijnstof

Bij een spoorweg wordt veel fijnstof uitgestoten. Fijnstof komt uit heel veel dingen, zoals zeezout, industrie, mest, kachels, barbecues en chemische reacties, maar ook zeker uit het verkeer. Ook het treinverkeer zorgt voor een uitstoot van de luchtverontreinigende deeltjes. De deeltjes zijn schadelijk voor de gezondheid als u ze inademt. Doordat de kleine deeltjes in uw longen nestelen, kunt u hier gezondheidsklachten door krijgen. Uit onderzoeken blijkt dan ook dat te veel fijnstof in huis schadelijk is voor de gezondheid. U kunt last krijgen van:

 

  • veel gehoest
  • benauwdheid
  • klachten aan de luchtwegen
  • toename van klachten bij hart- en vaatziekten
  • lagere productiviteit

 

Denk niet te licht over de gevolgen van fijnstof, want jaarlijks sterven er duizenden mensen aan de gevolgen van de kleine deeltjes.

 

Fijnstof meten in woning naast het spoor

Bent u bang dat u een te hoge concentratie fijnstof in uw huis heeft? Dit kan nare gevolgen hebben voor uw gezondheid en dan kunnen we wel stellen dat wonen naast het spoor ongezond is. Specialisten van Strooming kunnen een fijnstofmeting uitvoeren. Een laser telt de fijnstofdeeltjes in de lucht en zo weet u precies hoe gezond of ongezond uw woning is. Na het onderzoek ontvangt u een rapport met de gemeten resultaten en krijgt u passend advies om te zorgen dat u gezonder kunt wonen.

 

Wonen naast een spoorweg ongezond in uw situatie?

Wilt u dat specialisten beoordelen of het wonen naast een spoorweg ongezond is in uw situatie? Dan kan Strooming u helpen. Wij kunnen voor u een trillingsmeting uitvoeren, waarbij we de meetwaarden uitvoerig bekijken Daarnaast onderzoeken wij in welke mate fijnstof aanwezig is in uw woning. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan