Rioolstank in huis na regen

U loopt in uw woning en ruikt regelmatig een rotte eieren geur. Herkent u dit? U gaat er steeds meer op letten en dan merkt u dat de stankoverlast vooral ontstaat als het buiten regent. Hoe is dit nu mogelijk? In een riool hangen verschillende gassen, waarvan waterstofsulfide en methaan de twee voornaamste zijn. Methaan is licht ontvlambaar en dus erg gevaarlijk. Waterstofsulfide – ook wel zwavelwaterstof genoemd – ontstaat door een rottingsproces. Het is erg giftig en in hoge concentraties zelfs levensbedreigend voor de gezondheid. Die wilt u niet in uw binnenmilieu. Strooming wordt regelmatig ingeschakeld voor dit soort geurproblemen, vandaar dat we de meest voorkomende oorzaken en tips voor u op een rij hebben gezet.

 

De 5 veel voorkomende oorzaken

Hoe is het mogelijk dat een rioolstank in uw woning vaak na regen voorkomt? Daar zijn diverse oorzaken voor:

 

1. Hoofdriool stroomt vol

In een riool is altijd een combinatie van water en lucht aanwezig. Bij een heftige regenbui kan het riool volstromen met water, waardoor een overschot aan lucht wordt weggedrukt en een uitweg zoekt. Dit kan dan bijvoorbeeld gebeuren via uw toilet, maar ook via een andere afvoer zoals die van de vaatwasser of wasmachine.

 

2. Riool en regenafvoer op één rioolbuis

Hetzelfde probleem geldt als de riolering en regenafvoer op 1 rioolbuis zijn aangesloten. Als het stevig regent, kan de rioolbuis het dan soms niet meer aan. Er wordt een grote hoeveelheid rioollucht terug de woning ingedrukt.

 

3. Probleem met de rioolontluchting

Als het hard regent en er moet veel lucht uit het riool (doordat het zich vult met water) zoekt de rioollucht de weg van de minste weerstand. Vaak is dat richting het huis waarop de riolering is aangesloten. Bij een goed ontluchtingssysteem, verdwijnt de lucht die kant op. Als er problemen zijn met de ontluchting, bijvoorbeeld een verstopping door blaadjes, is er een grote kans dat de rioolstank zich in huis verspreidt.

 

4. Lekkage

Bij rioolnetwerken die al even meegaan kan het voorkomen dat bijvoorbeeld door verzakking of gewoon simpelweg ouderdom de rioolbuis scheurt en uiteindelijk afbreekt. Dit speelt zoals gezegd voornamelijk bij oudere rioolsystemen die vaak niet van pvcbuizen zijn voorzien. Deze systemen zijn vaak ook met elkaar verbonden. Hierbij komt het regenwater samen met het afvalwater van uw woning. Dit zijn de gevoelige plekken na een hevige regenbui. Ruikt u dus na een regenbui een rotte eieren lucht of bloemkolenlucht dan zijn dit de plekken om eerst te onderzoeken.

 

5. Droogstaande sifon

Het kan voorkomen dat door een drukverschil in het hoofdriool (over- en onderdruk) uw sifons leeggedrukt of leeggezogen worden. Hierdoor kan het gebeuren dat de sifon (de zwanenhals) droog komt te staan. De sifon hoort altijd een laagje water te hebben om te zorgen dat stank niet via het afvoerputje van bijvoorbeeld de wasbak omhoog kan komen.

 

Rioollucht in huis na regen oplossen

Ruikt u in huis een rioollucht na regen? Probeer dan te achterhalen waar de stank vandaan komt. Of lukt het u niet om de oorzaak van de stankoverlast te achterhalen? Schakel dan Strooming in. Met het geuronderzoek meten wij waar de stank vandaan komt. Ook vertellen we dan hoe u dit kunt oplossen. Vraag een vrijblijvende offerte aan via de button. U kunt binnen 24 uur een reactie van ons verwachten.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan