Astmatische klachten in huis

Heeft u regelmatig last van astmatische klachten in huis of op kantoor? En valt het u op dat u specifiek op deze plek last heeft van astmatische klachten? Dan kan het zijn dat de luchtkwaliteit in uw huis of op kantoor niet op orde is. Een slechte luchtkwaliteit kan veel gezondheidsklachten veroorzaken. Welke? Denk bijvoorbeeld aan klachten als benauwdheid, hoesten en vermoeidheid. In dit blog leest u alles over het ontstaan van astma, hoe u astmatische klachten kunt verminderen en wat Strooming hierbij voor u kan betekenen. Lees dus snel verder.

Astma, wat is dat?

Heeft u last van astma? Dan zijn uw longen als het ware altijd ontstoken. Deze chronische ontsteking levert veel klachten op. Uw longen reageren overgevoelig op prikkels, zoals rook, uitlaatgassen, huisstofmijt of huisdieren. Wanneer u in aanraking komt met deze prikkels, wordt u benauwd of moet u hoesten. Hoe dat komt? Doordat uw longen geprikkeld worden door stoffen waar u gevoelig voor bent. Hierdoor zwellen de slijmvliezen in neus, keel en longen op. De slijmvliezen produceren meer vocht en slijm dan anders. De spiertjes om uw luchtwegen raken dan verkrampt en trekken samen, waardoor de luchtwegen smaller worden. Het gevolg? U kunt moeilijker ademen.

Schone lucht is belangrijk voor astmapatiënten

Een astma-aanval wordt dus opgewekt door stoffen in de lucht waar u gevoelig voor bent. Hoe schoner de lucht, hoe minder prikkels uw longen krijgen. Daarom is het belangrijk deze stoffen, rook en huisdieren te vermijden. Zo is de kans op een astma-aanval kleiner. Natuurlijk is het onmogelijk om nooit in aanraking te komen met deze prikkels. U kunt er wel voor zorgen dat u deze astma-opwekkende prikkels buiten de deur houdt. Hoe? Door te zorgen voor een goede luchtkwaliteit in huis. Hier zijn verschillende manieren voor. Wij vertellen u welke dat zijn.

 

Oorzaak van astmatische klachten in huis

Heeft u vaak last van astmatische klachten in huis of op kantoor? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen schimmel, fijnstof, huisstofmijt en een te hoge luchtvochtigheid astmatische klachten veroorzaken. Denk hierbij aan klachten als een piepende ademhaling, benauwdheid, langdurig hoesten, vermoeidheid en een verminderde conditie. Het is zaak om deze astma-opwekkers de deur uit te helpen, of beter nog: te voorkomen. Wij vertellen u hoe u dat kunt doen.

 

Astma door schimmel: zo herkent en voorkomt u schimmel in huis

Heerst er een muffe geur in uw huis? En ziet u donkere verkleuring en lelijke plekken op bijvoorbeeld de vloeren, muren en plafonds? Dan heeft u te maken met schimmel in huis. Schimmel ontstaat altijd door een vochtprobleem in huis. Dit kan bijvoorbeeld komen door een lekkage of onvoldoende ventilatie. Problemen met schimmel kunt u voorkomen met onderstaande tips:

 

 • Zorg voor voldoende ventilatie in de woning
 • Zorg voor een juiste luchtvochtigheid in huis (tussen de 40 en 60 procent)
 • Los bouwkundige problemen op (denk bijvoorbeeld aan lekkages in huis)
 • Vermijd extra vocht in huis door bijvoorbeeld de afzuigkap aan te zetten tijdens het koken, waterreservoirs regelmatig te legen en de was buiten of in een ruimte met goede ventilatie te drogen

 

Ervaart u astmatische klachten door schimmel in huis? Strooming kan dan helpen met het uitvoeren van een binnenmilieu-onderzoek. Hierbij kijken we naar de luchtkwaliteit. Met een microbiologisch luchtonderzoek beoordelen we hoe het gesteld is met schimmels in huis en voor welke gezondheidsklachten dit zorgt of kan zorgen. Na afloop weet u precies wat de oorzaak van het schimmelprobleem is. Neem vooral vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Strooming biedt u graag snel weer een gezonde leefomgeving.

Astma door huisstofmijt: dit kunt u doen om huisstofmijt tegen te gaan

Astma door huisstofmijt is vervelend en kan op lange termijn veel gezondheidsklachten met zich meebrengen. Om de klachten te verminderen, zijn er verschillende maatregelen die u zelf kunt nemen om huisstofmijt te lijf te gaan. Met onderstaande aanpassingen in uw huis kunt u al een heel eind komen:

 

 • Verandering van interieur: zorg voor zo min mogelijk gestoffeerde meubels en accessoires. Neem een leren bank en haal de kussentjes en tapijten uit uw huis.
 • Speciale beddengoedhoezen: er zijn speciale hoezen voor dekbedden en kussens om de uitwerpselen van de huisstofmijten te weren.
 • Heet wassen: was uw kleding, beddengoed en kleedjes op hoge temperatuur. Boven een temperatuur van zestig graden sterft de huisstofmijt.
 • Ventileren en tochten: ventileer meerdere keren op een dag uw huis, met het oog op een minder vochtige woning. Huisstofmijten zijn dol op vochtige huizen.

 

Met moderne en geavanceerde meetapparatuur doen wij doeltreffend particulier onderzoek naar het binnenmilieu. In een mum van tijd hebben we een duidelijk beeld van de luchtkwaliteit in uw huis. We geven u na afronding van het onderzoek een rapport waarin het oordeel over uw binnenmilieu staat verwoord. Tevens bieden we een doelgerichte oplossing om uw luchtkwaliteit te verbeteren en veiliger en gezonder te maken.

 

Fijnstof en astma

Fijnstof brengt niet alleen een groter risico op astma met zich mee, maar kan ook voor andere gezondheidsklachten zorgen. Fijnstof kan tijdelijk klachten veroorzaken zoals droge ogen, hoesten, een droge keel of kortademigheid. Ouderen, zieke mensen en kinderen zijn extra gevoelig voor fijnstof. Mensen die al astma hebben, kunnen door luchtvervuiling meer klachten krijgen of zelfs eerder overlijden. Maar ook gezonde mensen kunnen door overmatig fijnstof astma ontwikkelen.

Woont u bij een industriegebied of een drukke weg? Of stoken de buren vaak de houtkachel op en komt er rook uw woning binnen? Dit zijn redenen om u zorgen te maken over het fijnstofniveau in uw huis. Wacht niet langer en neem vrijblijvend contact op met Strooming. Wij controleren middels een fijnstofmeting of het fijnstofniveau in uw huis niet te hoog is. Want een lucht die vrij is van fijnstof, is van levensbelang om ziektes als astma te verminderen of zelfs te voorkomen.

 

Astma door slechte luchtvochtigheid: zo zorgt u voor de juiste luchtvochtigheid

Een goede luchtvochtigheid in huis of op kantoor kan veel astmatische klachten voorkomen. Er zijn verschillende aanpassingen voor in huis en op kantoor die snel en voordelig grote verbeteringen kunnen brengen bij luchtvochtigheid en astma. Dat zijn bijvoorbeeld:

 

 • Gebruik een hygrometer om de luchtvochtigheid in een ruimte te monitoren en indien gewenst aan te passen
 • Gebruik een luchtbevochtiger bij een te lage luchtvochtigheid. In huis kunt u ook eenvoudiger de lucht bevochtigen door bijvoorbeeld natte handdoeken over de radiator te hangen. Ververs deze wel dagelijks, zodat schimmels geen kans krijgen.
 • Zorg altijd voor voldoende ventilatie.
 • Kamerplanten met veel blad zorgen voor een hogere luchtvochtigheid. Plaats dus voor uw specifieke situatie meer of juist minder planten
 • Stook de binnentemperatuur niet te hoog op
 • Zorg voor een goed werkende afzuiginstallatie op vochtige plekken in huis, zoals de badkamer en/of de keuken.

 

Heeft u in uw woning of op kantoor last van verergering van uw astmatische klachten? Dan kunt u een luchtvochtigheid meting laten doen door Strooming. Op die manier komt u precies te weten hoe het gesteld is met de luchtvochtigheid in uw ruimte.

 

Astmatische klachten voorkomen

Heeft u vaak last van astma in huis of op kantoor? Dan heeft u waarschijnlijk een verontreinigd binnenmilieu. Wij hebben een aantal belangrijke tips op een rij gezet om de luchtkwaliteit in de woning te verbeteren. Gebruik ze direct en haal weer opgelucht adem.

Tip 1: Zorg voor voldoende zuurstof in huis

Als u eventjes in een ruimte met weinig zuurstof bent, is dat niet zo’n ramp. Het wordt iets anders als u dagelijks in een woning verblijft met te weinig zuurstof, zeker als astmapatiënt. U kunt dan last krijgen van verschillende gezondheidsklachten en uw astmatische klachten verergeren snel. Zorg daarom voor voldoende zuurstof in huis, bijvoorbeeld met voldoende ventilatie, planten in huis en extra luchten.

Tip 2: Zorg voor een gezonde vochtbalans

Zoals hierboven al benoemd, is vocht al snel een vijand als u astma heeft. In een vochtig huis liggen schimmels op de loer en komt sneller formaldehyde vrij; een giftige stof die astmatische klachten kan verergeren. Bij een te hoge luchtvochtigheid kunnen astmatische longen extra worden geprikkeld. Dat komt omdat bepaalde stoffen in de lucht en de ruimte (zoals schimmelsporen, stuifmeel of huisstofmijt) in dat geval snel toenemen. De ideale luchtvochtigheid bij astma ligt grofweg tussen de 40 en 50%.

Tip 3: Maak regelmatig grondig schoon

Gemiddeld ademen we op een dag ruim 20.000 keer in en uit. En iedere keer ademen we stof in. Ons lichaam is erop gebouwd om dat stof af te voeren, maar voor mensen met astma kan een stoffige ruimte lastiger zijn dan voor anderen. Zorg daarom voor een regelmatige en grondige schoonmaak van uw woning, zodat stof geen kans heeft.

Tip 4: Houd rook buiten de deur

Waarschijnlijk weet u dit als astmapatiënt wel, maar roken in huis zorgt voor ernstige benauwdheid en longaandoeningen, ook als u meerookt. Hierbij hebben we het niet alleen over rook van een sigaret. Ook het verkeerd stoken van de open haard zorgt voor te veel rook en mogelijk fijnstof in huis. Probeer dit dus zoveel mogelijk te voorkomen. Zeker fijnstof is erg schadelijk voor de gezondheid en zorgt voor een verergering van astmatische klachten in huis.

Tip 5: Gezonde verf en bouwproducten

Een van de bronnen van luchtvervuiling in huis is bouwmateriaal. Bij onveilige tapijten, verfsoorten of plaatmaterialen kunnen stoffen in de lucht terechtkomen zoals formaldehyde, die voor nare gezondheidsklachten kunnen zorgen. Dat geldt zeker voor een vochtige woning. Door veilige en natuurlijke bouwmaterialen te kiezen, loopt u niet het risico dat uw astmatische klachten erger worden.

 

Astmatische klachten in huis voorkomen met Strooming

Heeft u last van verergering van uw astmatische klachten in huis? Dan kunt u een particulier onderzoek laten doen door Strooming. Op die manier komt u precies te weten hoe het is gesteld met de luchtkwaliteit in uw woning. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

 

Een ozonbehandeling kan ook helpen tegen astmatische klachten

Blijft u ondanks bovenstaande tips last hebben van astmatische klachten? Een ozonbehandeling is wellicht de oplossing. Bij een ozonbehandeling verwijderen onze binnenmilieu-experts alle slechte deeltjes uit de lucht, zoals schimmels, virussen, pollen en andere kwalijke stoffen. Er vindt een diepgaande reiniging van uw woning of op uw kantoor plaats met behulp van een ozongenerator en specialistische apparatuur. Het resultaat is een gesteriliseerde lucht, waarbij schadelijke micro-organismen in het binnenmilieu zijn uitgeschakeld.

Heeft u astmatische klachten in uw huis? Wilt u weer vrij kunnen ademen? Neem contact op met Strooming of vraag online een offerte aan. U kunt bij ons terecht voor onderzoek en advies.

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.