Schimmelvorming onder overkapping

Steeds meer mensen willen zo veel mogelijk buiten leven. We hebben dan ook steeds meer plannen en wensen voor onze achtertuin. Overkappingen worden steeds populairder. Ze geven leefplezier en verlengen het buitenseizoen. Maar zo’n overkapping kan ook vervelende problemen geven: schimmelvorming onder uw overkapping. Een hardnekkig probleem wat grondig aangepakt moet worden. In dit blog van Strooming leest u alles over schimmelvorming onder uw overkapping en hoe u hier van af komt.

Wat zijn schimmels?

Schimmels lijken een soort hele kleine paddenstoeltjes. Ze zijn van belang voor het afbreken van plantaardig materiaal, maar niet fijn om in of rond het huis te hebben. Schimmels verspreiden zich door sporen die in de lucht rondzweven. Deze schimmelsporen zijn echter nog geen schimmel. Om een echte schimmel te worden hebben die sporen een juiste ondergrond, temperatuur en vocht nodig. Schimmels groeien het beste in vochtige en warme omstandigheden. Schimmels hebben een fijne wolachtige structuur en komen in verschillende kleuren voor.

Waarom schimmel onder mijn overkapping?

Een bekend vochtprobleem onder overkappingen is condensatievocht. Dit is vocht dat ontstaat door afkoeling van warme lucht. Dit verschijnsel vindt meestal in de ochtenduren plaats. De lage buitentemperatuur in combinatie met een hogere luchtvochtigheid veroorzaakt condens onder de overkapping. Doordat het hout langdurig vochtig blijft kan schimmelvorming onder de overkapping ontstaat.

 

Nadelige gevolgen

Schimmel tast het materiaal van uw overkapping aan. Door schimmelvorming onder uw overkapping kunnen lelijke plekken ontstaan en materiaal van de overkapping kan aangetast worden. Ook kan onder de overkapping een muffige geur ontstaan. Daarnaast kan schimmel schadelijk zijn voor uw gezondheid. Het kan aanleiding geven tot allerlei allergische klachten, zoals hoesten en benauwdheid.

 

Hoe kom ik van de schimmel af?

Aan de oorzaak van dit probleem valt weinig te veranderen. De overkapping staat nu eenmaal buiten en aan condensatievocht doe je in dit geval niets. Er zijn wel een aantal dingen die u kunt doen om schimmelvorming onder de overkapping zoveel mogelijk te voorkomen. Kijk allereerst of u de ventilatie of constructie van de overkapping kunt verbeteren. Door voldoende ventilatie wordt minder condens gevormd en dus zal er minder snel schimmelvorming optreden. Los ook eventuele problemen zoals lekkages aan de overkapping op. Gebruik tot slot een schimmelwerende verf voor uw overkapping.

 

Binnenmilieu-onderzoek door Strooming

Heeft u last van schimmelvorming onder uw overkapping of schimmel in huis? En heeft u al van alles geprobeerd, maar komt u maar niet van dit probleem af? Dan is het zaak snel professionele hulp in te schaken. Strooming kan u helpen bij het opsporen en aanpakken van dit probleem. Met een binnenmilieu-onderzoek wordt de oorzaak van het probleem achterhaald. effectief en snel. Neem vrijblijvend contact via de offerte button.

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan