Stankoverlast in huis: oplossen in 5 stappen

Stankoverlast in huis ? In een gezond binnenmilieu is de samenstelling van de binnenlucht perfect in balans. Ongeveer 80% stikstof, 20% zuurstof en nog wat sporen van andere (edel)gassen. Maar… in huis kunnen bepaalde stoffen voor stankoverlast zorgen. Soms eenvoudig op te lossen, maar veel vaker een hardnekkig probleem. Lees in dit blog van Strooming hoe u stankoverlast in huis in vijf stappen oplost.

 

Stap 1. Houd bij waar en wanneer

Om van stankoverlast in huis af te komen, is het belangrijk dat u weet waar en wanneer u de geur ruikt. Enkel stankoverlast bij regenachtig weer kan bijvoorbeeld duiden op een vochtprobleem of een probleem met de riolering. Terwijl stank bij warm weer te maken kan hebben met teer op het dak of schimmel, om maar een aantal voorbeelden te noemen. Houd daarom de volgende punten bij:

 

  • Op welke tijdstippen heeft u last van de stank?
  • Hangt de geur constant in uw woning, of bij vlagen?
  • Waar in huis ruikt u de vieze lucht het best?
  • Om welk soort stank gaat het? Zuur, zoet, bedompt?

 

Met deze informatie wordt het makkelijk om de bron van de stankoverlast te achterhalen. Of – indien nodig – om dit te laten doen door een expert.

 

Stap 2. Achterhaal de bron

Zodra u weet waar en wanneer u last heeft van wel soort stank, wordt het mogelijk om de bron te achterhalen. Als het goed is, weet u nu waar in huis de stank hangt. Dan is de kans groot dat hier ook het probleem zit. Hieronder hebben we een aantal blogs met mogelijke oorzaken per ruimte voor u op een rij gezet:

 

Stap 3. Los het achterliggende probleem op

Stank is vervelend, maar het is slechts een symptoom. Een symptoom van een probleem in uw woning. Van een kapotte riolering of een verstopt afvoerputje tot ongedierte of chemische gassen. Als u eenmaal de bron van de stankoverlast heeft achterhaald, kunt u het achterliggende probleem oplossen.

 

Stap 4. Verwijder de stank

Natuurlijk wilt u wel zo snel mogelijk van de stank af, ook als het probleem nog niet is verholpen. Daar kunt u een aantal dingen aan doen. Zorg allereerst voor goede ventilatie, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Bijvoorbeeld met luchtroosters of mechanische ventilatie. Lucht daarnaast extra in de ruimtes waar de stankoverlast het ergst is. Zorg voor een gezonde luchtvochtigheidsgraad en een aangename kamertemperatuur. Tenslotte kunt u altijd nog kiezen voor maatregelen zoals afzuiging, luchtreinigers of luchtverfrissers.

 

Stap 5. Voorkom nieuwe stankoverlast

Door de oorzaak van de stank te verhelpen, voorkomt u nieuwe stankoverlast. Neem daarnaast ook de bovenstaande tips ter harte. Vooral die over ventilatie.  Een van de belangrijkste voorwaarden om problemen te voorkomen. In een gezond binnenklimaat bestaat minder kans op stankoverlast.

 

Stankoverlast in huis oplossen met Strooming

Komt u er niet achter wat het probleem is in uw woning. Heeft u al van alles geprobeerd om de stank in huis op te lossen? Dan is het tijd voor grovere maatregelen. Bij Strooming kunt u terecht om uitgebreid geuronderzoek te laten doen. Dankzij ons gebruik van speciale apparatuur en bemonstering, weet u razendsnel wat het probleem is. En nog veel belangrijker: hoe u dit kunt oplossen. Het gebeurt vrijwel nooit dat we de bron van stankoverlast niet kunnen achterhalen, dus neem gerust contact met ons op voor een oplossing.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan