Lucht reinigen met 8 snelle tips

Frisse lucht is enorm belangrijk. Maar frisse lucht is niet altijd vanzelfsprekend. Met name binnenshuis is het slecht gesteld met de luchtkwaliteit. In sommige gevallen is de lucht in huis twee tot tien keer zo vervuild als de buitenlucht. Daarom hebben wij in dit blog van Strooming een aantal tips op een rij gezet om met snelle en simpele ingrepen de lucht te reinigen en daarmee de luchtkwaliteit in huis te verbeteren.

 

1. Ventilatieroosters

 

Lucht reinigen in het binnenmilieu gaat het eenvoudigst door natuurlijke ventilatie. Plaats ventilatieroosters in ramen en deuren zodat u het hele jaar door, vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week kan ventileren. Maak de ventilatieroosters regelmatig schoon, want ze vangen veel stof.

 

2. Mechanische ventilatie

 

Naast natuurlijke ventilatie door middel van ventilatieroosters wordt er in de meeste woningen ook gebruik gemaakt van mechanische ventilatie. Vaak zit dit in het toilet, badkamer en keuken. Zorg dat de mechanische ventilatie altijd aan staat om de lucht te reinigen. Laat het ventilatiesysteem goed onderhouden en regelmatig schoonmaken.

 

3. Luchtreinigers

 

Het belang van lucht reinigen wordt door steeds meer mensen onderkend. De kwaliteit en de mogelijkheden van veel luchtreinigers is enorm toegenomen de laatste jaren. Niet alleen vervelende luchtjes van huisdieren en sigarettenrook, maar ook pollen en bacteriën worden gefilterd en uit de lucht gehaald in de luchtreinigers.

 

4. Ionisator

 

Een ionisator is een apparaat dat gebruikt wordt om lucht te reinigen door deze te ioniseren. Door middel van een naald onder spanning worden de zuurstofmoleculen die langskomen elektrisch geladen. Door die elektrische lading slaan de verontreinigde deeltjes neer. Die vormen nu geen verontreiniging in de lucht meer. Vaak zit een ionisator al ingebouwd in een luchtreiniger, maar ze zijn ook los te koop.

 

5. Planten

 

Planten staan gezellig en zijn zeer decoratief, maar ze beschikken ook over het vermogen om lucht te reinigen. Planten verbeteren namelijk de luchtkwaliteit door verontreinigende stoffen uit de lucht te filteren, met name fijnstof. Daarnaast verhogen ze de luchtvochtigheid in huis en verhogen het zuurstofgehalte in de lucht door zuurstof te produceren. Dus haal snel een paar planten in huis!

 

6. Afzuiging

 

Om de lucht te reinigen hebben we het al over het belang van mechanische ventilatie gehad, maar ook afzuiging bij het koken verdient extra aandacht. Uit recente onderzoeken is gebleken dat er bij het koken en bakken fijnstof vrijkomt. Omdat veel mensen tegenwoordig een open keuken hebben blijft het fijnstof langer in de woonkamer hangen. Zorg ervoor dat u altijd de afzuiging aan heeft staan onder het koken en hem ook na het koken niet direct uitzet.

 

7. Luchtbevochtiging

 

Wanneer de lucht te droog is kunt u last krijgen van branderige ogen en geïrriteerde slijmvliezen. Bij een te droge lucht zit er namelijk veel stof in de lucht. Om de droge lucht te reinigen kunt u de luchtvochtigheid weer op peil brengen. Dit kunt u doen door middel van luchtbevochtiging. Hiervoor zijn diverse luchtbevochtigers op de markt.

 

8. Luchtontvochtiging

 

Wanneer u een te veel aan vocht in de lucht heeft wordt de lucht verontreinigd door virussen, bacteriën en schimmels. Het is dan zaak de lucht te reinigen door middel van luchtontvochtiging. Met name badkamers, keukens en kelders verdienen extra aandacht als het gaat om luchtontvochtiging.

 

Laat de luchtkwaliteit meten

U kunt zelf veel doen om de lucht te reinigen in uw woning. Toch is het van belang om niet alleen naar de symptomen te kijken, maar ook er achter te komen wat de kern van het probleem is. Dan kan een luchtonderzoek uitkomst bieden. Met een luchtonderzoek weet u hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in uw woning en wat u kunt doen om deze te verbeteren. Wilt u meer weten of advies inwinnen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of vraag direct een offerte aan voor luchtonderzoek.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan