Stank in huis door vleermuizen

Vleermuizen duiken regelmatig op in huizen en andere gebouwen. De stank in huis door uitwerpselen van deze dieren kan voor veel overlast zorgen. Vleermuizen zijn echter beschermde dieren, die niet zomaar verjaard mogen worden. Met dit blog geeft Strooming u tips over hoe u verstandig om kunt gaan met vleermuizen in huis en hoe u deze kunt verwijderen.

Waarom een vleermuis in mijn huis?

Vleermuizen zijn nuttige zoogdieren, omdat zij veel vliegen, muggen en andere insecten vangen. Toch willen we ze liever niet in huis. Vleermuizen maken nooit zelf een verblijfplaats, maar maken gebruik van bestaande ruimtes om zich overdag schuil te houden. In gebouwen maken ze meestal alleen gebruik van plaatsen waar geen mensen komen. Denk bijvoorbeeld aan nauwe ruimtes, zoals de spouw, de ruimte achter de gevelbetimmering of onder dakpannen. Andere soorten kiezen liever voor wat grotere ruimtes, zoals een stille zolder waar ze aan de nokbalk hangen. Vleermuizen gebruiken smalle toegangsopeningen zoals kieren en spleten om binnen te komen. Deze plaatsen zijn vaak te herkennen aan de uitwerpselen die eronder op de grond en tegen de muur te vinden zijn.

Stankoverlast door vleermuis in huis

Vleermuizen kunnen voor vervuiling en stankoverlast in huis zorgen als gevolg van de uitwerpselen die ze achterlaten. De uitwerpselen van vleermuizen zijn gemakkelijk te herkennen. Ze hebben ongeveer het formaat van muizenkeutels. In de uitwerpselen zijn vaak delen van insecten terug te vinden, zoals schildjes of vleugeltjes. Daarnaast horen vleermuizen niet door uw huis te vliegen en de kans bestaat dat ze ziektes zoals hondsdolheid met zich meedragen. De kans hierop is in Nederland echter zeer klein, zolang u zich niet laat verleiden om het dier aan te raken.

 

Hoe verwijder ik een vleermuis uit huis?

Vleermuizen zijn beschermde dieren die niet zomaar verjaagd of gedood mogen worden. Zo mogen vleermuizen die in huis zitten en in winterslaap zijn niet verwijderd worden. Door het wakker worden tijdens de winterslaap wordt zoveel energie verbruikt, waardoor het dier mogelijk het voorjaar niet haalt. Ook wanneer er sprake is van een nest in huis mogen kieren en naden waar de vleermuizen door naar binnen en buiten vliegen niet dichtgemaakt worden. Als de vleermuizen niet meer bij hun jongen kunnen komen, gaan deze dood omdat ze geen eten meer krijgen. De kieren en naden moeten dus opengelaten worden. Wanneer de jongen kunnen vliegen verdwijnen ze uiteindelijk uw huis uit naar buiten. Vang vleermuizen nooit met uw blote handen in verband met de kans op het overdragen van ziektes wanneer u gebeten of gekrabd wordt. Vaak is het voldoende om een deur of raam open te zetten om ervoor te zorgen dat het dier op eigen houtje vertrekt. Overdag kan dit wel even duren, omdat de vleermuizen pas vanaf schemering actief worden. Zet het liefst ’s avonds een raam of deur open en doe het licht uit. Het dier zal waarschijnlijk snel weer naar buiten vliegen.

 

Strooming bij stank in huis door vleermuizen

Blijft u last houden van vleermuizen in huis? Of komen ze na verjagen steeds weer terug? Dan kan dat uiteenlopende oorzaken hebben. In ieder geval is het dan raadzaam om een deskundige zoals Strooming te raadplegen. Strooming kan de oorzaak achterhalen waarom vleermuizen uw huis zo interessant vinden. Verder kan Strooming met speciale apparatuur een onderzoek doen naar uw binnenmilieu en mogelijke risico’s vaststellen. Daarnaast krijgt u advies en hulp ter plaatse bij het verwijderen van de vleermuizen. Wilt u meer informatie? Neem dan vooral vrijblijvend contact met ons op.

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan