Welke giftige stoffen komen vrij bij brand?

Er komen veel giftige stoffen bij brand vrij. Schone rook bestaat niet. Het maakt niet uit wat er brandt: chemische stoffen, (tuin)afval, papier, schoon hout, olie of plastic. Een huis of een bos. Rook zit vol roetdeeltjes en andere schadelijke stoffen die acute en/of langdurige klachten kunnen veroorzaken. In deze blog van Strooming leest u welke giftige stoffen er vrijkomen bij brand en wat het gevaar hiervan is voor uw gezondheid.

 

Het gevaar van brand

Onbewust doen we in geval van branduitbraak vaak het tegenovergestelde van wat goed voor ons is. We gaan namelijk kijken. Vooral in het eerste uur van de brand komen veel toeschouwers kijken. Dit is nou juist zo gevaarlijk. Want er komen zeer veel giftige stoffen vrij bij een brand. Giftige stoffen die u beter niet kunt inademen.

Giftige stoffen bij brand

Het gevaar van een gewone brand wordt vaak onderschat. Er wordt veel gedacht dat rook van een gewone brand minder gevaarlijk is dan rook van een brand waar chemische stoffen bij betrokken zijn. Maar bij elke brand ontstaat gif. In iedere rookwolk zitten giftige stoffen die niet gezond zijn om in te ademen. Schone rook bestaat niet! Probeer daarom altijd zo weinig mogelijk rook in te ademen. Maar wat komt er vrij bij brand? De volgende giftige stoffen kunnen vrijkomen:

 

  • Koolstofdioxide
  • Koolmonoxide
  • Waterdamp
  • Stikstofdioxide
  • Zwaveldioxide

Het effect van brand op uw gezondheid

De giftige stoffen die vrijkomen bij een brand kunnen direct leiden tot gezondheidsklachten. Het gezondheidsrisico hangt samen met de hoeveelheid rook die wordt ingeademd. Het inademen van de giftige stoffen die vrijkomen bij brand kan leiden tot brandende ogen, een geïrriteerde neusholte, keel of luchtwegen. Hoe hoger de concentratie rook, hoe sneller deze effecten optreden. De acute risico’s hangen vooral af van de hoeveelheid zwevende deeltjes zoals roet en ander fijn stof, en de hoeveelheid irriterende en verstikkende stoffen.

 

Ongezonde woning door brand

Er komen dus altijd giftige stoffen vrij bij brand. Probeer daarom te voorkomen dat je onnodig rook inademt. Als de rook bij uw huis komt, sluit dan ramen, deuren en roosters en schakel indien mogelijk de mechanische ventilatie uit. Als de rook weer weg is, ventileer uw huis dan goed door alles open te zetten.

 

Strooming helpt!

Wilt u het zeker weten dat uw huis vrij is van giftige stoffen die veroorzaakt zijn door brand? Laat dan rookgassen meten. Met een luchtonderzoek of rookgasmeting kijkt Strooming hoe veilig uw woning is en hoe we eventuele problemen en gevaren zo snel mogelijk oplossen.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan