Zwaveldioxide meten

Zwaveldioxide is een erg gevaarlijk, soms zelfs levensbedreigend gas dat in woningen of bedrijfspanden kan voorkomen. Bijvoorbeeld door de verbranding van een fossiele brandstof zoals aardolie. Lees in dit blog van Strooming wat zwaveldioxide is, hoe u dit herkent en wat u vervolgens moet doen. Let op: herkent u een geur die lijkt op een rotte-eierenlucht of die van een net aangestoken lucifer? Schakel dan zo snel mogelijk een expert in om risico’s uit te sluiten.

 

Wat is zwaveldioxide?

Zwaveldioxide is het belangrijkste gas dat vrijkomt bij de verbranding van zwavel. Bijvoorbeeld bij het opstoken van zwavelhoudende (fossiele) brandstoffen zoals steenkool of aardolie. Het gas, ook wel rotte-eierengas genoemd, heeft een sterk effect op het reukorgaan. Het vermindert de reuk en kan dit in hogere concentraties zelfs helemaal verlammen. Gevaarlijk, want juist op het moment dat het gas niet meer te ruiken is, neemt het risico op ademhalingsproblemen toe. Zwaveldioxide is niet alleen gevaarlijk voor mensen, maar ook voor planten en dieren.

 

Welke geur is dat dan?

Zwaveldioxide komt voor in de natuur door uitstoot uit vulkanen. De hoogste uitstoot wordt veroorzaakt door verbranding van kolen. Ook smelten en andere industriële activiteiten en het verkeer kunnen uitstoot van het gas veroorzaken. De meeste mensen omschrijven de geur als:

 

 

Zwaveldioxide wordt (mede door de geur) vaak verward met waterstofsulfide. Hoewel de gassen beide gevaarlijk zijn en voor luchtvervuiling zorgen, zijn er wel degelijk verschillen.

 

Wat is het verschil tussen zwaveldioxide en waterstofsulfide?

Zwaveldioxide en waterstofsulfide zijn allebei chemische, op zwavel gebaseerde gassen die voorkomen in de natuur of worden veroorzaakt door menselijk handelen. Zwaveldioxide verschilt van waterstofsulfide doordat het wordt veroorzaakt door het verbranden van zwavel. Er komt dan zuurstof bij en het gas zorgt voor luchtverontreiniging. Waterstofsulfide ontstaat door het verslechteren van zwavel-eiwitten. Denk aan rottingsprocessen in het riool of door dood ongedierte. De stoffen zijn beide gevaarlijk, maar hebben hun eigen risico’s.

 

Wat zijn de risico’s van zwaveldioxide?

Zwaveldioxide is gevaarlijk voor mens, plant en dier. Gewassen kunnen afsterven, regen wordt zuur en dieren en mossen kunnen sterven. Voor mensen gelden de volgende risico’s, die in ernstige gevallen ook een dodelijke afloop kunnen hebben:

 

  • Verlamd reukorgaan
  • Irritatie van longen
  • Ademhalingsproblemen
  • Astma-aanvallen
  • Geïrriteerde slijmvliezen
  • Longaandoeningen
  • Luchtwegvernauwing
  • Ontstekingsreacties

 

Hoe laat ik zwaveldioxide meten?

Zwaveldioxide leidt tot luchtvervuiling. Dit houdt in dat de lucht vol zit met stoffen die er niet thuishoren. Dit kan buiten zijn, maar ook binnen. Voor een gezond woon- en werkklimaat is heel belangrijk om te onderzoeken waar eventuele luchtvervuiling of stankoverlast vandaan komt en hoe dit kan worden opgelost. Zeker als het om een gevaarlijke stof zoals zwaveldioxide gaat.

Ruikt u in uw huis of (bedrijfs)pand een zwavelachtige lucht?  Schakel dan direct een binnenmilieu-expert in voor onderzoek. Wacht er niet mee, want zwaveldioxide is een ernstig, levensbedreigend gas. Met behulp van monsternames, detectieapparatuur, luchtanalyse en laboratoriumonderzoek stellen wij snel vast welke gassen in uw ruimte hangen en of zwaveldioxide daar ook bij hoort. Natuurlijk speuren wij ook de bron van het probleem op en krijgt u advies hoe u het probleem zo snel, eenvoudig en voordelig mogelijk kunt oplossen.

Heeft u meer informatie nodig? Of wilt u advies of een offerte aanvragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan