Bent u benieuwd of in een gezonde woning leeft? Er zijn verschillende manieren om daar achter te komen. Een daarvan is zelf luchtkwaliteit meten. Hoe betrouwbaar, makkelijk en zinvol is dat? In dit blog van Strooming leest u alles over een goed binnenklimaat en zelf luchtkwaliteit meten.
Bekend van:
Of u zich fijn voelt in uw eigen huis, valt of staat met het binnenklimaat. Een groot onderdeel van het binnenklimaat is de luchtkwaliteit. De luchtkwaliteit wordt bepaald door tocht, vocht, temperatuur, het gebruik van oplosmiddelen en veel meer. Als de luchtkwaliteit niet in orde is, kunt u last krijgen van:
Als u zelf de luchtkwaliteit wilt meten, kunt u verschillende dingen doen. Voordat u ermee begint en apparatuur aanschaft, is het raadzaam uzelf af te vragen wat u graag wilt meten. Welke stof wilt u meten, wat moet de kwaliteit van de metingen zijn en hoe gaat u de resultaten bekijken? Alle stoffen in de lucht zelf meten is nagenoeg onmogelijk.
Voor het zelf meten van de luchtkwaliteit kunt u bijvoorbeeld kijken naar stikstofdioxide, ozon en een deel van fijnstof. Hiervoor zijn sensoren te koop. Houd er bij fijnstof wel rekening mee dat dit enorm kleine deeltjes zijn en dat een deel daarvan te klein is om te registreren.
Als u roet wilt meten, kunt u sensoren en meetapparaten aanschaffen In het laatste geval moet u wel bijna dagelijkse een filter vervangen. Er bestaan ook apparaten om ozon, luchtvochtigheid en temperatuur te meten of zelfs een apparaat dat meerdere metingen tegelijkertijd uit kan voeren.
Als u aan de slag gaat met zelf luchtkwaliteit meten, dan moet u bedenken waar u het beste kunt meten. Meet u in de buurt van een het raam, dan kan de uitslag anders zijn dan wanneer u ergens anders meet. Daarnaast moet u er ook rekening mee houden dat de concentratie van verontreinigende stoffen kan veranderen en afhankelijk is van:
Het zelf meten van de luchtkwaliteit is op zich niet gevaarlijk. Houd er wel rekening mee dat de metingen niet altijd accuraat zijn. Dit kan dus uiteindelijk wel gevaar opleveren. Bijvoorbeeld als u enorm veel fijnstof in huis heeft en uw apparatuur dit niet aangeeft.
Het kan ook voorkomen dat u giftige stoffen in de lucht heeft die uw apparatuur niet registreert. Dit kan grote gevolgen hebben voor uw gezondheid. Om ervoor te zorgen dat uw luchtkwaliteit in ieder geval niet verslechtert, raden we u aan altijd goed te ventileren. Ventileren is iets anders dan af en toe een raampje openzetten. Houd altijd luchtroosters open en laat mechanische installatie installeren als u dit nog niet heeft.
Wilt u een gedegen onderzoek laten uitvoeren naar uw luchtkwaliteit, in plaats van dat u zelf aan de slag moet? Onze experts komen graag naar u toe om te onderzoeken hoe de luchtkwaliteit is. U kunt altijd contact met ons opnemen voor meer informatie. Natuurlijk kunt u ook direct een offerte aanvragen.
Strooming
010 - 220 34 99
[email protected]
KvK: 24161918
BTW: NL007153697B01
IBAN: NL33RABO0151526168
Gratis e-book bij hinder in huis
Dit e-book is al 5.391x gedownload!
Gratis e-book gezonde werkplek
© [year] Strooming BV
Voorkom dat de hinder blijft voortzetten en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-bookMaak van uw werkplek een werkplek die werkt en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-book30 veelvoorkomende problemen inclusief te ondernemen stappen.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde leefomgeving.
20 tips om veilig, gezond en prettig te werken.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde werkomgeving.