Veel stof in huis: 10 tips om het te voorkomen

Vorige week heeft u nog gestofzuigd en nu ligt er alweer een dikke laag stof op de kozijnen. En de zwarte tegels in de badkamer vertonen wederom een grijze waas. Schoonmaken dus maar weer. Waar komt al dat stof toch vandaan? En wat is het eigenlijk? In dit blog deelt Strooming 10 tips om veel stof in huis te voorkomen. En daarmee verkleint u ook allerlei gezondheidsproblemen zoals allergieën, ademhalingsproblemen of astma.

 

Wat is stof?

Eigenlijk is het eenvoudiger om te vragen wat stof niet is. Het is namelijk een verzameling van flinterkleine deeltjes uit elkaar gevallen materie. Denk aan minuscule stukjes textiel, haar, huidschilfers, papier, natuurlijk materiaal, vuil en nog veel meer. Kortom: het kan vrijwel alles zijn en ontstaat overal. Binnen en buiten. In huis is stof voor veel mensen een grote ergernis. Als de zon door het raam naar binnen valt, hangt het stof zichtbaar in de lucht en na een tijd zonder schoonmaken kun je met je vinger letters tekenen op de boekenkast. Al door een klein zuchtje wind of tocht wordt stof verspreid door een ruimte.

 

Waar komt stof vandaan?

Onze huid laat dagelijks miljoenen schilfers los die door de lucht gaan dwarrelen. Tel daarbij de schilfers en haren van uw huisgenoten op. Ook de schilfers en haren van huisdieren als honden en katten zorgen voor stof. Daarnaast bevat stof miljoenen vezels van onze kleding, meubels, boeken en verpakkingen. Ook komt er stof van buiten in de vorm van zandkorrels, dierlijke vezels en gruis. En stof bevat huismijten, microscopische beestjes die bepaalde bestanddelen van de stof eten.

 

De gezondheidsrisico’s van te veel stof in huis

Het neerdwarrelend stof in huis is een voedingsbodem voor kleine levensvormen en micro-organismen zoals bacteriën en schimmels. Die voeden zich met de stofdeeltjes waarop zij kunnen leven en hebben zo meer kans om bewoners ziek te maken. Er bestaat dan een toenemend risico op allergieën (huisstofmijt bijvoorbeeld) of gezondheidsproblemen die het gevolg zijn van schimmel in huis. Maar stof (kleiner dan 0,06 millimeter) en fijnstof (kleiner dan 10 micrometer) kunnen ook van zichzelf schade aanrichten, bijvoorbeeld als het in te grote hoeveelheden in de longen terechtkomt. Vooral mensen met luchtwegaandoeningen of hart- en vaatziekte hebben hier last van.

 

Fijnstof

Fijnstof is een verzamelnaam voor luchtverontreinigende deeltjes. Deze kleine stofjes zijn klein genoeg om in te ademen en schade aan te richten in de longen en luchtwegen. Dit kan ziektes als astma veroorzaken. Het is dus verstandig om overmatig fijnstof in uw huis te voorkomen. Maar om fijnstof in uw huis te voorkomen moet u weten waar fijnstof vandaan komt. Fijnstof in huis is vaak afkomstig uit verschillende bronnen:

 

 • Natuurlijk fijnstof komt vanuit zeezout, uit de bodem of door de wind
 • Het verkeer, zoals roet en het afschuren van rubber
 • De industrie, door storten van bulkgoederen of vanuit metaal
 • Stro en gedroogde mest
 • Open haarden, houtkachels en barbecues
 • Chemische reacties van zwaveldioxide, ammoniak en stikstofoxiden

 

Huisstofmijt

De huisstofmijt is met het blote oog niet waar te nemen. Het is een klein spinachtig beestje en dat zich voedt met huisstof, waaronder huidschilfers, pollen, schimmels, vezels en haren. Is de ruimte donker, vochtig en een beetje warm? Dan gedijt de huisstofmijt op z’n best. Met name matrassen, knuffelbeesten, hoofdkussens en tapijten zijn favoriete plekjes voor de huisstofmijt.

 

Stof en astma

Heeft u last van astma? Dan moet u oppassen met te veel stof in huis. Gemiddeld ademen we op een dag ruim 20.000 keer in en uit. En iedere keer ademen we stof in. Ons lichaam is erop gebouwd om dat stof af te voeren, maar voor mensen met astma kan een stoffige ruimte lastiger zijn dan voor anderen. Zorg daarom voor regelmatige en grondige schoonmaak in uw woning.

 

Veel stof in huis verminderen

Redenen genoeg om veel stof in huis te verminderen. Maar hoe houdt u huisstof onder controle? Helaas: er bestaan geen manieren om stof 100% uit huis te bannen, maar er zijn wel schoonmaakmethoden en technieken om de lucht te filteren die de hoeveelheid stof drastisch kunnen verminderen. Zo wordt het binnenmilieu en de lucht die u en medebewoners inademen, steeds iets gezonder.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Voor altijd een huis vrij van stof houden is natuurlijk niet mogelijk. Toch is zo veel mogelijk stof voorkomen het beste. Dat doet u door uw huis goed opgeruimd te houden. Hou de ruimte onder uw bed en de banken vrij, zodat stof zich niet vast gaat kleven aan al deze troep. Het is zo ook nog eens makkelijker om te stofzuigen – u hoeft immers niets onder de meubels vandaan te houden. Ook overige rommel kunt u het beste opruimen. Door weinig rommel in uw huis te hebben, heeft u minder kans op stofdotten.

 

Minder stof in huis door luchtreiniger

Zwevende stofdeeltjes en allergenen van de huisstofmijt in de lucht kunnen verwijderd worden met een goede luchtreiniger. De meeste luchtreinigers zijn voorzien van verschillende luchtfilters die stof en allergenen effectief uit de lucht verwijderen.

 

Soorten luchtreinigers tegen stof en allergie

Er zijn verschillende soorten luchtreinigers en filters, waarbij combinaties mogelijk zijn. De meest voorkomende zijn de volgende.

 

Koolstoffilter

Luchtreinigers kunnen ook beschikken over een koolstoffilter, die is opgebouwd uit een honingraat-structuur met daarin actieve en speciaal behandelde koolstof die gassen en nare geuren adsorbeert.

 

Ionisator

Een ionisator verspreidt negatief geladen ionen door de lucht die bacteriën en virussen onschadelijk maken en zich hechten zich aan onder meer pollen, schimmels, stof en rook en deze verwijderen en neutraliseren.

 

HEPA-filter

HEPA is een afkorting van high-efficiency particulate air. HEPA-filters kunt u niet reinigen om vieze deeltjes en stof te verwijderen, u moet deze in zijn geheel vervangen. Dit is vaak geen goedkoop onderdeel. Zo kost een filter voor de Dyson pure cool link in 2018 ongeveer €60,-. Daar staat dan tegenover dat deze filter bij normaal gebruik ongeveer een jaar effectief de lucht binnenshuis filtert. Een HEPA-filter kan maximaal 99,999995% van alle stofdeeltjes van 0,3 micrometer (µm) tegenhouden. Dit is afhankelijk van het specifieke filtertype. Zo verwijderen de luchtreinigers van Dyson 99,95% van de deeltjes van slechts 0,1 micrometer uit de lucht.

 

Tien tips voor minder stof in huis

 1. Zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis. Stof komt sneller tot ontwikkeling bij (te) droge lucht.
 2. Verminder stof van buiten. Bijvoorbeeld met borstels onder de deur en een goede droogloopmat, voorkomt u veel stof in huis.
 3. Borstel huisdieren regelmatig en probeer ze zo min mogelijk zand en vuil mee naar binnen te laten nemen.
 4. Reinig de open haard voorzichtig, zonder grote aswolken te verspreiden. As is een verzameling van stof en veel fijnstof; dit wilt u liever niet in huis.
 5. Reinig luchtkanalen en mechanische ventilatie minimaal eens per jaar. Ze verspreiden anders stof door het hele huis.
 6. Gebruik een stofzuiger met een goed filter. Anders zuigt u wel vuil op, maar wordt stof via de achterkant weer door het huis verspreid.
 7. Dweil regelmatig en maak het huis schoon met een vochtige doek om stof echt op te nemen in plaats van de verplaatsen.
 8. Hang wasgoed zo veel mogelijk buitenshuis op. Wasgoed, textiel en de condensdroger staan bekend om het veroorzaken van veel stof in huis.
 9. Gebruik microvezeldoekjes voor afstoffen, die nemen stof op. Veel andere doeken verplaatsen het stof alleen van de meubels naar de vloer.
 10. Laat vloerkleden, beddengoed en kussens regelmatig even buiten luchten om stof te verminderen. Goed uitkloppen wil ook helpen.

 

Schakel Strooming in bij veel stof in huis

Heeft u ook last van veel stof in huis? Of misschien benauwdheids- of ademhalingsproblemen? Strooming kan voor u een luchtonderzoek uitvoeren om problemen in het binnenmilieu te achterhalen. Ook kunnen wij zaken als (mechanische) ventilatie en afzuiging controleren. Zo weet u precies wat uw klachten veroorzaakt en hoe u problemen kunt oplossen. Dit krijgt u aks u kiest voor Strooming:

 

 • Advies op maat, úw probleem wordt opgelost
 • U krijgt voorrang bij laboratoria
 • Binnen 24 uur op locatie voor meting of monstername
 • Niet alleen inzicht in het probleem, wij reiken u de oplossing aan
 • Kennis en ervaring als binnenmilieu expert sinds 1986

 

Fijnstofmeting

Fijnstof meten is een goede indicatie voor de algemene luchtkwaliteit in een gebouw of woning. Een fijnstofmeting brengt ook andere zaken aan het licht, denk aan schimmels of bacteriën. Een algemeen luchtonderzoek noemt men daarom vaak ook een fijnstof meting.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.