Stank op zolder: waar komt het vandaan?

Strooming wordt regelmatig gebeld over stank op zolder. Veelal hangt er dan bij vlagen een stanklucht en soms is er zelfs sprake van een constante stankoverlast. Dit is natuurlijk erg vervelend, zeker als de zolder wordt gebruikt als slaap-, logeer- of werkkamer. Een aantal oorzaken zien we regelmatig terug in onze onderzoeken. Wij hebben daarom in dit artikel de meest voorkomende oorzaken voor u op een rij gezet. Wellicht herkent u deze en kan dit in uw woning ook aan de hand zijn.

 

Dode dieren en ongedierte

Dode dieren in en om het huis kunnen voor veel stankoverlast zorgen. De lichamen van de diertjes ontbinden waardoor verschillende gassen vrijkomen, zoals het gevaarlijke waterstofsulfide en boterzuur. Dit zijn giftige gassen die worden veroorzaakt door het rottingsproces van bepaalde organische stoffen. Op zolder kan het bijvoorbeeld gaan om dode muizen in het plafond of de spouwmuur. Ook kan het gaan om een dode vogel onder de dakpannen of in de schoorsteen.

 

Problemen met de Cv-ketel

De Cv-ketel is een gesloten systeem dat in principe niet voor stankoverlast moet kunnen zorgen. Toch gaat het weleens mis. De Cv-ketel is bijvoorbeeld niet goed onderhouden, niet goed aangelegd of is kapot. Dan kunnen bepaalde gassen ontsnappen die voor stank op zolder zorgen. Hangt de Cv-ketel op zolder? Dan is het goed om deze eens te laten controleren, zeker op ontsnappen van het gevaarlijke geurloze koolmonoxide.

Verkeerde of defecte ontluchting

In de meeste woningen loopt de ontluchting van de riolering langs de verdieping(en) omhoog en via het dak naar buiten. Bij een rioollucht op zolder, kan het zijn dat er een probleem is met de ontluchting. De stank kan op zolder ontsnappen, bijvoorbeeld door een lek of een slechte afdichting van doorvoernaden. Die zijn bijvoorbeeld niet goed dicht gekit.

 

Stank van buiten

Stankoverlast van defecte ontluchting kan ook van buiten komen. Bijvoorbeeld doordat de ontluchtingspijp uitkomt onder het zolderraam. Of precies in de windrichting ligt. Ook andere stank van buiten kan de zolder binnendringen als de ruimte niet luchtdicht is. De stank slaat dan (weer) door naar binnen. Hou daarom goed in de gaten of de stank altijd op zolder hangt, of in vlagen aanwezig is.

 

Vochtproblemen

Vochtproblemen in uw woning zorgen voor een muffe, slootachtige stank. Zeker op zolder komt dit veel voor. Bijvoorbeeld door problemen met de regenpijp of dakgoten of een lekkage aan het dak. Een te hoog percentage vocht zorgt voor schimmels, zwammen en andere problemen in de woning.  Ook nat geworden isolatie in de spouwmuur en het dak kunnen voor vervelende zurige geuren zorgen.

 

Verstopte of vervuilde schoorsteen

Een verstopte of vervuilde schoorsteen blijkt in de praktijk ook heel vaak een oorzaak van stank op zolder. Een teveel aan roet, een vogelnestje of ander vuil kan zorgen voor een slechte trek en veel stank. Het vergroot het risico op brand. Laat de schoorsteen daarom met regelmaat vegen.

 

Ook last van stank op zolder?

Heeft u alles al geprobeerd om af te komen van die ellendige stank op uw zolder? Laat dan een geuronderzoek doen door Strooming. Met speciale meetapparatuur controleren wij wat er op uw zolder aan de hand is en welke stoffen voor de stank kunnen zorgen. Meer weten? Vraag snel via de button een vrijblijvende offerte aan!

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan