Legionella: beheersplan op scholen

Scholen zijn elke dag gevuld met een kwetsbare doelgroep: kinderen. Naast het creëren van een gezond binnenklimaat is het belangrijk dat legionella voorkomen wordt. U kunt zelf een aantal dingen bedenken en doen en u kunt ter voorkoming van legionella een beheersplan op scholen laten opstellen. Hier leest u alles over legionella en beheersplannen voor scholen en wat Strooming daarin voor u kan betekenen.

 

Voordelen van Strooming

  • Werkzaam in heel Nederland en België
  • Passend beheersplan afgestemd op uw locatie
  • Conform NEN1006 en BRL6010 certificering
  • Door te kiezen voor Strooming voldoet u aan de wettelijke eisen
  • Mocht er een legionella besmetting zijn kunnen wij dit probleem ook voor u oplossen
  • Naast beheersplan ook totale ontzorging omtrent legionellapreventie
  • Medewerkers werken discreet en hebben geheimhoudingsplicht
  • Meer dan 35 jaar ervaring
  • 100 % tevredenheidsgarantie

 

Wat is legionella?

Legionella is een bacterie die voorkomt in leidingwater. Zolang het een kleine hoeveelheid bacteriën is, is legionella niet schadelijk. Pas als de bacterie zich heeft vermenigvuldigd boven de norm van 100 kolonievormende eenheden per liter, dreigt er gevaar. Zeker als het water verwarmt tot temperaturen van 25 tot 55 graden. Mensen kunnen dan besmet raken door het inademen van neveldampen uit de besmette bron.

 

Waarom een legionella-beheersplan op scholen?

Kinderen zijn erg vatbaar. Voor allergieën, schimmels én bacteriën. Kinderen zijn nog volop in de groei en een bacterie of een andere schadelijke stof is niet bevorderlijk. Daarom moeten scholen altijd voorzien zijn van een gezond binnenklimaat en is het belangrijk dat een bacterie als legionella wordt voorkomen.

Volwassenen halen gemiddeld 20.000 keer per dag adem. Kinderen ademen zelfs nog vaker, want zij zijn veel actiever. Het inademen van besmette nevel kan bij legionella de boosdoener zijn. Het is daarom des te belangrijker om legionella te weren op plekken waar veel kinderen komen, zoals scholen. Een beheersplan voor legionella op scholen wordt opgesteld om zo’n te grote legionellawaardes te voorkomen. Op die manier beperken we de kans op lichamelijke besmetting.

 

Hoe werkt een legionella-beheersplan voor school?

In het beheersplan staan maatregelen beschreven die de legionellabacterie onder controle houden. Alle werkzaamheden die we uitvoeren, zoals het doorspoelen van leidingen, houden we bij in een logboek. Zo weet u precies wat er gebeurd is en wat er nog gebeuren moet. Krijgt u een inspectie van het drinkwaterbedrijf, dan kunt u simpelweg het logboek overhandigen en laten zien dat uw installatie voldoet aan alle wettelijke eisen.

 

Is een legionella-beheersplan voor scholen verplicht?

Een legionella beheersplan is wel verplicht voor bijvoorbeeld ziekenhuizen, zorginstellingen, opvangcentra, hotels, pensions, zwembaden, kampeerterreinen. Een beheersplan is niet verplicht voor scholen, maar wel sterk aan te raden. Deze besluiten liggen allemaal vast in het Drinkwaterbesluit.

Collectieve instanties zoals scholen vallen onder de zorgplicht. Dit betekent dat de eigenaar van de installatie deugdelijk water moet leveren. Omdat elke watervoerende installatie kleine waterdruppels kan produceren, is het risico op legionella bij verkeerde aanleg of slecht onderhoud groot.

Juist daarom zijn er afgelopen jaren verschillende voorschriften opgesteld waaraan verschillende doelgroepen – zoals collectieve instanties als scholen – moeten voldoen. Waaronder bedrijven, instellingen en eigenaren van collectieve installaties.

 

Beheersplan voor legionella op scholen laten opstellen? Schakel Strooming in!

Heeft u interesse in een legionella-beheersplan voor uw school? U kunt een beheersplan voor legionella op scholen laten opstellen door Strooming. U kunt bij ons ook een NEN1006-inspectie laten uitvoeren, zodat u zeker weet dat u aan alle verplichtingen voldoet. Neem contact met ons op voor meer informatie of vraag gratis en vrijblijvend direct een offerte aan.

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.