Wat is Zwarte Schimmel?

Zwarte schimmel, officieel bekend als Stachybotrys Chartarum, gedijt bijzonder goed in vochtige en donkere ruimtes, evenals op bouwmaterialen zoals gipsplaten en hout.

 

Waarom Groeit Zwarte Schimmel zo Goed in Badkamers?

Schimmels, met name Stachybotrys Chartarum, gedijen in vochtige omgevingen. Ruimtes waar vocht zich ophoopt, zoals de badkamer, keuken of plekken met vochtproblemen, bieden ideale groeiomstandigheden voor zwarte schimmel. In de badkamer ontstaat vaak veel waterdamp tijdens en na het douchen. Onvoldoende ventilatie kan leiden tot condensvorming op muren, spiegels, plafonds en ramen. Vanwege het poreuze karakter van muren en plafonds, houden ze vocht vast, waardoor ze ideale broedplaatsen worden voor schimmels. Dit geldt ook voor voegwerk en kitranden. Het gebrek aan ventilatie in de badkamer kan dus schadelijk zijn voor het binnenklimaat.

 

Is Zwarte Schimmel in Badkamers Gevaarlijk?

Het is belangrijk op te merken dat zwarte schimmel in de badkamer, net als andere schimmels, gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. Wanneer u een muffe geur ruikt en aanzienlijke schimmelplekken ziet, kan dit leiden tot gezondheidsklachten op de lange termijn, waaronder:

 

  • Allergische reacties
  • Verkoudheidsverschijnselen
  • Keelpijn
  • Vermoeidheid
  • Luchtweg- en ademhalingsproblemen als gevolg van een verstopte neus
  • Misselijkheid als gevolg van de geur
  • Geïrriteerde ogen en slijmvliezen

 

Hoewel deze klachten niet onmiddellijk optreden bij zichtbare zwarte schimmel, is het raadzaam om maatregelen te nemen, aangezien schimmel in huis over het algemeen ongezond is.

 

Kan Ik het Voorkomen?

Ja, zwarte schimmel in badkamers is te voorkomen. Door goed te ventileren, de badkamer grondig te drogen na het douchen en deze schoon te houden, kunt u de kans op zwarte schimmel aanzienlijk verminderen. Zorg ervoor dat er voldoende ventilatie is en overweeg om regelmatig een raam te openen.

 

Is de Badkamer Veilig Nadat de Zwarte Schimmel is Verwijderd?

In de beginfase is het relatief eenvoudig om zwarte schimmel te verwijderen. Dit kan worden gedaan met middelen zoals dikke bleek, tea tree-olie, azijn, soda of waterstofperoxide. Soms is het echter nodig om speciale schimmelverwijderaars te gebruiken, verkrijgbaar in supermarkten en bouwmarkten. Als u twijfelt over de veiligheid van uw badkamer, kunt u altijd Strooming raadplegen. Wij kunnen de luchtkwaliteit in uw woning beoordelen door luchtmonsters te nemen en advies geven om het binnenmilieu weer gezond te maken.

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.