Zelf luchtkwaliteit meten, kan dat?

Bent u benieuwd of u in een gezonde woning leeft? Er zijn verschillende manieren om daar achter te komen. Een daarvan is zelf luchtkwaliteit in uw woning te meten. Hoe betrouwbaar, makkelijk en zinvol is dat? In deze blog van Strooming  leest u alles over een goed binnenklimaat en zelf luchtkwaliteit meten.

Waarom is een goede luchtkwaliteit zo belangrijk?

Of u zich fijn voelt in uw woning, valt of staat met de kwaliteit van het binnenklimaat. Een belangrijk onderdeel van het binnenklimaat is de luchtkwaliteit. De luchtkwaliteit wordt bepaald door fijnstof, vocht, temperatuur, Koolstofdioxide en het gebruik van bepaalde middelen. Als de luchtkwaliteit niet goed is, kunt u last krijgen van gezondheidsklachten zoals:

 

  • Hoofdpijn
  • Klachten als gevolg van droge lucht zoals, droge ogen, keelpijn of jeukerige huid
  • Een constant grieperig gevoel
  • Benauwdheid
  • Concentratieproblemen

Kunt u zelf luchtkwaliteit meten?

Voordat u ermee begint en apparatuur aanschaft, is het raadzaam uzelf af te vragen wat u graag wilt meten. Voor het zelf meten van de luchtkwaliteit kunt u bijvoorbeeld kijken naar de stikstofdioxide, TVOC en een deel van fijnstof in de woning. Hiervoor zijn sensoren te koop. Houd bij het meten van fijnstof wel rekening dat er kleine deeltjes zijn waarvan een deel daarvan te klein is om te registreren. Er bestaan ook apparaten om ozon, luchtvochtigheid en temperatuur te meten of zelfs een apparaat dat meerdere metingen tegelijkertijd uit kan voeren.

 

Waar meet u de luchtkwaliteit?

Als u aan de slag gaat met zelf luchtkwaliteit meten, dan moet u bedenken waar u het beste kunt meten. Meet u in de buurt van een het raam, dan kan de uitslag anders zijn dan wanneer u ergens anders meet. Daarnaast moet u er ook rekening mee houden dat de concentratie van verontreinigende stoffen kan veranderen en afhankelijk is van:

 

  • De plaats waar u de meetapparatuur plaatst
  • Het tijdstip van de dag
  • De afstand tot de bron
  • De hoeveelheid uitstoot van de bron

 

Laat u de luchtkwaliteit liever meten door een deskundige?

Wilt u een gedegen onderzoek laten uitvoeren naar uw luchtkwaliteit, in plaats van dat u zelf aan de slag moet? Onze adviseurs komen graag naar u toe om de luchtkwaliteit te onderzoeken in uw woning. U kunt altijd contact met ons opnemen voor meer informatie. Natuurlijk kunt u ook direct een offerte aanvragen.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan