Stinkende vloerbedekking

Vloerbedekking in huis is heerlijk zacht en knus. Het schoonhouden is wel een uitdaging. Een plassende poes, een rokerig feestje, een lekkende waterleiding, allemaal dramatische gebeurtenissen voor uw vloerbedekking. Een nieuw tapijt kopen is nogal radicaal en gelukkig vaak ook niet nodig. Waarom niet? Leest u vooral dit blog van Strooming. Wij vertellen u hoe u onaangename geuren uit stinkende vloerbedekking krijgt, in de vorm van een waslijst met tips en professionele oplossingen om uw vloerbedekking te redden.

Stinkende vloerbedekking is hardnekkig

Vloerbedekking heeft twee nadelen. Ten eerste ligt het vastgeplakt in huis. Daarnaast neemt het heel makkelijk geur op. Dit absorberend vermogen maakt het lastig de vloerbedekking zelf te reinigen. Stinkende vloerbedekking is vaak een hardnekkig probleem. Algemene huis-tuin-en-keuken-middeltjes kunnen effectief zijn, maar bieden zeker geen gegarandeerde uitkomst.

Wat de oorzaak is van de stinkende vloerbedekking, verschilt nogal. Urine van een huisdier vraagt een heel andere behandeling dan sigarettenrook. Veel huisstof of schimmel kan een muffe geur veroorzaken. En ieder geurtje heeft zijn eigen oplossing.

Onverklaarbare geluiden in huis

Vieze geurtjes uit stinkende vloerbedekking verwijderen

Voordat we advies geven over professionele stankbestrijding, eerst enkele nuttige tips over het aanpakken van een stinkende vloerbedekking met huismiddeltjes.

Weet dat vieze plekken eerst schoongemaakt moeten worden, voordat u de stinkende vloerbedekking te lijf gaat. Wrijf de viezigheid nooit in de vloerbedekking, maar dep altijd met lauw water. Gebruikt u een vloeibaar, bijtend middel? Probeer dat dan eerst uit op een onopvallende plek, er kan mogelijk verkleuring optreden.

 

  • Baking soda of zuiveringszout

 

Werkt goed tegen onaangename geurtjes, zo ook tegen stinkende vloerbedekking. Strooi het zout over de probleemstukken en zuig het na een nacht intrekken op met de stofzuiger.

 

  • Witte azijn

 

Effectief, zuur reinigingsmiddel tegen stank. Doodt bacteriën en verwijdert geuren. U kunt azijn het best met een (planten)spuit gebruiken. Samen met zuiveringszout is dit een goed middel tegen bijvoorbeeld urinegeur van huisdieren. Azijn en zout geeft een schuimende reactie die stank verwijdert.

 

  • Groen afwasmiddel

 

Helpt samen met zuiveringszout tegen dierenplas. Dep met keukenpapier om de urine op te nemen. En dep vervolgens het afwasmiddel op de stinkende plek om het daarna af te dekken met het zout.

 

  • Stoomreiniger

 

Bij veel overlast van huisdieren is het mogelijk verstandig een stoomreiniger aan te schaffen. Gevuld met een reinigingsmiddel uit de winkel of een eigen mengsel van azijn en water gaat het de stinkende vloerbedekking te lijf.

 

Schimmelgeur in vloerbedekking

Schimmel is een lastige veroorzaker van muffe stank in vloerbedekking. Vochtigheid of slechte ventilatie ligt vaak ten grondslag aan beschimmelde en stinkende vloerbedekking. Voordat u de geur aanpakt, is het zaak eerst de oorzaak van de schimmel te bestrijden. Schimmelsporen blijven immers groeien. Verwijder de zichtbare schimmel met een vochtige doek of borstel. Zorg dat de ramen openstaan terwijl u schimmel verwijdert, zo is er voldoende ventilatie.

 

Klachten door formaldehyde

Verspreidt uw vloerbedekking een vieze, prikkelende stank? Heeft u daarnaast ook last van irritaties aan ogen, neus en keel? Dan is het zeer goed mogelijk dat er formaldehyde in uw tapijt verwerkt zit. Formaldehyde is een giftig gas dat in de tapijtindustrie en in veel bouwmaterialen gebruikt wordt, meestal in de vorm van lijmsubstantie.

Dit is lastig te behandelen als de vloerbedekking eenmaal ligt. Probeer daarom bij de aankoop vloerbedekking met tapijtlijm waar formaldehyde in verwerkt zit, zoveel mogelijk te vermijden. Veel vloerbedekkingen kunnen prima gelegd worden met dubbelzijdig tape of kopspijkers bij de plinten. Let bij aanschaf op keurmerken als ÖKO-tex en informatiesymbolen die informeren over milieuschadelijke stoffen.

 

Strooming bij stinkende vloerbedekking

Heeft u last van stinkende vloerbedekking? En heeft u alles geprobeerd met huismiddeltjes, maar blijft de geur hardnekkig hangen? Dan adviseren wij u een geuronderzoek aan te vragen.  Onze experts bezoeken uw huis met geavanceerde apparatuur. Wij achterhalen de oorzaak van de stank, vertellen u in hoeverre het een gevaar voor de gezondheid is en informeren u over mogelijke oplossingen. Voor advies en/of een vrijblijvende offerte kunt u contact met ons opnemen via de offerte button.

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan