Gezondheidseffecten formaldehyde

Formaldehyde is een stinkend gas dat in veel huizen voorkomt en voor stankoverlast en lichamelijke klachten zorgt. Het gas wordt ook wel spaanplaatgas genoemd en komt uit allerlei materialen in de woning zoals bouwmaterialen, stoffering en meubels. Sommige mensen zijn er allergisch voor, anderen hebben alleen last van de stank. Lees via Strooming alles over de gezondheidseffecten van formaldehyde en wat u kunt doen om een te hoge concentratie van dit gas in uw woning tegen te gaan.

 

Wat is formaldehyde?

Formaldehyde is een sterk ruikend, kleurloos gas. Veel mensen omschrijven de geur als prikkelend. Het wordt onder andere gebruikt in materialen zoals spaanplaat, MDF, keukenkastjes en triplex. Maar ook gordijnen, meubels, gelijmde vloeren en behang zijn bekende veroorzakers van stankoverlast. Ook het zogeheten ‘ureumformaldehydeschuim’ voor de isolatie van spouwmuren kan ervoor zorgen dat formaldehyde vrijkomt in het binnenmilieu. En zo zijn er meer voorbeelden. Vervolgens kunnen vervelende gezondheidseffecten ontstaan, zeker bij onvoldoende ventilatie en een hoge luchtvochtigheid.

 

Formaldehyde & de gezondheidseffecten

In te hoge concentraties in huis kan formaldehyde verschillende gezondheidseffecten veroorzaken die geen pretje zijn. Enkele voorbeelden daarvan zijn:

 

 • Benauwdheid
 • Hoofdpijn
 • Een misselijk gevoel
 • Slapeloosheid
 • Diarree
 • Irritaties aan ogen, neus en keel
 • Geïrriteerde luchtwegen
 • Astmatische klachten

 

Formaldehyde allergie

Bovenstaande gezondheidseffecten kunnen bij iedereen voorkomen die veel tijd doorbrengt in een ruimte met hoge concentraties formaldehyde. Maar bij sommige mensen wordt een formaldehyde-allergie vastgesteld. Dit is een contactallergie die voornamelijk eczeem en huiduitslag veroorzaakt. Of dit kan verergeren. Het vermijden van contact met formaldehyde kan lastig zijn, omdat niet altijd bekend is in welke producten het voorkomt en wanneer het gas in een woning hangt.

 

Gezondheidseffecten formaldehyde voorkomen

De gezondheidseffecten van formaldehyde zijn vervelend, dus die kunt u beter voorkomen dan genezen. De volgende tips kunt u hiervoor gebruiken:

 

 • Zorg dat uw huis 24 uur per dag wordt geventileerd. Bijvoorbeeld met ventilatieroosters, kiepramen of mechanische ventilatie.
 • Zorg voor een luchtvochtigheid van ongeveer 40 tot 60%. Niet hoger.
 • Gebruik indien mogelijk zelfklevende tape in plaats van lijm, bijvoorbeeld voor het leggen van vloeren. Lijm en conserveringsmiddelen bevatten veel formaldehyde wat kan vrijkomen in huis.
 • Gebruik een dekkende verf of folie over onafgewerkte spaanplaat.
 • Lucht een nieuwbouwwoning of verbouwde woning het eerste jaar ongeveer een kwartier per dag extra. Uit de bouwmaterialen komt in het begin nog extra veel formaldehyde vrij.
 • Vermijd spaanplaten in warme en vochtige ruimtes zoals de badkamer.
 • Koop spaanplaat met een KOMO-keurmerk. Deze spaanplaat slechts een hele kleine hoeveelheid formaldehyde bevatten.

 

Strooming inschakelen om formaldehyde te onderzoeken

Heeft u last van een indringende, prikkelende geur in huis? En zou dit best eens fomaldehyde kunnen zijn? Neem dan contact op met Strooming. Met behulp van een luchtonderzoek kunnen wij de formaldehyde-waarden in uw woning meten en kijken of dit schadelijke gezondheidseffecten met zich meebrengt. Natuurlijk krijgt u ook direct tips om de kwaliteit van de binnenlucht te verbeteren.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan