Zwavelgeur in huis: 5x vragen en antwoorden

1. Hoe herkent u een zwavelgeur in huis?

Een zwavelgeur in huis (of op kantoor, dat kan natuurlijk ook) is een zeer indringende, misselijkmakende en penetrante lucht. Eigenlijk niet te missen als u er last van heeft. De geur wordt door mensen ook wel eens omschreven als de geur van rotte eieren of een lijkenlucht in huis. De geur kan in huis ontstaan door problemen met het binnenmilieu, maar ook van buitenaf de woning binnendringen.

2. Waardoor ontstaat een zwavelgeur in huis?

Zwavelgeur ontstaat als er een te hoge concentratie waterstofsulfide (h2s) in de lucht hangt. Het is een erg giftig gas dat ontstaat door rotting van zwavelhoudende en organische stoffen. Dit kan bijvoorbeeld in het riool ontstaan of door een rottingsproces van dode muizen, om maar een paar voorbeelden te noemen.

3. Is het gevaarlijk?

Blootstelling aan waterstofsulfide is gevaarlijk! Levensgevaarlijk zelfs. In hoge concentraties kan het dodelijk zijn. In lage concentraties ontstaan irritaties aan de ogen, maar al snel loopt dit over naar ernstige schade aan de ogen. Worden de concentraties nog hoger, dan ontstaan er problemen met het centrale zenuwstelsel, de ademhaling en de longen. In sommige gevallen loopt dit fataal af. Grijp dus onmiddellijk in als u een zwavelgeur, rotte eierengeur of lijkengeur meent te ruiken.

 

4. Wat is waterstofsulfide precies?

Normale lucht bevat ongeveer 20,7% zuurstof, 78% stikstof en een aantal overige gassen. In situaties waarbij weinig ventilatie is en zwavelhoudende stoffen rotten (bijvoorbeeld in een riool of in een put) raakt de natuurlijke samenstelling van gassen verstoord en komt waterstofsulfide in te hoge concentraties terecht in de lucht. Dit gas werd vroeger ook wel zwavelwaterstof genoemd. Het is een giftige sluipmoordenaar.

 

5. Wat is eraan te doen?

Een zwavelgeur in huis is levensgevaarlijk! Verlaat dus onmiddellijk uw woning als u denkt dit te herkennen en neem contact op met Strooming voor een onderzoek. Ga nooit zelf op onderzoek uit! In te hoge concentraties wordt uw centrale zenuwstelsel aangetast. U kunt het gas dan niet meer ruiken en kunt uw bewustzijn verliezen.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan