Onverklaarbare stank in huis: antwoord op 3 veel gestelde vragen

Ruikt  u een onverklaarbare stank in huis? Van een vreemde muffe lucht tot de bedwelmende stank van rotte eieren? Vooral in de broeierige zomermaanden kunt u hier ineens last van krijgen. Wat veroorzaakt deze stank in huis? Is het gevaarlijk voor de gezondheid? En – nog veel belangrijker – hoe komt u er weer vanaf? Lees het antwoord op deze 3 veel gestelde vragen in dit blog van Strooming.

Wat veroorzaakt die onverklaarbare stank in huis?

Om de bron van stankklachten in huis te achterhalen, gaat u allereerst uw neus achterna. U zult niet de eerste zijn die bijvoorbeeld achter de plinten van uw keuken een dode muis aantreft, in verregaande staat van ontbinding. Of dat er etensresten liggen te beschimmelen. Of allebei. In de onderstaande artikelen vindt u tal van mogelijkheden die wel degelijk een verklaring bieden voor een stank in huis die u niet kunt plaatsen:

Vermoedt u dat de lucht van buiten komt? Wellicht ruikt u uitlaatgassen of de frituurpan van de buren. Dat is vervelend, maar gelukkig niet schadelijk.

Is de lucht gevaarlijk voor mijn gezondheid?

Een onverklaarbare stank in huis betekent mogelijk dat er chemische stoffen zijn vrijgekomen. De oorzaak kan een fabricagefout zijn in bouwmateriaal.  Misschien heeft u of uw buurman oplosmiddelen gebruikt die een chemische reactie tot gevolg had waardoor materiaal is gaan smelten of rotten. Hoe dan ook, chemische stoffen hebben vaak een bekende geur. Wij zetten 7 veelvoorkomende stoffen en hun onaangename lucht voor u op een rij:

 

  • Faeces (indool)
  • Zweet (propaanzuur)
  • Bedorven boter (butaanzuur)
  • Prikkelende geur (brandlucht of ozon gas)
  • Rotte eieren (waterstofsulfide)
  • Chloor
  • Ammoniak

 

Herkent u een van deze geuren en heeft u bovendien last van hoofdpijn of benauwdheid? Achterhaal dan zo snel mogelijk waar de stank vandaan komt. Neem daarbij geen onnodige risico’s: met giftige gassen in uw woning wil u niet alleen in een kruipruimte zitten.

Levert uw onderzoek niets op of geeft u het liever uit handen? Dan kan Strooming een luchtonderzoek  voor u uitvoeren. Let op: ruikt u rotte eieren ? Dan is het zaak snel actie te ondernemen. Bel ons, want mogelijk ademt u levensgevaarlijke stoffen in.

 

Hoe kom ik af van die onverklaarbare stank in huis?

Zorg in de eerste plaats voor voldoende ventilatie. Voor een gezond binnenklimaat  is het belangrijk dat u 24 uur per dag frisse lucht in huis krijgt. Dat geldt vooral als u last heeft van een ondefinieerbare stank, mogelijk veroorzaakt door vrijgekomen chemische stoffen. Zo voorkomt u dat eventuele schadelijke stoffen zich ophopen. Ventilatieroosters, mechanische ventilatie of eenvoudige kiepraampjes zorgen voor een goede luchtdoorstroom. Lees hier meer over in het blog: woning ventileren: 3 meest gestelde vragen beantwoord .

 

Schakel een professional in

Wilt u een professioneel bedrijf inschakelen om de oorzaak van de onverklaarbare stank in huis op te sporen? Strooming kan voor u een geuronderzoek uitvoeren. Wij meten of er chemische stoffen zijn vrijgekomen en doen onderzoek in het laboratorium. Als we weten waar de onaangename lucht vandaan komt, krijgt u natuurlijk praktisch advies waarmee u het probleem kunt verhelpen.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan