Schimmel in huis met baby: zoek snel een oplossing

Schimmels bestaan in alle kleuren van de regenboog. Sommigen zijn gevaarlijk, anderen niet. Feit is wel dat veel schimmels in huis gevaarlijk zijn, zeker voor mensen van wie het afweersysteem (nog) niet zo goed is. Bijvoorbeeld baby’s. Heeft u een baby in huis en last van schimmel? Zoek dan snel een oplossing om gezondheidsrisico’s te voorkomen. In dit blog van Strooming leest u veel tips om u als ouder op weg te helpen.

 

Verschillende soorten schimmel in huis

Binnenshuis kunnen tientallen verschillende soorten schimmel ontstaan, waarvan de meest bekende ook meteen de meest gevaarlijke is: zwarte schimmel. Die komt met name voor in vochtige ruimtes zoals de badkamer. De schimmelvorming begint meestal met kleine zwarte puntjes, die vervolgens kunnen groeien tot grote plekken die hele wandtegels beslaan. U herkent schimmel in huis op meer manieren:

 

 • Zwarte puntjes op muren en plafonds in vochtige ruimtes
 • Vochtplekken en kringen op de muren
 • Afbladderend behang of bladderende verf
 • Andere vochtproblemen
 • Constante condens op ramen en muren
 • Witte, harige aanslag (salpeterzuur, komt vaak tegelijk opzetten)
 • Muffige, grondachtige geur

 

Schimmel in huis baby de Gezondheidsrisico’s

Zwarte schimmel is erg ongezond. Het verspreidt mycotoxinen in uw binnenlucht, die voor allerlei gezondheidsklachten zorgen zoals geïrriteerde ogen of slijmvliezen, benauwdheid, astma of andere longaandoeningen. Daarnaast bestaat het vermoeden dat langdurige blootstelling aan zwarte schimmel ook kan zorgen voor ernstigere problemen zoals neusbloedingen, braken, chronische vermoeidheid, migraine en andere neurologische risico’s. Zeker bij mensen met een lage weerstand zoals ouderen, zieken of baby’s.

 

Schimmel in een huis met baby

Heeft u een baby in huis? Dan is het nog belangrijker om schimmel te verhelpen. Schimmels zijn namelijk allergenen die het babylijfje kunnen stimuleren om vocht te produceren vanuit een afweerreactie. De baby wordt hierdoor meer bevattelijk voor infecties. Ook laten verschillende onderzoeken zien dat kinderen en baby’s die opgroeien in een vochtig huis, een grotere kans hebben op gezondheidsklachten als zij ouder zijn. Geen goede start dus.

 

Schimmel op de babykamer?

Een klein zwart puntje in de badkamer is nog geen reden tot zorgen. Maar schimmel in de babykamer wel degelijk. Het maakt daarbij niet uit aan welke kant van de kamer het wiegje staat of dat er goed geventileerd wordt. De mycotoxinen worden door de lucht verspreid en zorgen voor een ongezond binnenmilieu voor de kleine.

 

Wat kunt u als ouder doen?

Woont u in huis met een baby en heeft u last van (zwarte) schimmel? Dan kunt u als ouder een aantal dingen doen:

 

 • Leg de baby direct in een andere kamer te slapen
 • Achterhaal de oorzaak van de vochtproblemen en schimmel
 • Verwijder de schimmel met een speciaal middel of laat dit doen door een gespecialiseerd bedrijf
 • Ventileer de aangedane ruimtes (en de rest van het huis ook) 24 uur per dag

 

Schimmel verhelpen in

Lukt het u zelf niet om de schimmel in huis te verhelpen of wilt u onderzoeken of uw woning (weer) gezond is voor de baby? Neem dan contact op met Strooming. Wij bieden verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld een onderzoek om te controleren of uw kind in een gezond huis opgroeit. Natuurlijk krijgt u ook direct advies op maat om schimmel of andere problemen te verhelpen.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan