10 oorzaken van een verbrande geur in huis

U zit rustig op de bank, en opeens ruikt u iets. Een verbrande geur in huis. Maar u kunt niet ontdekken waar die vandaan komt. Er staat niets op het vuur en de barbecue heeft niet aangestaan. Strooming krijgt regelmatig de vraag over een vage brandlucht in huis. Lees over de tien mogelijke oorzaken en achterhaal waardoor de verbrande geur in uw huis wordt veroorzaakt.

 

1.  Oven/fornuis/frituurpan

De meest voorkomende oorzaken van brand in huis en een verbrande geur zijn apparaten zoals de oven en frituurpan of het fornuis. Vlam in de pan zorgt bijvoorbeeld voor een hevige rookontwikkeling die nog erg lang in huis kan blijven hangen. Ook na goed doorluchten.

 

2. Insecten in lampen

Kleine vliegjes die verbranden in lampen of muggen in een insectenlamp: zo klein als ze zijn kunnen insecten voor een flinke verbrande geur zorgen die u in vlagen waarneemt bij het passeren van een lamp.

 

3.  Oververhitte apparatuur

Een laptop aan het stroom, een mobiele telefoon aan de oplader of een televisie op stand-by: apparatuur kan oververhit raken en zelfs smelten. Controleer bij een verbrande geur in huis dus zeker welke apparaten staan ingeschakeld of op de netstroom zijn aangesloten.

 

4. brandlucht van buiten

Ook al zijn uw ramen en deuren gesloten, dan nog is het mogelijk dat die lucht op een andere wijze uw woning binnendringt. Bijvoorbeeld via de brievenbus, kieren of ventilatieroosters. Met name rond Oud en Nieuw (vuurwerk) of in de zomer (barbecues) komt dit vaak voor.

 

5. Stekkers en stopcontacten

Slaan in huis de stoppen door en ruikt u een verbrande geur in huis? Grote kans dat er problemen zijn met de stekker of het stopcontact. Of de combinatie daarvan, bijvoorbeeld als een contactdoos niet meer goed geaard is. Controleer de aangesloten stekkers en sluit degenen met problemen niet meer aan!

 

6. Verlengsnoeren en kabels

Waar stroom is, is brandgevaar. Als verlengsnoeren, stekkerdozen of andere stroomkabels oud of beschadigd zijn, neemt de kans op problemen toe. Controleer kabels zeker bij een brandlucht in huis. In steeds meer woningen worden LED-strips gebruikt. Bijvoorbeeld voor verlichting van traptreden of keukenlades. Ook die kunnen voor een verbrande geur in huis zorgen.

 

7.  Rooklucht

Rooklucht is een indringende geur die zich overal in hecht. Dus ook uw haren, kleding, gordijnen, et cetera. Bent u eerder ergens geweest waar werd gerookt? Of heeft u gebarbecued? Dan is het mogelijk dat u later nog vlagen van een verbrande geur in huis ruikt.

 

8.  Airco en mechanische ventilatie

Bij problemen in het binnenwerk van een airco of mechanisch ventilatiesysteem is het ook mogelijk dat u een verbrande geur in huis ruikt. Laat ze daarom ieder jaar controleren door een specialist.

 

9. Kaarsjes

Brandende kaarsen in de woning ruikt u meestal niet, totdat u ze uitblaast. Maar in sommige gevallen kan een kaars toch een verbrande lucht verspreiden, bijvoorbeeld doordat er stof of haren in de vlam terecht zijn gekomen die schroeien.

 

10.  Stofdeeltjes

Veel stof in huis kan ook voor een verbrande geur zorgen. Bijvoorbeeld doordat dit op het motortje van de koelkast terecht is gekomen, op een hete lamp of in kaarsenhouders. Even stofzuigen/afstoffen zou dit probleem moeten verhelpen.

 

Heeft u ook (af en toe) last van een verbrande geur in huis? En zijn bovenstaande oorzaken bij u niet het geval? Laat dan een onderzoek doen door Strooming. Bijvoorbeeld via een geuronderzoek, achterhalen wij de oorzaak van het probleem in uw woning. En weet u hoe u de stankoverlast kunt verhelpen. Neem contact op.

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan