Schimmel door koudebrug

Schimmel in huis is een probleem dat meerdere oorzaken kan hebben. Een van de oorzaken hiervan zijn koudebruggen. Schimmels veroorzaakt door koudebruggen zijn niet alleen moeilijk op te lossen maar ook erg schadelijk voor de gezondheid van de mens. Strooming vertelt u in dit blog alles over schimmel door koudebrug en wat u hier tegen kunt doen.

Wat is een koudebrug?

Een koudebrug is een onderbreking in de isolatielaag van de buitenschil van de woning. Daardoor kan kou van buiten makkelijk naar de binnenzijde van woning dringen. Een paar voorbeelden van koudebruggen zijn:

 

  • Vloerplaten die de buitenmuur raken
  • Overgangen van muren naar ramen of deuren
  • Overgang tussen fundering en wanden in metselwerk
  • Afwerking bij rolluiken of dakkapel
  • Dakranden
  • Kopgevels op de hoogte van een (geïsoleerde) zoldervloer
  • Ramen met enkelglas
  • Balkons waar het beton doorloopt naar binnen
  • Slechte afdichtingen
  • Kozijnen en dorpels

 

Voor alle bovengenoemde voorbeelden geldt hetzelfde probleem: er vindt een overgang plaats van goed geïsoleerde delen naar slechte of helemaal niet geïsoleerde delen. Hierdoor ontstaat een gat in de isolatie, waardoor veel warmte verloren gaat. En waardoor u meer moeite moet doen om een ruimte te verwarmen. Op de plek waar de koudebrug zich bevindt is sprake van condensatie. Hierdoor ontstaat vocht en kunnen schimmels hun gang gaan. Een koudebrug kan daardoor de veroorzaker zijn van schimmel in uw woning.

Koudebrug zelf opsporen

Ter plaatse van een koudebrug zal uiteindelijk een lelijke zichtbare schimmelplek ontstaan. Als deze plek (nog) niet zichtbaar is en u met uw hand over bijvoorbeeld een wand met een koudebrug wrijft, kunt u duidelijk een temperatuurverschil voelen tussen de zone met de koudebrug en de rest van de wand.

 

Koudebrug tegengaan

Vaak kunnen koudebruggen worden verholpen door goede isolatie of door het wegnemen van de koudebrug zelf. Als het door de constructie van de woning niet mogelijk is om van buitenaf te isoleren, kunt u kiezen voor isolatie aan de binnenzijde. Het is belangrijk om dat door een expert te laten doen. Bij foutieve isolatie kan het vochtprobleem nog groter worden dan het al was.

Bij isolatie is verder een goede ventilatie van de woning belangrijk. In veel gevallen kan alleen al het beter ventileren van de woning veel (vocht)problemen verhelpen.

Schimmel schadelijk?

Schimmels schaden niet alleen uw woning, maar ook de gezondheid. Het veroorzaakt lelijke en onhygiënische plekken en verf- en pleisterwerk of behang kunnen gaan loslaten. Daarnaast kan het aanleiding geven tot allerlei allergische klachten, zoals hoesten en benauwdheid. Vaak levert schimmel ook een bepaalde muffe geur in huis op. Een serieus probleem dat snel opgelost moet worden!

Binnenmilieu-onderzoek door Strooming

Heeft u last van schimmels in huis door een vermoedelijke koudebrug in huis? Strooming kan met een binnenmilieu-onderzoek de bron van het probleem achterhalen en beoordelen welke gezondheidsrisico’s u loopt. Onze experts hebben ervaring met koudebruggen en vochtproblemen en kunnen u goed helpen bij het opsporen van oorzaken. Zo bent u niet alleen snel van de schimmels verlost, maar ook van het achterliggende probleem. Vragen? We vertellen u graag meer.

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan