Giftige stoffen inademen tijdens zwangerschap

Giftige stoffen inademen tijdens zwangerschap kan schadelijk zijn voor u en uw baby. Deze giftige stoffen kunnen hormoonverstorend zijn. Daarom is het belangrijk om bewust om te gaan met chemische stoffen tijdens uw zwangerschap. In deze blog van Strooming leest u alles over hoe u giftige stoffen kunt vermijden tijdens uw zwangerschap.

 

Het effect van giftige stoffen op de gezondheid van uw baby

Ongeboren baby’s zijn extra kwetsbaar doordat ze nog volop in ontwikkeling zijn. Giftige stoffen inademen tijdens de zwangerschap kan dan ook invloed hebben op de ontwikkeling van het brein en het immuunsysteem, en kan de hormoonhuishouding van uw baby verstoren. De effecten zijn niet altijd meteen zichtbaar. Ook als het kind al geboren is, kan het te maken krijgen met gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk dat u tijdens de zwangerschap geen giftige stoffen inademt. Zorg er daarom voor dat u in ieder geval thuis een gezond binnenmilieu heeft.

 

Giftige stoffen in huis

Het kan zijn dat u giftige stoffen in uw huis heeft. Deze chemische en/of schadelijke dampen zijn afkomstig van bijvoorbeeld meubels, gordijnen of bouwmaterialen zoals gips, isolatiemateriaal en spaanplaat. Formaldehyde is bijvoorbeeld zo’n luchtvervuiler. Ook fijnstof of andere gassen kunnen de kwaliteit van de binnenlucht verslechteren. Wilt u uw huis een nieuwe inrichting geven tijdens uw zwangerschap? Wacht daar ook nog even mee. Gassen en dampen die uit nieuw meubilair komen, kunnen namelijk ook de gezondheid van u en uw ongeboren baby schaden.

 

Voorkom het inademen van giftige stoffen tijdens uw zwangerschap

Het grootste deel van onze tijd brengen we binnenshuis door. Natuurlijk ook op kantoor, maar vooral thuis. Daarom is het erg belangrijk dat de binnenlucht in uw huis gezond is en regelmatig wordt ververst. Maar wat houdt een gezonde lucht dan in? Gezonde lucht in huis bevat genoeg zuurstof, voldoende vocht en geen schadelijke gassen en stoffen. Om het inademen van giftige stoffen tijdens uw zwangerschap te voorkomen, is het belangrijk om hier op te letten:

 

 • Verwijder minimaal 1 keer per week stof in uw huis.
 • Ventileer minimaal 2 keer per dag uw huis. Woont u in een nieuwbouwhuis? Doe dit dan vaker.
 • Was uw nieuwe kleren en beddengoed altijd voor gebruik. Deze zijn vaak bespoten met allerlei stoffen om ze kreukvrij te houden in de winkel.
 • Lees etiketten en probeer producten te vermijden met: butylparaben, propylparaben, isobutylparaben, triclosan, benzophenone-1, benzophenone-2, 3 benzylidene camphor , ethyl4 aminobenzoate, bisfenol A (BPA), diethylflataat (DEP), PEG (polyethylene glycol/polyether glycol, PEG derivaten, parafine/aardolieproducten/siliconen en kunstmatige geurstoffen). Een stof als aspartaam (E951, zit onder meer als zoetstof in frisdrank) stimuleert de aanmaak van het hormoon prolactine.
 • Blijf niet te lang in een net geschilderde ruimte.

 

Oorzaken van een ongezond binnenmilieu

Een ongezond binnenmilieu ontstaat niet zomaar. Er zijn verschillende oorzaken voor een ongezonde lucht in huis. Deze komen de luchtexperts van Strooming regelmatig tegen:

 

 • Vocht
 • Slechte ventilatie
 • Vervuiling van buiten
 • Rook
 • Chemische dampen
 • Temperatuur
 • Lekkages en bouwfouten
 • Ongedierte

 

In woningen waar niet voldoende zuurstof aanwezig is, of waar giftige stoffen zich kunnen ophopen, neemt het risico op gezondheidsproblemen bij u en uw baby toe.

 

Een 100% gezonde woning? Strooming helpt!

Wilt u zeker weten dat u een gezond huis heeft zodat u thuis geen giftige stoffen inademt tijdens uw zwangerschap? Dan kunt u bij Strooming terecht voor het particulier binnenmilieu-onderzoek. Dit is een pakket dat we op basis van jarenlang luchtkwaliteit meten in huis samengesteld, om alle mogelijke risico’s en gevaren te onderzoeken. Van fijnstof en luchtkwaliteit tot schimmels en chemische stoffen. Voor een vast bedrag weet u precies of uw woning gezond en veilig is, of dat u nog verbeteringen moet treffen. Uiteraard kunt u daarbij rekenen op praktisch advies. Meer weten of Strooming inschakelen voor een gezonde woning?

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan