Stank in huis bij warm weer

Met het warme weer van de afgelopen periode neemt de kans op stank in huis toe. Vervelend en lastig, zeker als u niet weet waar het vandaan komt. In dit blog leest u alles over de oorzaken van stank in huis die we momenteel veel tegenkomen. En over mogelijke oplossingen uiteraard.

 

Oorzaken van stank in huis bij warm weer

Het is heerlijk dat de zon zoveel schijnt, maar door het warme weer kan het gebeuren dat uw huis ineens niet meer zo fris ruikt. Deze stank kan meerdere oorzaken hebben:

 

 • Stank in huis door afval

 

Bij warm weer gaat afval sneller stinken en kan voor behoorlijk wat stankoverlast zorgen.

 

 • Stank in huis door ongedierte

 

Stank in huis is regelmatig te wijden aan door ongedierte, zoals muizen of ratten. Bij hoge temperaturen gaan de dode dieren sneller rotten en dit ruik je. Het zorgt voor een vieze kadavergeur in huis. De geur is vooral goed waar te nemen wanneer er ergens onder de vloer, op het plafond of tussen de vloeren een dode muis ligt. Deze geur houdt meestal zo’n twee tot drie weken aan, toe het overschot in zijn geheel is afgebroken.

 

 • Stank in huis door de radiator

 

Zomer betekent warmte en je zou dus denken geen reden om de radiator op te stoken. Maar als het na een paar weken ineens kouder wordt en je de radiator na een lange pauze weer aanzet, kan dit gepaard gaan met een vervelende geur.

 

 • Stank in huis door voedsel

 

Door blootstelling van voedsel aan warmte kan het sneller bederven en voor stankoverlast zorgen.

 

 • Stank in huis door een niet werkend ‘stankslot’

 

Een zwanenhals onder een gootsteen is zo’n stankslot. Die kan verstopt zijn, maar ook leeg. Wanneer u de kraan een hele tijd niet gebruikt hebt, staat er geen water meer in en staat uw kraan in directe verbinding met het stinkende riool.

 

 • Stank in huis afkomstig van het dak

 

Door het warme weer kunnen bepaalde stoffen op (platte) daken te warm worden en gassen afgeven die binnen voor stank zorgen. Het gaat dan meestal om daken die met teerhoudende producten zijn bedekt.

 

Oplossingen voor zomerse stank in huis

 • Zet containers in de schaduw of op een koele plaats. Dit voorkomt een te snelle afbraak van het GFT-afval.
 • Laat nat afval goed uitlekken voordat het in de container gaat.
 • Leeg de prullenbakken in huis regelmatig en maak ze schoon met water en azijn.
 • Maak de containers regelenmatig schoon met water en azijn.
 • Gooi een laagje kattenbakgrind op de bodem van de vuilnisbak en container en plaats daarna een vuilniszak. Het grind neemt het vocht uit de etensresten op.
 • Zet zo nu en dan tijdens iets minder warme dagen de verwarming eens aan, zodat deze niet een te lange tijd “stil” staat en daarmee voor stankoverlast kan zorgen.
 • Maak bij stank afkomstig uit de koelkast de koelkast goed schoon met water en azijn en gooi bedorven producten weg. Leg een schijfje citroen op een schaaltje en besprenkel deze met zout. Deze combinatie absorbeert de stank direct.
 • Giet heet water door de gootsteen en putjes als de stank hiervan afkomstig is. Vaak is de stank dan snel verholpen. (Voeg eventueel wat soda en een kopje azijn toe).
 • Zorg voor voldoende ventilatie in huis, zodat er altijd frisse lucht het huis in kan.

 

Strooming bij stank in huis door warm weer

Ruikt uw huis naar een riool of composthoop? Niet erg prettig voor uw woongenot. Ga allereerst op zoek naar de bron van de stankoverlast. Heeft u misschien stankoverlast van buren? Als u die niet kunt achterhalen, schakel dan Strooming in voor een geuronderzoek. Hiermee doen we onderzoek naar het probleem in uw binnenmilieu en mogelijke gezondheidsrisico’s als gevolg daarvan. Bij aanhoudende problemen, raden we een ozonbehandeling aan. Dat is een grondige aanpak om de lucht in uw huis te steriliseren en stankoverlast de nek om te draaien. Onze experts hebben jarenlange ervaring en helpen u graag.

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan