Belangrijke Informatie over Isocyanaat-astma: Preventie en Gezond Werken

Als u regelmatig met polyurethaanproducten werkt, zoals lakken, isolatieschuimen en kitten, is het essentieel om voorzorgsmaatregelen te nemen. Blootstelling aan isocyanaten, aanwezig in deze materialen, kan namelijk ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Dit blog van Strooming biedt inzicht in isocyanaat-astma en hoe u dit kunt voorkomen.

 

Wat is Isocyanaat-astma?

De term zelf onthult de essentie: isocyanaat-astma is astma veroorzaakt door blootstelling aan isocyanaten. Deze aandoening ontwikkelt zich meestal binnen enkele jaren na blootstelling, maar kan ook pas veel later merkbaar worden. Isocyanaat-astma is een ernstige beroepsziekte die soms niet eens te genezen is.

 

Isocyanaat-astma: Een Beroepsziekte

Isocyanaten zijn een vooraanstaande oorzaak van beroepsastma. Deze stoffen zitten in polyurethaan vernissen, lakken, schuimen en kleefstoffen. Werken met oppervlakten die isocyanaten bevatten (zoals schuren, slijpen, lassen en zagen) kan leiden tot het vrijkomen van isocyanaten die isocyanaat-astma kunnen veroorzaken. Vooral isolatiespecialisten, werknemers in autoschadeherstelbedrijven en verfspuiters lopen risico op deze aandoening.

 

Symptomen van Isocyanaat-astma

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op isocyanaat-astma:

 

 • Benauwdheid of kortademigheid, hoesten en piepende ademhaling.
 • Overgevoeligheid van de luchtwegen, wat resulteert in vernauwing.
 • Chronische vorm waarbij prikkels zoals koude, stof en rook symptomen verergeren, zelfs zonder blootstelling.
 • Irritatie van de huid, slijmvliezen, ogen en luchtwegen, soms met vochtophoping in de longen.
 • Mogelijkheid van allergische longontsteking.

 

Preventie en Veilig Werken

Hoewel het niet mogelijk is om isocyanaat-astma volledig te voorkomen, kunnen de volgende maatregelen de kans op gezondheidsproblemen verkleinen:

 

 • Minimaliseer blootstelling aan isocyanaten of voorkom blootstelling indien mogelijk.
 • Werk volgens arbeidshygiënische principes, bestrijd de bron en gebruik beschermende kleding.
 • Zorg voor afzuiging, ventilatie en frisse lucht.
 • Gebruik adembescherming.
 • Vermijd huidcontact om huidgevoeligheid te voorkomen.
 • Bescherm altijd uw ogen.
 • Voorkom Isocyanaat-astma met Luchtonderzoek

 

Om inzicht te krijgen in de luchtkwaliteit en de veiligheid van uw werkplek, kunt u een luchtonderzoek laten uitvoeren door Strooming. Dit onderzoek identificeert de aanwezigheid en concentratie van schadelijke stoffen in de lucht. Als de normen niet worden nageleefd, voorzien wij u van passend advies om de werkplek veiliger te maken. Wilt u meer informatie? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan