Wat is zwarte schimmel?

De zwarte schimmel is een schimmel waarvan de officiële benaming Stachybotrys Chartarum is. Zwarte schimmel groeit vooral goed in donkere vochtige ruimtes of op bouwmaterialen zoals gipsplaten en hout.

 

Waarom groeit zwarte schimmel zo goed in de badkamer?

Schimmels en vooral Stachybotrys Chartarum zijn dol op vocht. In ruimtes waar het lang vochtig is, zoals de badkamer, keuken of een ruimte waar vochtproblemen aanwezig zijn is de zwarte schimmel op zijn best.  In de badkamer ontstaat tijdens en na het douchen veel waterdamp. Als u niet goed ventileert, komen er condens plekken op muren, spiegels, plafond en de ramen. Doordat muren en plafonds vaak van wat ruwer materiaal zijn en doordat ze vocht makkelijker vasthouden, zijn dit ideale bodems voor schimmels. Hetzelfde geldt voor voegwerk en kitranden. Let dus altijd goed op, want weinig ventilatie in een badkamer kan funest zijn voor een gezond binnenklimaat.

 

Zwarte schimmel in badkamers gevaarlijk?

We kunnen stellen dat zwarte schimmels veel in badkamers voorkomt wat een gevaar voor de gezondheid kan zijn. Zodra u een muffe geur ruikt en grotere schimmelplekken ziet, vormt de zwarte schimmel in de badkamer een gezondheidsrisico. U kunt door de schimmelsporen of mycotoxinen last krijgen van verschillende gezondheidsklachten:

 

  • Allergische reacties
  • Verkoudheidsklachten
  • Keelpijn
  • Vermoeidheid
  • Luchtweg- en ademhalingsproblemen door verstopte neus
  • Misselijkheid door de geur
  • Geïrriteerde ogen en slijmvliezen

 

Deze klachten ontstaan natuurlijk niet direct als de zwarte schimmel zichtbaar is in de badkamer, maar bij blootstelling op langere termijn. Toch is het aan te raden om maatregelen te treffen, want schimmel in huis is hoe dan ook ongezond.

 

Kan ik het voorkomen?

Zwarte schimmel in badkamers is te voorkomen. Door goed te ventileren, de badkamer goed droog te maken na het douchen en de badkamer goed schoon te houden, is de kans op zwarte schimmel een stuk kleiner. Zorg voor goede ventilatie en zet geregeld een raam open.

 

Is de badkamer weer veilig als de zwarte schimmel weg is?

U kunt de zwarte schimmel in een beginstadium nog vrij eenvoudig verwijderen. U kunt dit bijvoorbeeld doen met dikke bleek, tea tree-olie, azijn, soda of waterstofperoxide. Soms is het noodzakelijk een speciale schimmelverwijderaar te gebruiken, die u kunt kopen bij supermarkten en bouwmarkten.  Natuurlijk kunt u ook altijd Strooming inschakelen. Wij kunnen onderzoeken hoe het met de luchtkwaliteit in uw woning gesteld is, en daarbij luchtmonsters nemen. Daarnaast geven wij u advies om het binnenmilieu weer gezond te krijgen.

Voor meer informatie kunt u direct een vrijblijvende offerte aanvragen via de offerte button.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.