Is stof inademen slecht?

Stof inademen slecht? Gemiddeld ademen we op een dag meer dan 20.000 keer in en uit. En iedere keer dat we dat doen, komt er stof mee naar binnen. Is stof inademen slecht voor ons? Nee, over het algemeen niet. Ons lichaam is erop gebouwd om stof af te voeren. Voor mensen met astma en allergieën kan teveel stof wel gevaarlijk zijn. Voor gezonde mensen wordt stof pas gevaarlijk als er veel schadelijke deeltjes zoals roet of asbest in zitten. Of als het om fijnstof gaat. Lees alles wat u moet weten over het inademen van stof in dit artikel van Strooming.

Wat is stof eigenlijk precies?

Stof is een verzamelnaam voor allerlei piepkleine deeltjes uit elkaar gevallen materie. Denk aan dode huidcellen, houtschilfers, minuscule pluisjes van kleding of kleine stukjes haar. En ook van buitenaf komen in huis duizend en één stofdeeltjes terecht: aarde, pollen, zand en nog allerlei dingen die u liever niet wilt weten… Kortom: stof ontstaat overal en het kan vrijwel alles zijn.

Gevaarlijk versus ergernis

Veel stof in huis is voor de meeste mensen een grote ergernis. Als de zon door het raam naar binnen valt, danst het stof in de lucht en al een paar dagen na een grote schoonmaak ligt er alweer een grijze laag op de boekenkast. Vervelend natuurlijk, maar in de meeste gevallen kan dit geen kwaad. Longen kunnen enorme hoeveelheden stof verwerken. Bovendien worden de grootste stofdeeltjes al in de neus of luchtpijp tegengehouden door piepkleine haartjes. Dat stof verliest u bijvoorbeeld door te slikken of uw neus te snuiten. De kleinere deeltjes die toch in de longen terechtkomen, worden afgebroken door de witte bloedcellen in de longen.

“Gewoon” stof is geen probleem voor gezonde mensen. Als ruimtes echt extreem stoffig zijn en u daar veel tijd doorbrengt, is het mogelijk dat het lichaam dit niet meer goed kan verwerken. Astma of allergieën liggen dan op de loer. Teveel stof kan zulke(long)aandoeningen ook verslechteren. Stof wordt wél gevaarlijk op het moment dat er veel schadelijke stoffen in hangen. Bijvoorbeeld benzeen, roet of asbest.

 

Fijnstof in huis slecht?

Er is een verschil tussen stof en fijnstof. Fijnstof is een verzamelnaam voor zeer kleine luchtverontreinigende deeltjes die schade aanrichten in de longen. Het is schadelijk voor de gezondheid om fijnstof in te ademen, dus te veel fijnstof in huis is slecht. Het is vaak afkomstig uit verschillende bronnen:

  • Uit het verkeer, zoals uitlaatgassen en rubber
  • Uit de industrie, door storten van bulkgoederen of vanuit metaal
  • Sigarettenrook
  • Uitstoot door stro en gedroogde mest in landbouwgebied
  • Uitstoot van printers
  • Open haarden, houtkachels en barbecues
  • Chemische reacties van zwaveldioxide, ammoniak en stikstofoxiden

 

Is stof inademen slecht? Ja en nee. Voor gezonde mensen kan een gewone hoeveelheid stof geen kwaad. Voor mensen met longaandoeningen wel. Gaat het om fijnstof in huis? Dan loopt u een groot risico op gezondheidsproblemen, dus het is belangrijk om daar onderzoek naar te laten doen.

 

Schakel Strooming in bij veel stof in huis

Heeft u ook last van veel stof in huis? Of misschien benauwdheids- of ademhalingsproblemen? Strooming kan voor u een luchtonderzoek uitvoeren om problemen in het binnenmilieu te achterhalen. Wij doen dat onder andere met een datalogger die met een laser fijnstofdeeltjes in de lucht telt. Een computer leest deze data uit en creëert een grafiek waaruit precies kan worden afgelezen of de grenswaarden van fijnstof worden overschreden. Door middel van microscopisch onderzoek kan worden onderzocht waaruit de fijnstof precies bestaat. In een laboratorium achterhalen we waaruit het stof precies bestaat. Natuurlijk krijgt u ook tips om teveel stof en fijnstof te verhelpen voor een gezond binnenmilieu.

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan