Longontsteking door schimmel in huis

Schimmels in huis zijn problematisch. Vaak ontstaan ze door vochtproblemen in huis. Soms zijn die goed zichtbaar en is meteen duidelijk waar ze vandaan komen, in andere gevallen is dit lastiger te achterhalen. Blootstelling aan schimmels kan gezondheidsproblemen veroorzaken zoals longontsteking. Strooming vertelt u in dit artikel meer over hoe we schimmels in huis onderzoeken en u leest tips over het voorkomen ervan.

Hoe ontstaan schimmels in huis?

Schimmels zijn levende organismen, een soort kleine paddenstoeltjes. Ze zijn belangrijk voor het afbreken van plantaardig materiaal, maar niet fijn om in huis te hebben. Schimmels in huis ontstaan vaak door vochtproblemen. Een aantal oorzaken van vochtigheid in huis zijn:

 

  • Een lekkend dak of kapotte leiding;
  • Een kapotte of verstopte regenpijp;
  • Bepaalde afwerkmaterialen die vocht op kunnen nemen, zoals isolatieplaten, behanglijm en verf op waterbasis;
  • Een kamer u veel water begruikt zoals de keuken, douche en wc.

 

Over het algemeen groeien schimmels het beste in vochtige en warme omstandigheden. Ze zien er vaak uit als bruine of zwarte vlekken op de grond, muren, plafond en naden/voegen. Ook kunnen ze een muffe geur in huis veroorzaken.

Wat betekenen schimmels voor de gezondheid?

Schimmels zijn enorm slecht voor de gezondheid. Dit hangt wel af van hoe groot de schimmelbelasting is. Schimmels kunnen bijvoorbeeld zorgen voor geïrriteerde ogen, een geïrriteerde huid, een allergische reactie, longklachten zoals astma of zelfs een longontsteking.

Het gevaar kan al aanwezig zijn als de schimmels nog onzichtbaar zijn in huis.

 

Longontsteking door schimmel in huis

Longontsteking door schimmel in huis is dus mogelijk, maar vaak gaat het dan niet om een paar kleine stipjes in de badkamer. Het gaat om langdurige blootstelling aan gevaarlijke soorten schimmel. Lees hier meer over in ons blog Gevaarlijke schimmels en hoe ze te voorkomen.

 

Hoe voorkomt u schimmels in huis?

Heeft u te maken met schimmels in huis? Dan is het dus zaak om deze te verwijderen. Maar schimmels in huis alleen verwijderen is niet voldoende. Schimmels in huis kunt u beter voorkomen. Een aantal tips voor het voorkomen van schimmels in huis:

 

  • Zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis (de ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent);
  • Vermijd te veel vocht in huis, door bijvoorbeeld wasgoed buiten te drogen en koken met de deksels op de pannen;
  • Ventileer het huis voldoende, door bijvoorbeeld de ramen regelmatig open te zetten;
  • Los problemen, zoals bijvoorbeeld lekkage op;
  • Zorg voor een goede temperatuur in huis;
  • Maak regelmatig voegen schoon en droog de badkamer na het douchen, zodat schimmels zich niet gaan nestelen.

 

Oorzaak schimmel opsporen

Het is belangrijk dat u de oorzaak van het vochtprobleem in huis achterhaalt en aanpakt, anders komen schimmels weer terug nadat deze verwijderd zijn. Met een binnenmilieu-onderzoek kijken wij naar de luchtkwaliteit. Met het microbiologisch luchtonderzoek beoordelen we hoe het gesteld is met schimmels in huis. Nadat het onderzoek is uitgevoerd weet u precies wat de oorzaak van het schimmelprobleem is, of met welke schimmels u te maken heeft en welke gezondheidsrisico’s hiermee gepaard gaan. Ook krijgt u informatie over de luchtvochtigheid in huis en of de temperatuur in huis goed is.

 

Binnenmilieu-onderzoek door Strooming

Heeft u overlast door schimmels in huis? En wilt u de oorzaak van dit probleem opsporen en aanpakken? Strooming kan voor u een binnenmilieu-onderzoek doen. Met een aantal grondige metingen achterhalen we waar bij u in huis het probleem zit en hoe u die oplost.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan