Allergie voor schimmels

Schimmel in huis. Niemand is er fan van, maar zeker niet als u kampt met een schimmelallergie. Wat is een schimmelallergie precies? Kunt u het voorkomen of verhelpen? In dit blog van Strooming leest u er alles over.

 

Schimmelallergie testen

Schimmels zijn slecht voor uw gezondheid. En zeker als ze in uw huis zitten. Soms zijn ze goed zichtbaar, maar schimmels zijn al schadelijk als ze zelfs nog praktisch onzichtbaar zijn. Schimmels ontstaan door slechte ventilatie, te veel vocht en een vrij warme temperatuur. Ook al heeft u geen schimmelallergie, dan nog zijn schimmels gevaarlijk en kunt u last krijgen van vervelende gezondheidsproblemen. Denk aan keelpijn, maar u kunt er zelfs van gaan braken en er enorme stress van krijgen.

 

Schimmelallergie symptomen

Een schimmelallergie wordt veroorzaakt door schimmelsporen. Die zijn zo klein, dat u ze eigenlijk alleen onder de microscoop kunt zien. Ze groeien overal en als u er allergisch voor bent, spreken we van een schimmelallergie. Het lastige hieraan is dat de klachten vrijwel hetzelfde zijn als bij huisstofmijtallergie en bij hooikoorts. Daardoor is het vaak lastig om de oorzaak van klachten te achterhalen. Schimmelallergie zorgt bijvoorbeeld voor:

 

 • Benauwdheid
 • Piepende ademhaling
 • Verstopte neus
 • Astmatische klachten
 • Eczeem
 • Jeuk
 • Huidklachten
 • Hoesten en niesbuien
 • Tranende, jeukende ogen

 

Om een schimmelallergie vast te stellen, moet u naar een arts. Die kan een priktest (huidtest) doen, een provocatietest (een allergeen in de luchtwegen brengen om een reactie uit te lokken) en/of een bloedtest. U kunt de arts helpen door bij uzelf na te gaan wanneer de klachten het ergst zijn, of dit per ruimte verschilt en in welke ruimte u dan de meeste hinder ondervindt. In een vochtige ruimte zoals een badkamer of garage is dit goed mogelijk. Controleer ook eens of de klachten per seizoen veranderen.

 

Behandeling van schimmelallergie

U moet in ieder geval naar een arts om uw schimmelallergie vast te laten stellen. Uw arts kan u medicijnen voorschrijven, maar u dient ook te kijken naar uw woning en het binnenklimaat. De medicijnen zullen geen vruchten afwerpen, als uw binnenklimaat niet in orde is.

Zichtbare schimmels kunt u simpel aanpakken. Zorg dat u er snel bij bent en dat de schimmel zich niet in kan vreten in bijvoorbeeld kitranden of isolatiemateriaal. Er zijn goede schimmelverwijderaars te koop bij bijvoorbeeld de bouwmarkt. U kunt schimmel in huis ook laten verwijderen door een professioneel bedrijf als Strooming.

Onze professionals helpen de schimmelallergie te behandelen door een luchtonderzoek uit te voeren. We nemen monsters van de lucht om te kijken van welke schimmels er sprake is en wat de beste manier is om de schimmel te bestrijden en de oorzaken te verhelpen.

 

Schimmelallergie voorkomen

Om schimmelallergie te voorkomen, moet u schimmels in huis voorkomen. Tips om te zorgen dat u geen schimmel en schimmelallergie krijgt:

 

 • Ventileer goed, vooral vochtige ruimtes
 • Gooi afval meteen weg en zorg voor een schoon huis
 • Verf uw muren met schimmelwerende verf
 • Laat vochtproblemen als doorslaand en optrekkend vocht op tijd aanpakken
 • verzeker uzelf ervan dat uw bouwmaterialen goed en niet vochtig zijn
 • verhelp lekkages zo snel mogelijk

 

Vermoeden van schimmelallergie? Schakel Strooming in!

Als u schimmelallergie heeft, is het raadzaam uw huis te laten controleren op de aanwezigheid van schimmels. Specialisten van Strooming komen graag bij u langs om een luchtonderzoek uit te voeren. Zo weten we precies of er sprake is van schimmels en van welke soort. Vervolgens geven we u passend advies en krijgt u hulp op maat om de schimmel te bestrijden.
Uiteraard kijken we ook hoe we de oorzaken kunnen aanpakken. Om schimmelallergie te verhelpen of te voorkomen is het noodzakelijk ervoor te zorgen dat de schimmels volledig uit huis verdwijnen en niet terugkeren. Neem contact met ons op voor meer informatie of vraag een offerte aan. Onze experts helpen u graag.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan