Stank in de keuken! Waar kan het vandaan komen?

Heeft u last van een onaangename geur in uw keuken en weet u niet waar deze vandaan komt? Bij Strooming krijgen we regelmatig meldingen van stankoverlast in de keuken. We delen graag onze ervaringen en geven u praktische tips om de oorzaak van de geurproblemen in uw keuken te achterhalen.

 

9 mogelijke oorzaken van stank in de keuken

Stank in de keuken kan verschillende oorzaken hebben. Van een verstopt afvoerputje tot problemen met de ventilatie. Hieronder bespreken we de meest voorkomende bronnen van geuroverlast.

 

1. Vieze lucht uit het afvoerputje

Een van de meest voorkomende oorzaken van stank in de keuken is een verstopt afvoerputje. Wanneer etensresten en vet zich ophopen en de gootsteen stinkt, kan dit een rioolachtige geur veroorzaken. Het regelmatig schoonmaken van het putje met soda en heet water, of met een ontstopper, kan dit probleem verhelpen.

 

2. Droogstaand sifon veroorzaakt rioollucht

Een sifon is de gebogen buis onder de gootsteen die een waterafsluiting vormt. Wanneer het sifon droog staat, bijvoorbeeld door verdamping of slechte ontluchting, kan er rioollucht in uw keuken binnendringen. Controleer regelmatig of er voldoende water in het sifon staat en vul het bij indien nodig.

 

3. Stank uit de vaatwasser door verstopte afvoer

Een vieze, slootachtige geur uit de vaatwasser duidt vaak op een verstopte afvoer. Maak het filter en de rubberen randen van de vaatwasser goed schoon. Als de geur blijft, kunt u het reinigingsprogramma draaien om de afvoerleidingen te spoelen.

 

4. Oven met aangebrande etensresten

Aangekoekte etensresten in de oven kunnen onaangename geuren verspreiden, vooral na het bakken of braden. Door de oven regelmatig schoon te maken met een ovenreiniger voorkomt u deze geuren.

 

5. Afzuigkap vol vieze geurtjes

De afzuigkap is een veelvoorkomende bron van geurproblemen in de keuken. Vieze lucht kan ontstaan door vuile luchtfilters, een niet goed werkende terugslagklep of een verstopping in de afvoergang. Maak de filters regelmatig schoon en controleer of de afvoergang vrij is van obstakels.

 

6. Bedorven voedsel in de voorraadkast

Heeft u de voorraadkast gecontroleerd? Oude of bedorven etenswaren kunnen vaak voor stank zorgen zonder dat u het doorheeft. Door de voorraadkast regelmatig te inspecteren en etenswaren op tijd weg te gooien, voorkomt u dit probleem.

 

7. Vieze luchtjes in de koelkast

Vieze luchtjes in de koelkast kunnen niet alleen veroorzaakt worden door bedorven etenswaren, maar ook door stilstaand water in het condenswaterreservoir achter de koelkast. Als dit water te lang blijft staan, kan het gaan stinken. Controleer daarom regelmatig het reservoir en maak het indien nodig schoon.

Daarnaast kan er ongedierte in de spouwmuur zitten, wat ook geurhinder kan veroorzaken. Ongedierte kan via openingen in de spouwmuur naar binnen dringen en nare geuren veroorzaken in uw keuken.

 

8. Vocht en schimmelvorming in de keuken

Tijdens het koken komt er veel vocht vrij, wat de kans op schimmelvorming in uw keuken vergroot. Schimmels kunnen een muffe geur verspreiden, vooral in slecht geventileerde ruimtes. Zorg voor voldoende ventilatie en een goede afzuiging om vochtproblemen te voorkomen.

 

9. Stank onder het keukenblok door voedselresten en ongedierte

Een vaak over het hoofd geziene bron van stank is de ruimte onder het keukenblok. Voedselresten kunnen zich daar ophopen en ongedierte kan zich nestelen, wat voor nare geuren zorgt. Daarnaast kan een urineachtige geur ontstaan als isolatiemateriaal in de spouwmuur nat wordt door lekkages. Vocht in isolatiemateriaal veroorzaakt niet alleen stank, maar kan ook leiden tot schimmelvorming en structurele schade. Controleer deze ruimte regelmatig en maak indien nodig de stootrand los om goed schoon te maken.

 

Professioneel geuronderzoek: hulp nodig?

Heeft u al verschillende oplossingen geprobeerd, maar blijft de stank in uw keuken een mysterie? Strooming kan u helpen met een professioneel geuronderzoek om de oorzaak van de geurproblemen te achterhalen. Druk op de button die voor u van toepassing is.

Ik ben particulier

 

Klik hier

Ik ben zakelijk

 

Vraag een offerte aan