Schimmel doden

Schimmels bestaan in alle soorten en maten; zwarte schimmel, oranje, wit, plat of pluizig. Schimmel ontstaat helaas makkelijk en snel. De hoofdveroorzaker van schimmel is vocht. We treffen schimmel dan ook het meest aan in badkamers of andere vochtige ruimtes. Heeft u bijvoorbeeld ook last van een ontsierende zwarte schimmelvlek op het plafond van de badkamer? Blijf er dan vooral niet tegenaan kijken! Met dit blog geeft Strooming u graag wat informatie om schimmels aan te pakken.

 

Snelle schimmels

Over de oorzaak van schimmel kunnen we kort en bondig zijn: vocht. Schimmels kunnen zich uitsluitend in een vochtige omgeving ontwikkelen, schimmelsporen hebben vocht nodig.

Schimmels veroorzaken afbraak en bederf en er is niet eens veel vocht nodig om ze een voedingsbodem te geven. Ze ontstaan makkelijker dan bacteriën, voor een bacterie is het sneller te droog, zoet of zuur. Schimmel verspreidt zich door de lucht. Een schimmelplek op één muur, zal snel ook op andere delen van de muur en op andere muren ontstaan. Zolang de luchtvochtigheid in huis te hoog is, is de verspreiding van schimmel nauwelijks tegen te gaan.

 

De gevaren van schimmel

Schimmel is ontsierend, daar zal iedereen het mee eens zijn. Helaas is dat niet het enige en al zeker niet het grootste probleem. Schimmels in huis kunnen slecht zijn voor de gezondheid, dit speelt met name bij kleine kinderen en mensen met luchtwegproblemen of een verzwakt immuunsysteem. Maar ook mensen zonder allergie lopen in de buurt van schimmel een grotere kans op klachten als ontstekingen, infecties of het ontstaan of verergeren van astma. Het is dus verstandig om schimmels te voorkomen door de luchtvochtigheid in huis op orde te houden, extra vocht te vermijden (hang de was bijvoorbeeld buiten te drogen) en de woning goed te ventileren.

 

De schimmel te lijf gaan

Blijf niet tegen schimmel aankijken. In een korte tijd zal de schimmel zich verspreiden en nemen de gezondheidsrisico’s toe. Tijd voor actie dus. Maar hoe kunt u schimmel doden als het eenmaal al in huis is? Tip 1: vraag iemand anders voor deze klus als u zelf niet helemaal gezond of zwanger bent.

En als u het zelf doet, draag dan vooral handschoenen en bedek uw mond. Ventileer de ruimte waar u schimmels verwijdert, maar laat de deuren dicht zodat schimmeldeeltjes zich niet verder verspreiden.

In de badkamer zijn schimmels vaak makkelijk te verwijderen met een vochtige doek of een spons. Gooi deze na het reinigen weg. Schimmels op stof verdwijnen vaak na een wasbeurt op hoge temperatuur. Schimmel op bijvoorbeeld hout is een ander verhaal. Verwijderen lukt dan waarschijnlijk niet, het is dan zaak het hout te vervangen.

Bleekwater en chloor moeten ver van schimmels vandaan blijven, omdat een combinatie van deze middelen met schimmels giftige dampen kan veroorzaken.

 

Strooming bij het doden van schimmel

Lukt het u niet de schimmel te verwijderen? Vraag dan professionele hulp. Strooming staat u bij met een onderzoek naar het binnenmilieu in uw woning. Wij bekijken wat de vochtproblemen zijn en hoe groot het gevaar voor de gezondheid is. Daarna leveren we een plan van aanpak. Neem vooral contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan