Stinkende wc

Heeft u last van een stinkende wc? Helpt grondig schoonhouden zelfs niet tegen die penetrante geur? Hoogste tijd voor een grondige aanpak. U wilt natuurlijk een fris en schoon toilet. Een stinkende wc is onsmakelijk, voor uzelf, maar ook voor bezoekers. In dit blog gaat Strooming in op stankgeuren in de wc. Mogelijke oorzaken, aangevuld met tips en adviezen van Strooming hoe een stinkende wc aan te pakken. Van een spoedcursus wc-schoonmaken tot professioneel advies.

 

Oorzaken van een stinkende wc

Het kleinste kamertje van het huis mag van tijd tot tijd onplezierig ruiken, daar is het zelfs voor ontworpen. De stank moet echter niet structureel worden. Een stinkende wc kan veel verschillende oorzaken hebben:

 

  • Sifon staat droog

 

Op elke afvoer in huis dient een sifon te zitten, dus ook op de wc. Het sifon, ook wel zwanenhals, waterslot of stankslot genoemd, zorgt er met een waterbarrière voor dat vieze luchtjes niet naar binnen kunnen komen. Vooral na een vakantieperiode of als het huis langere tijd leeg staat, kan het water uit het sifon verdampen met een stinkende wc als gevolg. U verhelpt het snel en simpel door water in de afvoer te gieten. Doe er een scheutje olijf- of zonnebloemolie bij, dat voorkomt dat het water snel verdampt.

 

  • Ontluchtingsprobleem

 

Heeft u gedacht aan een probleem met de ontluchter van het riool? Ieder huisriolering moet goed worden ontlucht om geurproblemen te voorkomen. Het staat zelfs in de bouwverordening. Door de ontluchtingspijp wordt overtollig rioollucht naar buiten afgevoerd. Als de ontluchtingspijp of -koker slecht functioneert of kapot is, kan de rioollucht niet naar buiten en zoekt een uitweg via…inderdaad, uw stinkende wc.

 

  • Verstoppingen

 

Een verstopte wc is een beruchte veroorzaker. Het voordeel is dat u zelf kan zien dat het toilet een probleem heeft, de wc spoelt slecht door. Een opgeheven vingertje helpt niet tegen een stinkende wc, maar spoelt u in het vervolg geen proppen wc-papier, tampons, watjes, condooms of pannen met kookvet door het toilet. Het is niemand anders dan uzelf, die een verstopte wc veroorzaakt. Als de wc eenmaal verstopt is geraakt, pak een rubberen plopper of ontstoppingsveer om de verstopping te verwijderen. Chemische ontstoppers zijn ook effectief, maar slecht voor het milieu. Zuiveringszout met azijn is een goed alternatief. Het mengsel pruttelt in de pot door een chemisch proces. Spoel de pot na 10 minuten goed door met heet water.

 

  • Lekkende of niet goed afsluitende afvoerbuis

 

Een stinkende wc kan ook komen door een defecte afvoerbuis of pijpsluiting. Een penetrante rioollucht is het gevolg. Sluit de rubberen manchet, het tussenstuk tussen de toiletpotuitlaat en de afvoerafleiding, luchtdicht aan? Mogelijk lekt de afvoerbuis die is weggewerkt onder vloer in de wc.

 

  • Rioleringsproblemen

 

Heeft u meer last van stank in het toilet na een flinke regenbui? Dan is er wellicht een verstoppingsprobleem of erger, een verzakking in het rioleringsnetwerk. U kunt bij de gemeente navragen, wanneer de riolering en rioolputten voor het laatst zijn gereinigd.

 

Hoe komt u af van een stinkende wc?

Voor structurele stankoorzaken van uw toilet als defecte afvoerbuizen, kapotte ontluchters of verstoppingen in het riool is er vaak de beste optie om deskundig maatwerk in te schakelen. Maar veel geurtjes van uw stinkende wc kunt u effectief zelf voorkomen en oplossen. Hier volgen de beste tips:

 

  • Maak uw wc grondig schoon. Klinkt heel flauw, maar echt hygiënisch poetsen is niet voor iedereen weggelegd. Een vluchtig doekje is heel wat anders dan regelmatig en grondig schoonmaken, in en om de wc-pot, met een krachtig reinigingsmiddel. De supermarktmiddelen zijn uiteraard beschikbaar, maar ook schoonmaakazijn werkt uitstekend tegen een stinkende wc.
  • Urinelucht in de wc? Maak een sopje van schoonmaakazijn en warm water. Ook waspoeder, allesreiniger of groene zeep werkt prima. Ga met een sponsje over alle voegnaden, waar hardnekkig urine in kan zijn getrokken. Bleekmiddel moet u zeker niet gebruiken. Bleekmiddel versterkt namelijk de geur van urine. En u wilt juist af van een stinkende wc.
  • Wc-blokjes, luchtverfrisser, geurkaarsjes of -stokjes. Desnoods een lucifer afsteken. Allemaal nuttige middeltjes om de penetrante geur in uw stinkende wc te verdrijven. Besef wel dat het geen oplossing biedt, maar slechts een verzachting van de stank.

 

Schakel Strooming in bij een stinkende wc

Een stinkende wc kan uiteenlopende oorzaken hebben. Van gebrekkige hygiëne tot riool- en afvoerproblemen. Een hardnekkige wc-geur duidt meestal op een hardnekkige oorzaak. Soms kan stilstaand water in leidingen al vele problemen veroorzaken. In deze gevallen is het verstandig Strooming in te schakelen. Door een geuronderzoek kan Strooming snel en kundig vaststellen waar de stank vandaan komt. Neemt u contact met ons op voor een advies op maat. Vraagt u ook naar de vrijblijvende offerte? Wij horen graag van u. Strooming helpt waar het kan.

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan