Koude luchtstroom in de woning? Weg ermee

Bij Strooming worden we regelmatig ingeschakeld om tocht te verhelpen. Mensen hebben last van een koude luchtstroom in de woning die maar niet lijkt te willen verdwijnen. In dat geval kunnen wij met een luchtonderzoek controleren wat er aan de hand is. Maar er zijn ook al dingen die u zelf kunt doen om de koude luchtstroom te lijf te gaan. Lees alle tips hiervoor in dit nieuwe blog.

Waar komt een koude luchtstroom vandaan?

Anders dan mensen vaak denken, is een koude luchtstroom of tocht in de woning geen wind die van buiten naar binnen blaast. Alleen even de brievenbus dichtplakken of voorzien van borstels is daarom vaak niet voldoende om tocht te verhelpen. Een koude luchtstroom in de woning ontstaat door verschillen in luchtdruk. In de ene ruimte is meer lucht dan in de andere. De lucht verplaatst zich om weer in balans te komen.

Uw behaaglijkheid op de tocht

Een constant terugkerende stroom koude lucht in huis is erg vervelend. Bijvoorbeeld als u ’s avonds op de bank een boek wilt lezen, maar teveel last heeft van koude vingers. En dat terwijl de verwarming gewoon lekker aanstaat. Of als u nooit lekker aan de eettafel kunt dineren zonder koude rillingen over uw rug. Tocht in huis verpest voor veel mensen het woongenot. Zonde, want vaak is er wel een oplossing te vinden.

 

Koude luchtstroom in woning verhelpen

Een koude luchtstroom in uw woning kunt u vaak dus verhelpen. Dan is het alleen belangrijk dat u eerst de oorzaak vindt, en dat is vaak lastig. In het blog Tocht in huis meten hebben wij een aantal goede tips op een rij gezet om de bron van de overlast te achterhalen: de plek waar het overschot aan lucht uw huis binnendringt. Bijvoorbeeld met behulp van een vlammetje of koude handen.

 

Tips om uw woning tochtvrij te maken

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om uw woning tochtvrij te maken. En die hoeven niet per se duur te zijn. Om een aantal voorbeelden te geven:

 

  • Goede isolatie van de woning
  • Naden en kieren afdichten
  • Tochtstrips of tochtband tussen ramen en deuren
  • Doorvoeren rondom leidingen afdichten
  • Borstels om deuren en brievenbussen tochtvrij te maken
  • Tochtprofielen in deuren
  • Dikke gordijnen
  • Dubbelglas
  • Klemmen op de deuren

 

Toch zijn er bewoners die alle deze dingen al geprobeerd hebben, maar niet van de tocht afkomen. In dat geval is het raadzaam om een expert in te schakelen.

 

Niet vergeten te ventileren

Bovenstaande tips zijn handig om tocht te verhelpen, maar vergeet niet dat het belangrijk is om goed te blijven ventileren. Anders wordt uw behaaglijkheid in huis alleen maar minder, doordat er weer andere problemen ontstaan in het binnenmilieu. Tocht verhelpt u door gericht koude luchtstomen in de woning aan te pakken, niet door de boel hermetisch af te dichten.

 

Last van koude luchtstroom? Bel Strooming

Heeft u ook last van tocht in huis en komt u er maar niet vanaf? Dan kan Strooming helpen met een luchtonderzoek en een passend advies op maat om het probleem op te lossen. Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan