Stank uit de spouwmuur, wat nu?

Op allerlei plekken in uw woning kan stankoverlast ontstaan. Maar stank uit de spouwmuur is extra vervelend. Want hoe kunt u dit verhelpen, zonder gelijk met sloophamer aan de slag te moeten? In dit artikel van Strooming zetten wij tips en informatie op een rij waarmee u kunt achterhalen wat de mogelijke oorzaak is van uw stankoverlast.

 

Signalen voor stank uit de spouwmuur

Er zijn een aantal signalen die erop kunnen wijzen dat de stankoverlast in uw woning in de muren zit:

 

  • U ruikt de stank vooral bij vochtig weer
  • U ruikt de stank vooral in de buurt van de muur
  • Er lijkt stank uit het stopcontact te komen
  • U ruikt de stank vooral als u de radiator aanzet
  • De buren aan de andere kant van de muur hebben ook overlast
  • U ziet kringen, schimmels of afbladderend behang op de muren

 

In al deze gevallen is de kans groot dat er iets in de spouwmuur zit wat voor de vieze geur in huis zorgt. Maar dan komt de grote vraag: wat nu? Want u kunt niet lukraak muren open gaan breken.

 

Mogelijke oorzaken

Stank uit de spouwmuur kan diverse oorzaken hebben. Hieronder leest u er een aantal die wij in de praktijk geregeld tegenkomen:

 

Schimmel en vochtproblemen

Ruikt u een muffe, bedompte of schimmelachtige geur in uw woning? En ruikt u die vooral in de buurt van de muren? Dan bestaat er een grote kans dat u last hebt van schimmel- en /of vochtproblemen in de spouwmuur. Dit kan bijvoorbeeld door optrekkend vocht of doorslaand vocht komen. U ziet dan vaak kringen op de muur, afbladderend behang of schimmel.

 

Ongedierte

Hangt er in uw woning een stroachtige, urineachtige geur, maar kunt u niet achterhalen wat de oorzaak is? Dan kan het gaan om ongedierte in uw spouwmuren. Let eens op of u ’s nachts geluiden hoort op de plek waar de stankoverlast het ergst is.

 

Rottingsproces

Is het ’s nachts muisstil? Dan is er ook nog de mogelijkheid dat er ergens ongedierte ligt weg te rotten. Zo komen we vaak dode vogels onder dakpannen tegen of dode muizen en ratten in spouwmuren. Het kan helpen om uw woning flink warm te stoken en daarna goed te ventileren, zodat het rottingsproces zo snel mogelijk verloopt en de stank verdwijnt.

 

Kapot leidingwerk

Het kan ook gebeuren dat er iets met uw leidingwerk aan de hand is. Bijvoorbeeld een lekkage, een smeulende elektriciteitsdraad of een lekkage. Ieder brengt zijn eigen soort stank met zich mee.

 

Problemen met de riolering

Last van een rioollucht of rotte eieren lucht die uit de spouwmuren lijkt te komen? Dan kan er misschien iets mis zijn met uw ontluchting of het riool zelf. De stank kan bijvoorbeeld uit de kruipruimte via de spouwmuren in uw woning terecht komen.

 

Onderzoek door Strooming

Met geavanceerde meetapparatuur kunnen de adviseurs van Strooming onderzoeken welke geur in uw woning hangt, welke risico’s dit met zich meebrengt en wat de oorzaak is.

Stank uit de spouwmuur is lastig om zelf te verhelpen. U kunt ons inschakelen om te onderzoeken wat er bij u aan de hand is. Wat u zelf alvast kunt doen:

 

  1. Ventileer uw woning zo goed mogelijk, 24 uur per dag
  2. Lucht extra in de ruimtes die stinken
  3. Stook de temperatuur in uw woning een paar dagen flink op, om te kijken of dat helpt
  4. Gebruik een luchtreiniger, geurvreter of ionisator

 

Komt u er zelf niet uit? Laat dan onderzoek doen door Strooming. Vraag een vrijblijvende offerte aan via de button. U kunt binnen 24 uur een reactie van ons verwachten

De deskundige van Strooming zocht mee naar een oplossing!

 

We hadden last van een vervelende chemische geur en kregen geen gehoor bij de schilder.

De deskundige van Strooming luisterde wel, gaf duidelijke uitleg tijdens zijn analyse en zocht mee naar een oplossing! Dankzij de rapportage weten we nu welke stappen te ondernemen om ons probleem op te lossen. Bedankt Strooming!

Delphine Pétillot

Bekijk alle ervaringen

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan