Overlast fruitvliegjes

Fruitvliegjes kunnen vooral in de zomer een plaag zijn en voor veel overlast zorgen. Ze komen af op rottend of gistend voedsel en ook de GFT-bak is een favoriet om eitjes achter te laten. Jakkes. Hoe bestrijdt u ze? Helemaal ervan af komen lukt misschien niet, maar met wat simpele tips krijgt u ze grotendeels weg.

 

Oorzaak overlast fruitvliegjes

Fruitvliegjes komen van buiten naar binnen toe, zodra ze iets ‘lekkers’ ruiken. Ze zijn dol op de geur van alcohol en azijn en komen af op rottende en gistende producten, zoals overrijp fruit. Hier legt het vrouwtje dan zo’n 300 tot 900 eitjes in om ervoor te zorgen dat de larven genoeg voedsel hebben. Deze eitjes komen na een dag uit. Fruitvliegjes hebben een uitzonderlijk snelle voortplanting. Van ei tot volwassen exemplaar vindt plaats in 8 tot 11 dagen. Zo kan een overrijpe perzik in korte tijd dus al een ware fruitvliegjesplaag veroorzaken.

 

 

Gezondheidsrisico’s of gewoon vervelend?

Overlast door fruitvliegjes is eerder irritant dan dat ze echt gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Een fruitvliegjesplaag dient echter wel bestreden te worden. Wanneer de fruitvliegjes te lang blijven zitten, zullen ze uiteindelijk bacteriën gaan verspreiden. Het zijn nog altijd vliegjes die overal op zitten, ook op het voedsel dat u nog wilt gaan eten.

De belangrijkste tips om overlast door fruitvliegjes te beperken:

 

 1. Was fruit grondig onder stromend water, voordat u het in de fruitschaal legt. Laat fruit niet langer dan twee dagen rijpen. Bewaar groente en fruit eventueel in een afgesloten bak of in de koelkast.
 2. Eet fruit op tijd op, zodat het niet de kans krijgt overrijp te worden op de fruitschaal.
 3. Gooi liever geen etensresten in de vuilnisbak, maar gebruik de gft-bak buiten. Zet deze uit de zon en een stukje van het huis vandaan.
 4. Zorg dat de vuilnisbak goed sluit en dat ‘ie op tijd wordt geleegd.
 5. Spoel bier- en wijnflessen goed uit voor u ze ergens neerzet.
 6. Fruitvliegjes zijn dol op alcohol, maar ze overleven het niet. Zet een lege wijnfles met een klein laagje rode wijn neer. Binnen no time zullen de eerste fruitvliegjes al sneuvelen.
 7. Zet een bakje met azijn en een druppel vloeibare zeep op de plaats waar je het meeste last hebt van de fruitvliegjes. Ze zullen er al snel in verdrinken. Ook kunt u deze azijn-zeepmix in het putje van de wasbak en in het afvoerputje gieten. Daarin staat altijd water, wat een ideale voedingsbron voor fruitvliegjes is.
 8. Een sinaasappel met kruidnagel werkt niet alleen om nare geurtjes te verwijderen, maar ook om fruitvliegjes te bestrijden is het heel effectief. Snijd een sinaasappel door midden en steek er wat kruidnagels in.
 9. Lucht het huis voldoende, frisse lucht doet wonderen. Fruitvliegjes houden niet van tocht, dus een paar ramen of deuren tegen elkaar open zetten helpt ook goed.
 10. Houd het aanrecht, de eettafel en de kookplaat goed schoon. Spoel vuile glazen meteen om.
 11. Gebruik geen schoonmaakmiddel met fruitgeur (ook niet met citroen). Daar houden fruitvliegjes van.
 12. Zet een geurig kruidenplantje in de buurt van het fruit. Fruitvliegjes houden niet van de geur van basilicum, dille of salie. Of leg wat kruidnagels, knoflook of takjes lavendel tussen het fruit. Ook hier houden ze niet van.

 

Strooming bij overlast vliegen

Houdt u last van fruitvliegjes, ondanks de tips in dit blog? Dan kan Strooming helpen met een binnenmilieu onderzoek. Daarmee checken we waarom de fruitvliegjes uw huis zo aantrekkelijk vinden en hoe u het probleem bij de bron aanpakt. Met geavanceerde apparatuur meten we snel wat er mis is. En we adviseren natuurlijk over mogelijke oplossingen. Wilt u meer weten?

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan