Vochtig huis & hoesten: een veel voorkomende combinatie

Vocht in huis is op zich niet slecht. Tenzij het overmatig vocht is. Bij een teveel aan vocht in de woning, lopen uzelf en uw woning schade op. Een vochtig huis en hoesten gaan met elkaar gepaard. Lees in dit blog van Strooming waarom een vochtig huis en hoesten een combinatie is die vaak voorkomt en wat u kunt doen om dit tegen te gaan.

Gezonde luchtvochtigheid voor een gezond binnenklimaat

Aangezien we veel van onze tijd doorbrengen in ons eigen huis, is het raadzaam een gezonde binnenlucht te creëren. De luchtvochtigheid speelt hierin een grote rol. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. Een gezond binnenklimaat voorkomt giftige stoffen, schimmels, allergieën, stankoverlast en gezondheidsproblemen.

Vochtig huis hoesten

Verschillende vochtproblemen in huis

Een vochtig huis kan door verschillende oorzaken komen. U kunt bijvoorbeeld lekkage hebben of misschien zijn er bij de bouw fouten gemaakt. Veelal worden vochtproblemen in huis veroorzaakt door:

 

  • een lekkage. Als bijvoorbeeld uw dak lek is, dan stroomt het water tijdens of na een flinke regenbui gewoon naar binnen. Het komt soms voor dat een lekkage pas laat ontdekt wordt en dat de vochtproblemen al serieuze vormen aannemen.
  • optrekkend vocht. Vooral oudere woningen krijgen te maken met optrekkend vocht. Optrekkend vocht komt vanuit de grond en trekt in uw muren, waardoor u kampt met een vochtig huis. Om optrekkend vocht te verhelpen kunt u bijvoorbeeld de muren laten injecteren met een vochtwerend middel.
  • doorslaand vocht. Bij doorslaand vocht slaat het vocht letterlijk en figuurlijk door de muren heen. Uw gevel is dan vaak niet meer in een al te beste staat, waardoor neerslag door de muur wordt opgenomen en de weg naar binnen zoekt. Door de gevel te laten renoveren of te impregneren met een speciaal middel, zal doorslaand vocht tot het verleden behoren.

 

Gezondheidsproblemen door vochtig huis

Is uw woning te vochtig? Dan kan het zijn dat u te maken krijgt met vervelende gezondheidsproblemen. Een vochtig huis zit boordevol schimmels die u ziek kunnen maken. Zeker mensen met een verminderde weerstand zijn hier vatbaar voor. U kunt allergieën krijgen, maar ook hoofdpijn, huidirritaties en een drukkend gevoel. Ten slotte zorgt een vochtig huis voor hoesten en andere verkoudheidssymptomen.

 

Vochtig huis & hoesten

Zodra de luchtvochtigheid boven de 60% komt, begint het geneuzel. U krijgt last van prikkelende hoestbuien en u bent waarschijnlijk veel vaker verkouden. U kunt van een te vochtig huis zelfs chronische Rhinitis krijgen. Dit is een ontsteking van het neusslijmvlies, waardoor u veel moet hoesten, vermoeid bent, hoofdpijn krijgt en waardoor uw ogen gaan irriteren. Ook allergieën ontwikkelen zich goed door een te vochtig huis. Allergie uit zich in neusverkoudheid en een hoest die sterk aan astma doet denken.

 

Vocht in huis en astma

Vocht heeft effect op de longen. Zeker als u astmatische klachten heeft, is het aan te raden niet te veel vocht in huis te hebben. Veel astmapatiënten ervaren door een vochtig huis dat zij nog moeilijker ademhalen, benauwd zijn en kortademig zijn. Bij astma is de ideale luchtvochtigheid tussen de 40 en 50%. Te droge lucht is niet goed voor een astmapatiënt, maar een vochtig huis ook niet. In een vochtig huis groeien namelijk huismijten; één van de belangrijkste prikkels voor astma.

 

Een vochtig huis hoesten? Strooming lost het voor u op

Met behulp van een luchtvochtigheidsmeting kan Strooming u afhelpen van uw hoest door een te vochtig huis te voorkomen. Met ons onderzoek komen erachter hoe het gesteld is met de lucht in uw woning en welke risico’s u loopt. Vervolgens bekijken we natuurlijk wat we kunnen doen om de problemen zo snel en voordelig mogelijk te verhelpen. Neem contact met ons op voor meer informatie of vraag direct gratis en vrijblijvend uw offerte aan.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan