Overlast hanengekraai: wat zijn uw mogelijkheden.

Overlast door een haan? Ja, het wordt vaak onderschat, maar een kraaiende haan geeft al snel hinder en overlast. Nu is de vraag wanneer het houden van kraaiende hanen onrechtmatige hinder oplevert. In dit blog van Strooming leest u alles over overlast van een haan en wat u hier tegen kunt doen.

Wanneer is er sprake van overlast?

Het is een feit dat het gekraai van een haan tot overlast kan zorgen. Daarom zijn er wettelijke regels vastgesteld. Wanneer het hanengekraai de vastgestelde norm van 70dB overschrijdt wordt het hanengekraai als overlast gezien. Hanengekraai wordt ook anders ervaren dan het geluid van een blaffende hond. Waarom? Omdat het zeker is dat u er last van heeft. Een haan stopt namelijk niet met kraaien. Ook kan de overlast eenvoudig beperkt worden. Met behulp van afgesloten kooien kan al veel overlast worden voorkomen.

Regels overlast

Een hobbymatige pluimveehouder heeft de verplichting om de het geluid zodanig te beperken dat hierdoor geen overlast ontstaat. Wanneer volgens een klagende buurman/buurvrouw sprake is van overlast kan hij of zij vorderen dat de hanenbezitter hiertegen maatregelen treft. Wel is het zo dat rechters niet geneigd zijn om direct te beslissen dat de hanen ook daadwerkelijk verwijderd moeten worden. Het houden van hanen is namelijk op zichzelf niet onrechtmatig, mits er voldoende maatregelen worden getroffen om overlast te voorkomen.

 

Gezondheidseffecten bij hanen overlast

Op het moment dat het geluid van een haan als vervelend wordt ervaren, kan het uiteenlopende effecten op de gezondheid hebben. Zeker als de blootstelling regelmatig of langdurig is. Mogelijke effecten van overlast van een haan zijn:

 

  • Irritaties
  • Stressklachten
  • Slaapproblemen
  • Concentratieproblemen
  • Verminderde prestaties
  • Gehoorschade (afhankelijk van volume en duur)

 

Erg belangrijk dus om het probleem aan te pakken. Strooming helpt u hierbij.

 

Onderzoek instellen overlast haan

Om goed inzicht te krijgen in de problematiek, de mate van overlast, moet u weten hoe hard het geluid van de haan is. Strooming helpt u hier graag bij door een professionele geluidsmeting uit te voeren. Zodra u meer inzicht heeft in de overlast, kunt u ook makkelijker naar een oplossing toewerken. Strooming helpt u hier graag bij. Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan