Is Schimmel in Hout Gevaarlijk?

Hout is een prachtig bouwmateriaal, duurzaam en bestand tegen de tand des tijds. Toch kan hout soms aangetast worden door schimmels, en afgezien van de schade die dit aan uw woning toebrengt, vormen deze schimmels ook een potentieel risico voor uw gezondheid. Daarom willen we in deze blog van Strooming de vraag behandelen: is schimmel in hout gevaarlijk?

Wat Zijn Schimmels?

Schimmels behoren tot een apart rijk naast planten en dieren. Ze kunnen zowel uit één cel bestaan (gisten) als uit meerdere cellen (lange draden, meestal ondergronds). Een bekend voorbeeld van een meercellige schimmel is de paddenstoel, waarbij de paddenstoel zelf de vrucht is en er onder de grond een netwerk van lange, vertakte draden zit.

Schimmels planten zich voort via sporen, microscopisch kleine deeltjes die in de lucht zweven. Zodra ze een geschikte locatie vinden, nestelen ze zich en beginnen ze te groeien. Schimmels gedijen goed in vochtige omgevingen met hoge temperaturen, waarbij een hoger vochtgehalte de groei stimuleert. Schimmel gedijt helaas ook erg goed op hout.

Cellulose en Lignine

Schimmels in huis nestelen zich graag in hout, vooral wanneer het hout vochtig is. Ze voeden zich met de bouwstoffen in hout, namelijk cellulose en lignine. Met behulp van enzymen breken ze deze stoffen af en gebruiken ze als voedingsbron om te groeien. Het gevolg is dat het hout wordt aangetast en zijn massa en sterkte verliest, een fenomeen dat bekend staat als houtrot. Houtrot veroorzaakt door schimmels is een veelvoorkomend probleem.

 

Verschillende Soorten Schimmels in Hout

Er zijn verschillende soorten houtschimmels, waarvan de twee meest voorkomende bruinrot en witrot zijn.

 

  • Bruinrot: Dit type schimmel staat bekend om zijn donkere kleur en de afbraak van cellulose in hout, wat leidt tot scheuren en een kenmerkend kubusvormig patroon. Het aangetaste hout wordt erg droog en kan gemakkelijk tot poeder worden gewreven.
  • Witrot: Witrot tast niet alleen cellulose aan, maar ook lignine, en staat bekend om zijn lichtere kleur en vezelachtige structuur op het hout. Het hout valt uiteen in vezels bij aanraking, maar kan niet tot poeder worden gewreven.

 

Is Schimmel in Hout Gevaarlijk?

Schimmel in hout kan gevaarlijk zijn omdat het de structurele integriteit van uw huis kan aantasten. Veel oudere huizen hebben houten constructies, en als schimmels jarenlang ongehinderd kunnen groeien en hout kunnen aantasten, brengt dit aanzienlijke risico’s met zich mee, zoals ernstige schade en de noodzaak tot vervanging van (een deel van) de houten constructie, of zelfs instortingsgevaar.

Daarnaast kunnen schimmels in hout gezondheidsproblemen veroorzaken, omdat de sporen van schimmels schadelijk kunnen zijn wanneer ze worden ingeademd. Dit kan leiden tot ziektes, allergische reacties en irritaties. Veelvoorkomende klachten en ziekteverschijnselen gerelateerd aan schimmels in hout zijn onder meer allergieën, luchtwegaandoeningen en huidaandoeningen zoals eczeem of netelroos.

 

Strooming bij Schimmels in Hout

Schimmel in hout is een ernstige kwestie, zowel voor de structuur van uw woning als voor uw gezondheid. Als u te maken heeft met schimmels in hout of vermoedt dat dit het geval is, neem dan contact met ons op. Onze specialisten komen ter plaatse om de omvang van het probleem vast te stellen en voeren luchtmonsters uit om de aanwezige schimmels te identificeren. Op basis hiervan ontvangt u advies en aanbevelingen voor vervolgstappen.

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan