Verwarming Aan, Luchtvochtigheid Omlaag

Hoe hoog heeft u de verwarming staan in de winter? Bent u iemand die tevreden is met 18 graden en een extra trui, of beschouwt u 21 graden als het absolute minimum? De ideale binnentemperatuur is uiterst persoonlijk, en in veel huishoudens woeden stille oorlogen over de perfecte temperatuur. Terwijl de een de thermostaat een graadje hoger zet, draait de ander hem juist lager. Verwarming biedt aanvankelijk een comfortabel gevoel, maar wat velen niet weten, is dat het verhogen van de temperatuur ook klachten kan veroorzaken. Overmatig verwarmen kan de luchtvochtigheid in uw huis aantasten. Als u ooit lang in een vliegtuig hebt gezeten waar de luchtkwaliteit te wensen overliet, weet u hoe dat voelt. In deze blog geeft Strooming advies over het handhaven van een goede luchtvochtigheid.

Klachten Door Droge Lucht

De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen 50% en 60%. In de zomer is dit voor de meeste mensen haalbaar, maar in de winter kan de luchtvochtigheid dalen tot wel 30%. Dragers van contactlenzen merken vaak als eerste dat er iets mis is: droge ogen zijn een van de symptomen van te droge lucht. Ook het kriebelhoestje dat vaak wordt afgedaan als een winterverkoudheid kan een symptoom zijn, evenals gebarsten en droge lippen en aanhoudende hoofdpijn. Als het ineens erg stoffig lijkt in huis, klopt dat: door de droge lucht kunnen stofdeeltjes zich gemakkelijker verspreiden. Vooral mensen met longklachten zullen meer hoesten in een droge omgeving in de winter. Daarnaast is droge lucht ook schadelijk voor uw huis zelf; hout kan barsten vertonen door aanhoudende droogte en houten vloeren blijven minder mooi.

Met een Hygrometer Meten en Aanpassen

Als u zeker wilt weten of er sprake is van een te droog klimaat in huis, is het raadzaam om een hygrometer aan te schaffen. Deze kleine investering maakt het mogelijk om in één oogopslag te beoordelen of er maatregelen moeten worden genomen om de luchtvochtigheid te verbeteren. Met enkele eenvoudige aanpassingen in huis kunt u aanzienlijke verbeteringen bereiken. Zorg er wel voor dat de hygrometer niet aan de wand van een buitenmuur wordt gemonteerd of in de buurt van een raam, omdat dit de meetwaarden kan vertekenen.

 

Zes Tips voor een Betere Luchtvochtigheid

Hier zijn zes eenvoudige tips om de luchtvochtigheid in huis te verbeteren:

 

  1. Hang waterbakjes aan de verwarming. Er zijn diverse soorten en maten beschikbaar, dus er is altijd wel een die bij uw interieur past.
  2. Zet de verwarming niet hoger dan 21 graden, bij voorkeur nog iets lager. Een temperatuur van 19 graden met een warme trui op de bank is comfortabeler dan in een T-shirt met hoofdpijn.
  3. Koop luchtzuiverende planten die de luchtvochtigheid verbeteren, zoals de goudpalm, bamboepalm of ficus. U kunt ook de tropen in huis halen met een bananenplant.
  4. Investeer in een luchtbevochtiger. Dit apparaat kan worden ingesteld op de ideale luchtvochtigheid en werkt gedurende de dag om het meest geschikte klimaat te handhaven. Er zijn verschillende soorten luchtbevochtigers beschikbaar, waaronder stoom-, ultrasone nevel- en verdampingsmodellen. Veel van deze apparaten zuiveren ook meteen de lucht.
  5. Zorg ervoor dat u na het douchen of baden minstens een half uur goed ventileert.
  6. Vergeet niet om uw woning regelmatig te luchten.

 

Strooming Bij Droge Lucht In Huis

Als u er niet in slaagt de luchtvochtigheid in huis op een acceptabel niveau te brengen, is het tijd om dit probleem aan te pakken. De experts van Strooming kunnen de luchtvochtigheid meten en bieden deskundige conclusies en aanbevelingen om deze te verbeteren. Neem voor meer informatie contact met ons op.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.