Koolmonoxide meten

In Nederland overlijden nog ieder jaar een aantal mensen door koolmonoxidevergiftiging. Het gas is een geur- kleur en smaakloze sluipmoordenaar. Daarom is het erg belangrijk om koolmonoxide in de woning te voorkomen. Lees via Strooming alles over koolmonoxide, koolmonoxide meten en het voorkomen van vergiftiging. Bijvoorbeeld door regelmatig onderhoud van verbrandingstoestellen en voldoende ventilatie.

 

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide (CO) of koolstofmonoxide, vroeger ook wel kolendamp genoemd, is een levensgevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van natuurproducten zoals aardgas, benzine of hout. Het is vooral zo gevaarlijk omdat mensen het niet ruiken, proeven of zien. Daarom wordt het ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Koolmonoxide wordt 250 keer sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof.  Een kleine hoeveelheid in de lucht leidt al snel tot flauwvallen. Omdat het gas sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof, krijgen de belangrijke organen te weinig zuurstof. Zo ontstaat bijvoorbeeld hersenbeschadiging. Bij blootstelling aan hoge concentraties is koolmonoxide zelfs levensbedreigend.

 

Waardoor komt koolmonoxide in de woning terecht?

Regelmatig verschijnen in het nieuws berichten dat mensen onwel zijn geworden of overleden door koolmonoxide in de woning. Vaak ligt de oorzaak bij onvolledige verbranding van stoffen als olie, gas en hout. Koolmonoxide kan ontstaan bij slecht onderhouden of slecht functionerende installaties zoals geisers, verstopte open haarden en kachels. Zelfs de moderne cv-installaties van tegenwoordig kunnen koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Meestal gebeurt dit vooral bij slecht onderhoud.

Daarnaast kunnen andere situaties zorgen voor de aanwezigheid van koolmonoxide in huis. Denk aan kapotte afvoerpijpen, gescheurde schoorsteenkanalen of verkeerde installatie van toestellen. Eigenlijk alle situaties die ervoor zorgen dat verbrandingsgassen (terug) de woning in stromen.

 

Lek herkennen, symptomen & koolmonoxide meten

Omdat koolmonoxide niet herkenbaar is, is het belangrijk om koolmonoxide te meten. Iedereen die in een huis woont met verbrandingstoestellen, een open haard of een bron buiten het eigen huis bijvoorbeeld een rookgasafvoer van een andere  woning vlak bij uw ventilatieopening, loopt mogelijk gevaar op koolmonoxidevergiftiging. Ongeboren baby’s, kleuters, zwangere vrouwen, mensen die lijden aan een chronische hartziekte, bloedarmoede of ademhalingsproblemen zijn gevoeliger voor koolmonoxidevergiftiging. Dus zeker in die gevallen kan het geen kwaad om naast een rookmelder, ook een koolmonoxidemelder aan te schaffen.

Daarnaast zijn de volgende symptomen bij uzelf en medebewoners een indicatie van koolmonoxide in de woning:

 • Hoofdpijn
 • Sufheid
 • Slaperigheid
 • Misselijkheid
 • Duizeligheid
 • Rode blossen in het gezicht
 • Versnelde hartslag
 • Verwardheid
 • Beslagen ruiten

 

Tips om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen

Koolmonoxide in huis is levensgevaarlijk. Daarom deelt Strooming hieronder 5 tips die levens kunnen redden:

 

 1. Ventilatie, 24 uur per dag! Dit is de allerbelangrijkste tip. Zorg in ruimtes met een verbrandingstoestellen altijd voor voldoende frisse lucht. Het liefst op 2 manieren, bijvoorbeeld een afvoer en een open raampje. Bij voldoende zuurstof is koolmonoxidevergiftiging niet mogelijk.
 2. Laat ieder jaar installaties zoals open haarden, kachels, geisers en CV0ketels controleren.
 3. Koolmonoxide meten met een koolmonoxidemelder is verstandig, maar vertrouw hier niet blind op. Zorg liever voor gedegen onderhoud van verbrandingsinstallaties (punt 2).
 4. Koolmonoxide meten? Plaats de melders op de juiste plekken in de woning, daar waar de risico’s het grootst zijn.
 5. Weet hoe u koolmonoxide herkent en wat u moet doen bij een mogelijke vergiftiging. Zet ramen en deuren wijd open, verlaat de woning, zorg dat niemand achterblijft en bel 112.

 

Koolmonoxide meten, luchtonderzoek en technische controle

Heeft u apparaten zoals een geiser of cv-ketel in huis die u niet helemaal vertrouwt? En wilt u preventief laten meten of die koolmonoxide lekt? Schakel dan Strooming in. Ook wordt de afvoer van lucht in de woning en de ventilatie van frisse lucht in kaart gebracht. Zo kunt u met een gerust hart weer genieten van warm water en warme lucht, zonder u zorgen te maken over koolmonoxide.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan